گزارش روز : همایش بین المللی غدیر با حضور غدیر شناسان از كشورهای مختلف دنیا در كربلا برگزار می شود كربلا میزبان همایش بی المللی غدیر

همایش بین المللی غدیر در كربلا برگزار می شود

1397/08/01
|
16:01

نشست خبری همایش بین‌المللی غدیر كه تحت نظر و اشراف حرم مطهر امام حسین(ع) برگزار شد.

در این نشست خبری منتظر بیاتی دبیر علمی این همایش در ایران در سخنانی عنوان كرد: موضوع غدیر از موضوعات محوری جهان تشیع است كه مباحث زیادی از آن تاثیر می‌پذیرند و اتفاقات زیادی برای گرامیداشت آن صورت پذیرفته است. تولیت حرم حضرت سیدالشهدا(ع) نی با توجه به نیازی كه در این زمینه احساس كرد، موضوع غدیر را در سطح جهانی مطرح و سلسله همایش‌های جهانی با این موضوع تدارك دید. بر همین اساس جدای از ایران كه میزبان همایش برای فارسی‌زبانان است، برای جامعه انگلیسی زبان همایشی در آلمان و یا انگلستان، برای مسلمانان شبه قاره همایشی در هند و یا پاكستان و همایشی برای مسلمانان آسیای صغیر در تركیه برگزار خواهد شد. همایشی اصلی نیز كه جمع بندی مطالب عرضه شده در این همایش هستند در كربلای معلی برپا خواهد شد.

وی ادامه داد: هدف این همایش برپایه نیاز جامعه برای بازنگری در بر این مفهوم و عرضه امروزی آن است كه با توجه به مطالعات دانشگاهی و علمی باید به صورتی معاصرت پیدا كرده بیان شود. ما بر همین اساس تصمیم گرفتیم كه این همایش ابعادی جهانی پیدا كرده و از توانمندی علمی ایران نیز برای برپایی آن استفاده كنیم.

بیاتی با اشاره به اینكه محورهای این همایش از طریق پایگاه اینترنتی همایش به نشانی www.al-ghadir.org منتشر شده است از بررسی موضوع غدیر در قرآن و حدیث، مهدویت، علوم اسلامی، زندگانی حضرت فاطمه زهرا(س)، ادبیان و فرق و مذاهب، فرهنگ و هنر، مستشرقین، ادبیات فارسی و عربی و انگلیسی و علوم انسانی به عنوان برخی از مهمترین محورهای این رویداد یاد كرد و تاكید كرد: مهلت ارسال مقاله برای حضور در این رویداد 30 آذرماه اعلام شده است.

به گفته بیاتی تاكنون 100 پژوهشگر در سامانه مربوط به همایش ثبت نام و به ارسال اثر پرداخته‌اند و این آثار پس از بررسی در اردیبهشت ماه سال آینده در شهر قم برگزار خواهد شد.

در ادامه این نشست حجت‌الاسلام حمید رضا مصطفوی مدیر بخش سیره اهل بیت(ع) این همایش از واقعه غدیر به عنوان یكی از مهمترین موضوعات در اسلام یاد كرد و گفت: ما جدای از جوامع شیعی در جوامع اسلامی غدیر را از حالت اسلامی آن خارج كرده‌ایم و به مناسكی شیعی تقلیل داده‌ایم. در حالی كه غدیر عیدی اسلام و نه تنها شیعی است. غدیر یك روایت متواتر اسلامی و تاریخی است و واقعه‌ای غیرقابل انكار به شمار می‌رود.

وی در ادامه گزارشی از سیر بررسی و روایت تاریخی از غدیر ارائه كرد و به جایگاه این اتفاق میان اهل سنت و تشیع پرداخت.

حجت‌الاسلام غفوری‌نژاد دبیر بخش ادیان و مذاهب این همایش نیز در سخنانی طی این نشست خبری با اشاره به اینكه حدیث غدیر یك روابط متواتر لفطی است كه در تمامی مذاهب اسلامی نقل شده است، گفت: ما در بخش ادبیات و مذاهب همایش سعی كردیم تا درباره این اتفاق از زاویه تمامی این فرق به كار پژوهشی بپردازیم و رویش‌های فرهنگی این جوامع از این رویداد را معرفی كنیم. برای همین مهم تمامی منابع تاریخی، سیره‌نگاری، صاحبه نگاری، جغرافیایی و حتی آثار تاریخی ایجاد شده بر مبنای غدیر را نیز مورد بررسی و پژوهش قرار داده‌ایم.

حجت‌الاسلام مستقیمی از اساتید جامعه‌المصطفی العالمیه كه مسئول بخش بررسی غدیر در قرآن و حدیث و علوم انسانی و مستشرقان در این همایش را بر عهده دارد نیز طی این نشست خبری در سخنانی عنوان كرد: ما در این بخش از همایش سعی داریمجدای از تفاسیر شیعه به تفاسیر اهل سنت درباره این واقعه نیز به صورت مفصل بپردازیم. در كنار آن مساله روایت غدیر در نگاه مستشرقان نیز مورد توجه جدی ما قرار گرفته است و سعی داریم به بررسی انگیزه‌های آنها از این مهم بپردازیم.

رضا بیات دبیر بخش ادبیات این همایش نیز در این نشست خبری عنوان كرد: ادبیات فارسی در دانشگاه‌های ایران نهایت تا قرن هفتم و هشتم را بررسی می‌كند و پس از آن دوران مشروطه را. در این میان بخش مهمی از دوران تاریخی شكوفایی فرهنگ شیعی در ادبیات فارسی مورد بی‌توجهی قرار گرفته است و حتی در همان دوران تاریخی تا قرن هفتم و هشتم نیز از تاثیر فرهنگ شیعه در ادبیات صحبتی به میان نمی‌آوریم. ما برای این بخش از همایش فهرستی از موضوعات و شاعران این دوره مغفول مانده را تهیه و از طریق پایگاه اینترنتی موسسه ادبی پژوهی شیعه ثلیث منتشر كرده‌ایم تا بتوان راهی برای گفتمان شناسی و معرفی تلقی شاعران فارسی زبان از امیرالمومنین علی(ع) به دست آورد.

دسترسی سریع