گفتگو با دكتر بنفشه نظری در برنامه خشت اول
دكترنظری در این برنامه گفت : اختلال خجالت، رفتاری است كه میتواند افراد را از زندگی عادی روزمره وا دارد. اغلب مردم خجالتی اعتماد به نفس پایینی دارند و آنقدر با موضوع خجالتی بودنشان درگیر میشوند كه مرز كم رویی و خجالتی بودن را رد میكنند و به اختلالی به نام، اختلال شخصیت دوری گزین یا اجتنابی میرسند. خجالتی بودن، زمانی اختلال به حساب می آید كه مانع پیشرفت فرد و ایجاد احساس نارضایتی در او شود. شرم و خجالت در نوجوانان
احساس شرم و خجالت در بسیاری از نوجوانان وجود دارد و این حالات می تواند ریشه در بسیاری از عوامل داشته باشد.
احساس شرم، گناه و خجالتی بودن اغلب در دوران كودكی و نوجوانی افراد شكل میگیرد و تحت تاثیر عوامل محیطی و ژنتیكی نیز قرار دارد.
احساس شرم و گناه از دسته عواطف منفی هستند كه فرد در اثر عدم موفقیت و یا نقض استانداردهای رفتاری و یا تغییرات جسمی و ذهنی به خصوص در دوران بلوغ و نوجوانی آن را تجربه میكند.
بیشتر تحقیقات در زمینه احساس شرم و خجالتی بودن بر دوران كودكی افراد متمركز است و درباره سیر و پیامدهای این احساسات خودآگاه در طول زندگی افراد اطلاعات نسبتا كمی در دسترس است.
با توجه به اینكه احساس شرم و گناه به نحوه درك و ارزیابی فرد توسط دیگران مربوط میشود این احساسات ممكن است در دوران بلوغ دچار تغییرات بسیار بزرگ و مهمی شوند.
زمانیكه واكنش عاطفی نسبت به محیط اجتماعی افزایش پیدا كند فرد نوجوان دچار نگرانی در مورد ارزیابی اجتماعی دیگران نسبت به خودش میشود.
در حالیكه شرم و احساس گناه و خجالتی بودن ابتدا در دوران كودكی ظهور میكند، اما در روند دوران نوجوانی، این حالات دچار تغیررات بسیار بزرگتری میشود و به شكل های سازگار، یا ناسازگارانه بروز میكند.
او در ادامه گفت : تفاوت خجالتی بودن و كم رویی
همانطور كه اشاره شد افراد خجالتی و افراد كم رو با هم متفاوت هستند. در اینجا به چند مورد از این تفاوت ها اشاره میكنیم:
درون گرایی خصلتی ذاتی است ولی خجالتی بودن میتواند اكتسابی باشد
افراد خجالتی عموما نمیتوانند در امور اجتماعی موفق باشند اما افراد كم رو می توانند موفقیت های اجتماعی نیز كسب كنند
افراد كم رو به شكل ذاتی و در اثر تیپ شخصیتی خود ( درون گرایی ) تمایلی به بودن در جمع ندارند اما افراد خجالتی دوست دارند در جمع باشند اما نمی توانند
درون گراها افرادی قابل اعتماد تر و متفكر تر هستند و امور مختلف را تحلیل میكنند
خجالتی ها معمولا اعتماد به نفس پایینی دارند ولی افراد كم رو دارای اعتماد به نفس هستند و از عهده امور خود برمیایند.راههای جلوگیری از ایجاد شرم و خجالت در نوجوانان
حتما تا این لحظه متوجه نقش خانواده، ابعاد حمایتی و عاطفی و همینطور اعتماد به نفس در حوزه شرم و خجالت در نوجوانان شده اید.
در قسمت پایانی این مقاله شما را با چند راه كار برای جلوگیری و یا كاهش احساس شرم و خجالت در نوانان بیشتر آشنا خواهیم كرد:
صحبت دوستانه درباره موضوع و علت ایجاد احساس شرم و یا خجالت در نوجوان
دادن حس حمایت به نوجوان بدون مشروط بودن به داشتن قالبهای مشخص شده و ذهنی مورد پسند خود والدین
عدم استفاده از مكالمات مقایسه ای و سرزنشی با نوجوان
اقدام به تقویت اعتماد نفس نوجوان با شناسایی نقاط قوت او
پذیرش مثبت و بدون شرط نوجوان به عنوان عضوی از خانواده
جدا كردن موجودیت و شخصیت خود نوجوان از اشتباهات او
ایجاد اعتماد در محیط خانواده برای محیا كردن بستری جهت گفتگو و تبادل نظر
قرار ندادن بار احساسی بر روی دوش نوجوان جهت الزام در انجام كاری خاص و مورد توجه و پذیرش قرار گرفتنش در صورت انجام كار مورد نظر
كمك گرفتن از روانشناسان و مشاوران نوجوان برای ریشه یابی منبع احساس خجالت و یا شرم در نوجوان
دریافت اطلاعات تخصصی و علمی در زمینه چگونگی برخورد با چالشهای موجود از افراد با صلاحیت و مورد اعتماد