گزارش نشست علمی برنامه «ققنوس» با حضور دكتر محمد رسولی

گفتگو با دكتر محمد رسولی استاد دانشگاه درباره تاثیر نهج البلاغه بر سر و نظم فارسی در برنامه ققنوس رادیو فرهنگ

1404/02/30
|
12:43

در تازه‌ترین قسمت از برنامه «ققنوس» رادیو فرهنگ، دكتر محمد رسولی، استاد دانشگاه و پژوهشگر شاهنامه، به بررسی تأثیر نهج‌البلاغه بر سر و نظم فارسی پرداخت. این گفت‌وگوی علمی با تمركز بر جلوه‌های علوی در شاهنامه فردوسی، جایگاه این اثر سترگ در ادبیات فارسی و ارتباط آن با مفاهیم معنوی و اجتماعی شكل گرفت.

دكتر رسولی در ابتدای سخنان خود فردوسی را نماد ایرانیت و پاسدار زبان فارسی دانست و تأكید كرد كه شاعر بزرگ طوس با ایمان و اعتقاد راسخ، به حضرت علی (ع) و اهل بیت اشاره كرده و این باور در سراسر شاهنامه انعكاس یافته است. وی با اشاره به این بیت معروف كه «من شادانم، علی جبر است / درست این سخن گفت پیغمبر است»، بیان داشت كه فردوسی از طریق زبان حماسی خود، ارزش‌های دینی و انسانی را در قالب روایت‌های تاریخی و اساطیری جاودانه كرده است.

در ادامه، رسولی به تأثیر این باور در آثار ادبی پس از شاهنامه اشاره كرد و اظهار داشت كه اندیشه‌های نهج‌البلاغه و مفاهیم علوی در طی قرون به شكل گسترده در ادبیات فارسی نمود یافته‌اند. وی شاهنامه را همچون بذری دانست كه با گذر زمان، نه تنها در ادبیات كهن بلكه در نگرش عمومی فارسی‌زبانان نیز تأثیرگذار بوده است.

در پایان این گفت‌وگو، دكتر رسولی پیشنهاد كرد بحث مفصلی درباره چگونگی پیدایش شاهنامه و ارتباط آن با سنت‌های فكری كهن در فرصت بعدی مطرح شود. این نشست علمی، با تأكید بر نقش فردوسی در پیوند دادن مفاهیم عرفانی و حماسی، مخاطبان را به تفكر عمیق‌تر درباره نقش شاهنامه در فرهنگ ایرانی ترغیب كرد.

دسترسی سریع