زمین ما ، سرزمین من ؛ نجات میان رودان ، نجات هورالعظیم یك میلیون امضاء، تلاش ایرانیان برای نجات میان رودان

چندی پیش پویش نجات میان‌رودان (بین النهرین) با هدف ایستادگی مقابل سدسازی های بی رویه كشور تركیه تشكیل شد. این پویش قصد دارد با جمع آوری امضا از طریق ثبت ایمیل شهروندان، اعتراض خود را به سدسازی به سازمان ملل نشان دهد...

1396/07/29
|
16:47

چندی پیش پویش نجات میان‌رودان (بین النهرین) با هدف ایستادگی مقابل سدسازی های بی رویه كشور تركیه تشكیل شد. این پویش قصد دارد با جمع آوری امضا از طریق ثبت ایمیل شهروندان، اعتراض خود را به سدسازی به سازمان ملل نشان دهد..
این اقدام از آن رو مهم است كه ساخت سد روی رود دجله مستقیما برای بخش عراقی هورالعظیم مشكل‌ساز می‌شود. از همین رو رسیدن تعداد امضاها حداقل به یك میلیون، نشان‌دهنده اهمیت دادن مردم ایران به محیط‌ زیست خودشان است.
«محمد درویش» مدیركل مشاركت‌های مردمی سازمان محیط ‌زیست كشوردر گفتگوی اختصاصی با سایت شبكه ی فرهنگ درباره ی منطقه ی میانرودان گفت :
میان رودان یا بین النهرین ، منطقه ی وسیعی در حد فاصل رودخانه ی دجله و فرات است كه از رشته كوههای آرارات واقع در رشته كوههای ارمنستان ، ایران و تركیه سرچشمه می گیرد و پس از طی مسافت نسبتا زیادی سرانجام به شط العرب ، اروند رود و خلیج فارس می ریزد .
فرات در مسیرطولانی تری نخست وارد تركیه ، سپس سوریه ، عراق و شط العرب شده و دجله مستقیما از تركیه وارد عراق ، هورالعظیم و شط العرب می شود .
به طور متوسط ، این دو رودخانه در مجموع چیزی حدود 47 میلیارد متر مكعب برآورد آبی دارند كه این میزان تقریبا برابر با تمام ظرفیت قابل تنظیم هزار سدی است كه در ایران ساخته شده است . بنابراین این دو رودخانه ( دجله و فرات ) بسیار پر اهمیت بوده و چنانچه بخواهیم این دو را با كارون ، پر آب ترین رودخانه ی ایران مقایسه كنیم متوجه خواهیم شد كه آورد فرات بیش از 2 برابر كارون و دجله سه میلیارد متر مكعب بیش از كارون می باشد .
مهندس محمد درویش در ادامه اظهار داشت : كشور تركیه پس ازضعف دولت مركزی عراق و سقوط رژیم بعثی صدام حسین ، به یكباره اقدام به سد سازی های متعددی با نام « پروژه ی گاپ» كرد و تصمیم گرفت بر روی تمام سرشاخه های این دو رودخانه اصلی ( دجله و فرات) سد بسازد و تا كنون موفق به ساخت 27 سد شده كه در این میان سد « آتاتورك » به عنوان بزرگترین سد جهان دارای گنجایشی بالغ بر 48 میلیارد متر مكعب می باشد كه سد آتاتورك به تنهایی بزرگتر از هزار سدی است كه ما در ایران ساخته ایم . این سد سازی ها در بیست سال اخیر سبب شده تا تعداد چشمه های تولید گرد و غبار در منطقه ی میان رودان ( سوریه ، عراق، هورالعظیم ، غرب ایران ) از حدود 6 عدد به 290 چشمه افزایش پیدا كرده و بیش از 5/2 میلیون هكتار اراضی كشاورزی در سوریه و 5/4 میلیون هكتار در عراق از قابلیت سودمندی خارج شده ، مردم بسیاری فقیر شده و به حاشیه نشینی پناه آوردند و فقر آنها سبب شد تا درگیر جریان های خشونت طلبانه ای شده و تبعات محیط زیستی دامنگیر بسیاری از كشورها شده است .
مدیر كل مشاركتهای مردمی سازمان حفاظت محیط زیست گفت : تقاضای حامیان پویش نجات میان رودان این است با مشاركت در این پویش ، به آزمندی نابخردانه برخی كشورها پایان دهیم و اجازه ندهیم تا هیچ كشوری به خاطر منافع خود ، شرایط دیگر كشورها را به خطر بیندازد .
ایشان درباره اهمیت حمایت از این پویش گفت : در حال حاضر 25 استان كشور ما درگیر پدیده ی گرد و غبار است ، چناچه پروژه ی سد ایلیسو به پایان برسد ، سراسر كشور ما درگیر مساله ی ریزگردها خواهد شد ، لازم به ذكر است كه سد ایلیسو سه برابر بزرگتر از سد كرخه می باشد و در صورت اتمام پروژه ی این سد منطقه درگیر مشكلات فراوانی خواهد شد . با توجه به اینكه این سد هنوز آبگیری نشده ،تقاضای عاجل پویش نجات میان رودان این است كه همه دست به دست هم دهیم تا كشور تركیه در ساخت این پروژه ها حق آبه ی پایین دست را رعایت كند .
محمد درویش درباره ی اهمیت پیوستن مردم به این پویش خاطر نشان كرد : اگر شمار درخواست مردمی به یك میلیون برسد سازمان ملل آن را به عنوان یك سند مطالبه ی اجتماعی ثبت كرده و موظف به پیگیری مطالبات مندرج در آن سند خواهد بود . لذا از تمام مردم شریف و هموطنانم درخواست دارم تا با مراجعه به سایت مندرج در شبكه های اجتماعی این پویشن را امضا كنند تا با كمك یكدیگر بتوانیم میان رودان را نجات دهیم .

دسترسی سریع