معرفی "معبد هندوها" در بندر عباس، در برنامه "سرزمین من"
دكتر عبدالعلی پور: معبد هندوها، نشان از ارتباطات فرهنگی و آئینی مردمان مختلف در ایران دارد.
دكتر عبدالعلی پور، پژوهشگر میراث فرهنگی، در گفتگو با برنامه "سرزمین من" گفت: معبد هندوها یا "پرستشگاه بُتِ گوران" در بندرعباس، نشان از ارتباطات فرهنگی و آئینی مردمان مختلف در ایران دارد.
وی با اشاره به موقعیت سوق الجیشی ایران در منطقه گفت: بخاطر ارتباطات مختلفی كه ایران با شبه قاره هند داشت، بسیاری از تجار هندی به كشورمان رفت و آمد داشتند و به لحاظ جایگاه و اهمیتی كه منطقه خلیج فارس داشته است، قاعدتاً این سیادت دریایی ما با بسیاری از اقوام ملل و كشورهای مختلف بویژه هند، در حوزه تجارت، بسیار فعال بوده است، لذا هندیها به ساخت این معبد اقدام كردند، تا پیش از ساخت این بنا، هندیها مراسم و آیین مذهبیشان را در كاروانسراها انجام میدادند. آنها این معبد را با معماری و خط و كتابت بسیار زیبا میسازند.
وی معماری معبد هندوها را متاثر از معماری پرستشگاههای هندی دانست و گفت: "معبد هندوها" یا "پرستشگاه بُتِ گوران" در سال 1267 خورشیدی و در زمان حكومت محمدحسنخان سعدالملك، حاكم وقت بندرعباس، از محل جمعآوری هدایای هندوها، توسط تجار هندی در بندر عباس، ساخته شدهاست. گنبد این معبد به لحاظ معماری، همچون پرستشگاههای هندی ساخته شده و در ساخت آن همچون غالب این معابد، گچهای ضخیم، ملات گل و ساروج، و خاك بكارگرفته شده است.
دكتر عبدالعلی پور همچنین "معبد هندوها" یا "پرستشگاه بُتِ گوران" یكی از آثار تاریخی شهر بندرعباس در استان هرمزگان است كه در مركز این شهر قرار دارد. ساختمان این معبد، در سال 1267 خورشیدی و در زمان حكومت محمدحسنخان سعدالملك حاكم وقت بندرعباس، از محل جمعآوری هدایای هندوها، توسط تجار هندی ساخته شدهاست. طرح این بنا از معماری پرستشگاههای هندی متأثر است.
دكترعبدالعلی پور همچنین نقاشیهای بسیار زیبا را از ویژگیهای این معبد عنوان كرد و گفت: این بنا دارای نقاشی های بسیار زیبا بویژه در محراب، طاقچهها، و قابهای مختلف بنا است و همچنین چهارراهی برای زیارت زوار، و نیز 72برجك در اطراف و در چهار طرف گنبد وجود دارد كه جلوه خاصی دارد.