گفتگو با محمد جلیل عندلیبی در برنامه هفت اقلیم
عندلیبی در این برنامه در مورد برادرش جمشید عندلیبی صحبت كرد و گفت : جمشید هم از نظر تكنیك نوازندگی و هم تحصیلات آكادمی یكی از بهترین نوازنده های موسیقی ایران زمین بود. او خدمات بسیاری در زمینه موسیقی ارائه داد. عندلیبی در سن 10 سالگی آموزش موسیقی را با ساز آكاردئون در كلاسهای فرهنگ و هنر وقت سنندج كه مسئول آن حسن كامكار بود، شروع كرد. وی سپس به عضویت گروه نوجوانان و اركستر بزرگسالان فرهنگ و هنر سنندج درآمد و در كنار آموزش و تعالیم مختلف موسیقی به همراه اركستر بزرگسالان اجرای كنسرت داشت. عندلیبی تحتتأثیر تكنوازیهای نی حسن كسایی به ساز نی علاقهمند شد و بدون استاد شروع به یادگیری این ساز كرد. سال 1354 در آزمون ورودی دانشكده هنرهای زیبا دانشگاه تهران كه برعهده نورعلی برومند بود، در رشته موسیقی قبول شد و با تشكیل گروه عارف با حضور پرویز مشكاتیان و حسین علیزاده به عضویت این گروه پذیرفته شد. مرحوم جمشید عندلیبی از جمله نوازندگان شناختهشده عرصه نینوازی بود كه نواختن ساز نی را ابتدا بدون استاد فرا گرفت و سپس با حضور در دانشگاه تهران و آشنایی با حسین عمومی به ادامه فراگیری تكنیكهای این ساز پرداخت. وی ردیف موسیقی ایرانی را نزد هنرمندانی، چون نصرالله ناصحپور، نورعلی برومند و محمدرضا لطفی فرا گرفت و در سال 1360 بود كه برای تكمیل تكنیكهای پیشرفته نوازندگی نی نزد حسن كسایی در اصفهان رفت.
این هنرمند فقید موسیقی ایرانی در طول زندگی خود علاوه برتولید چندین اثر موسیقایی در پروژههایی، چون «بیداد»، «نوا»، «دستان»، «دود عود»، «آسمان عشق»، «یاد ایام»، «رسوای دل»، «پیام نسیم»، «دل مجنون» و «سروچمان» همكاری داشته است. وی علاوه بر نوازندگی در كار آهنگسازی نیز فعال بود و آلبومهای «میهمان تو»، «پاییز نیزار» و «مونس جان» از جمله فعالیتهای او در زمینه آهنگسازی است. عندلیبی همچنین قطعات ابوالحسن صبا را با نی و به صورت ردیف آموزشی تنظیم و نواختهاست. این در حالی است كه تكنوازی نی پروژه ماندگار «نی نوا» اثر حسین علیزاده هم به عهده مرحوم عندلیبی بوده كه بسیاری از مخاطبان موسیقی این هنرمند را با چنین اثر معتبری میشناسند. موسیقی «نی نوا» از جمله ملودیهای معتبر و ارزشمند تاریخ موسیقی ایران زمین است كه به واسطه حضور هنرمندانی، چون حسین علیزاده با خلاقیت و استادی منحصر به فرد و جمشید عندلیبی با تكنوازی سحرانگیزی كه در حوزه نینوازی انجام داده و همچنین جمعی دیگر از نوازندگان شاخص موسیقی كشورمان توانست جایگاه رفیعی میان مخاطبان پیدا كند.
عندلیبی در پایان گفت : امیدوارم تا هنرمندان هستند قدرشان را بدانیم چرا كه هنرمندان روح ظریفی دارند و تشویق شدن روحشان را جلا می بخشد.