ماه رمضان ماه نزول قرآن و ماه ضیافت الهی است. ماهی كه خداوند در قرآن در وصف آن تاكید كرده است: «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَیْكُمُ الصِّیامُ كَما كُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ؛ ای كسانی كه ایمان
ماه رمضان ماه نزول قرآن و ماه ضیافت الهی است. ماهی كه خداوند در قرآن در وصف آن تاكید كرده است: «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَیْكُمُ الصِّیامُ كَما كُتِبَ عَلَى الَّذِینَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ؛ اى كسانى كه ایمان آوردهاید! روزه بر شما مقرّر گردید، همانگونه كه بر كسانى كه پیش از شما بودند مقرّر شده بود، باشد كه پرهیزگار شوید.»
«رمضان» ماه میهمانی خدا و ماه «نزول قرآن» است، ماهی كه تك تك روزهایش فضیلتهای بسیاری داشته و بندگان در آن به “ضیافت الهی” دعوت میشوند.
پیامبر اكرم(ص) ماه رمضان را ماه ضیافت الهی دانسته و در خطبهی شعبانیه در این راستا فرموده است: «ای مردم! ماه خدا با بركت و رحمت و آمرزش به سوی شما رو كرده است. ماهی كه نزد خدا، بهترین ماههاست و روزهایش بهترین روزها و شبهایش بهترین شبها و ساعتهایش بهترین ساعتهاست.
ماهی كه در آن شما را به مهمانی خدا دعوت كرده اند و شما در آن از اهل كرامت خدا شده اید. نفس های شما در آن ثواب تسبیح و ذكر خدا دارد و خواب شما ثواب عبادت. اعمال شما در آن پذیرفته است و دعاهای شما مستجاب، پس، از پروردگار خویش با نیت های راستین و دلهای پاك، بخواهید كه توفیق روزه این ماه و تلاوت قرآن در آن را به شما عنایت فرماید…» (بحار الانوار – جلد 96 – صفحه 157)
آری در این ماه نورانی است كه بندگان، میهمان الطاف و غفران لایتناهی خداوندی شده و بندگی را میان روزهای پر از رحمت و بركت آن، تمرین میكنند.
رسول اكرم(ص) در این رابطه میفرماید: «رمضان ماهى است كه ابتدایش رحمت است و میانه اش مغفرت و پایانش آزادى از آتش جهنم». (بحار الانوار، ج 93، ص 342)
رمضان، فرصت مناسبی برای دوری كردن از گناه و خالص شدن است.
روزه داری روح و روان و قلب و دل و نیز جسم را آرامش داده و باعث سلامتی روح و تندرستی جسم می شود.
پیامبر اكرم(ص) می فرماید: «روزه بگیرید تا سالم بمانید.»باز می فرماید: «معده خانه تمام دردها و امساك [روزه [بالاترین داروهاست.»
حضرت امام باقر(ع) می فرماید: «روزه و حج آرام بخش دلهاست.»
حضرت علی(ع) می فرماید: «خداوند بندگان مؤمن خود را به وسیله نمازها و زكات و حدیث در روزه داری روزه های واجب [رمضان[ برای آرام كردن اعضا و جوارح آنان، خشوع دیدگانش و فروتنی جان هایشان و خضوع دلهایشان حفظ می كنند.»
امروزه در علم پزشكی و از نظر بهداشت و تندرستی نیز در جای خود ثابت شده كه روزه داری تأثیرهای فراوانی بر آرامش روح و روان و سلامتی جسم و بدن دارد، دفع چربی های مزاحم، تنظیم فشار، قند خون، و... نمونه آن است.
آری ماه رمضان، ماه فضیلتها و بخشندگیهاست، در این ماه پر از معنویت و رحمت، الطاف خداوندی از عرش به فرش نازل شده و سفرههای بخشش و غفران در مقابل مومنان گسترانده میشوند.
و چه زیبا وصف میكند امام محمد باقر (ع) ماه رمضان را كه «هرچیز بهاری دارد و بهار قرآن ماه رمضان است».(اصول كافی / ج2)