20 فروردین ، روز ملی فناوری هستهای در ایران
روز بیستمِ فروردین ماه در تقویم كشورمان، از سال 1385 و همزمان با دستیابی ایران به فناوری غنی سازی اورانیوم و راه اندازی یك زنجیره كامل غنی سازی در تاسیسات هسته ای نطنز، به یك تاریخِ ویژه و جلوه ای از خودباوری و اتكا به ظرفیت های بومی كشورمان در قالب "روز ملی فناوری هسته ای" تبدیل شده است. از آن سال تاكنون، این تاریخ جدای از اینكه به مثابه جلوه ای از غرور ملی ایرانیان و پیشرفت های ملی كشور جشن گرفته می شود، در عین حال فرصتی است جهت رونمایی از دستاوردهای جدید و پیشرفته صنعت هستهایِ كشورمان كه در نوع خود از رشد و تكامل تدریجی و البته قابل توجه آن در ایران نیز حكایت دارد.
این روز به طور خاص از آن جهت از اهمیت برخوردار است كه جلوه ای از شعار "ما می توانیم" و تكیه بر ظرفیتهای بیشمار علمی كشورمان را نمایندگی می كند. كشورهای غربی سال هاست در چهارچوب مراودات و روابط خود با كشورمان بویژه در دوران پهلوی، همواره این باور را به طرفِ ایرانی القا می كردند كه رشد و پیشرفت این كشور بدون كمك گرفتن از ظرفیت های غرب، توهمی بیش نیست. این در حالی است كه همزمان با وقوع انقلاب اسلامی در ایران، كشورمان توانست بویژه در حوزههای مختلفِ علمی و فناوری بدون اتكا به قدرتهای غربی، پیشرفت های قابل ملاحظه ای را رقم بزند و حتی در این رابطه به الگویی برای بسیاری از كشورهای جهان نیز تبدیل شود. از طرفی، روز ملی فناروی هسته ای و پاسداشت آن، به نوعی این باور را در میان ایرانیان تفویت می كند كه با پشتكار و تكیه بر ظرفیت های داخلی می توانند دیگر قله های مهم علمی كه به نوعی در راستای تامین نیازهای كشور و قطع وابستگی آن به خارج هستند را نیز فتح كنند و در كل، بنیان های قدرت ملی كشورمان را تقویت كنند. در شرایط كنونی، استفاده از ظرفیت های فناوری هسته ای در طیف گستردهای از حوزه ها بویژه عرصه های پزشكی، كشاورزی، تولید برق، و صنعت، مورد استفاده قرار می گیرد.
جدای از این ها، این روز و پاسداشت آن به نوعی یادآورِ این تفكرات راهبردی و مهم نیز است كه اساسا تكیه صرفِ كشورمان به سوخت های فسیلی، بایستی از اولیت های اصلی سیاستی ایران كنار گذاشته شود و حتما با نگاه به نسل های آینده ایران، دیگر ظرفیت های پایدار و قابل اتكا نظیر انرژی هسته ای نیز جهت تقویت نیازهای آتی كشورمان مورد توجه قرار گیرد.
اضافه بر این، روز ملی فناوری هسته ای در كشورمان از سال 1385، همواره با رونمایی از دستاوردهای مختلف هسته ای دانشمندان و پژوهشگران ایران همراه بوده كه این موضوع با رصد دقیق جریان های سیاسی، رسانه ای و البته علمیِ كشورهای غربی نیز مواجه شده است. در واقع، این روز در عین اینكه به یك آیینه تمام عیار از عزت و غرور ملی ایرانیان تبدیل شده، در جبهه مقابل تا حدی هراس و دلسردی كشورهای غربی و به طور كلی مخالف با ایران را از پیشرفت های هسته ای این كشور، علی رغمِ وارد آوردن فشارهای مختلف سیاسی و تحریمی به ایران، در پی داشته است.
رادیو فرهنگ ، یاد همه شهدای برجسته هسته ای ایران را گرامی می دارد.