در شب یلدا برنامه‌ ای مبتنی بر تحقیق از رادیو فرهنگ

نرگس فتحی نویسنده «شب خاطرات شیرین» نیز درباره نوشتن از یلدا برای رادیو فرهنگ گفت و دراین باره به نكات جالبی اشاره كرد.

1402/10/01
|
12:54

شب خاطرات شیرین پنجشنبه ساعت 20 از رادیو فرهنگ پخش می‌شود. این برنامه را نرگس فتحی نوشته و نازنین حاج سیف الله تهیه كننده آن است و سیددانیال معنوی و فاطمه ال اسحاق آن را اجرا می‌كنند.

نرگس فتحی درباره این برنامه گفت: «شب خاطرات شیرین» كام من را چندین روز زودتر از شب یلدا شیرین كرد. از آنجا كه تهیه‌كننده ویژه برنامه شب خاطرات شیرین، نازنین حاج سیف‌الله، سفارش متنی ساده و بی تكلف داده بودند، باید اطلاعات مربوط به مراسم یلدا به زبان شیوا و خودمانی بدل می‌شد تا شنونده در این شب خاطره برانگیز هم از شنیدن و همراهی با رادیو فرهنگ لذت ببرد، هم به ایرانی بودنش ببالد.

این‌ نویسنده درباره تفاوت‌های نوشتن برای ویژه برنامه یلدا با سایر برنامه‌های روزمره رادیو فرهنگ، گفت: مثل تفاوت باسلق و شیرینی ناپلونی بود. كلمات باید همین اندازه نرم و راحت الحلقوم و بی تكلف ردیف می‌شدند و البته به اندازه باسلق مغذی و شیرین باشند؛ از طرفی شنونده را نباید با متنی عصا قورت داده، نگران پراكندگی پودر قند احتمالی می‌كردم.

فتحی اضافه كرد: نویسندگی ویژه برنامه یلدای رادیو فرهنگ كاملا مبتنی بر تحقیق بود و ضمن جستجو و خواندن مقالات مختلف، گذری جذاب بر فرهنگ بومی نقاط مختلف كشورمان داشتم و مرور غذا‌ها و مراسم مختلف شخصا برای من كه وظیفه ی نوشتن این برنامه را داشتم مملو از لذت بود. متن این برنامه با تكیه بر ارزش‌های آیینی ایرانی اسلامی مان در پی ثبت و ضبط تاریخچه یلدا بر سینه صدا بود و این رسالت بر عهده تمام اركان برنامه به ویژه متن گذاشته شده بود كه مخاطب را بر حفظ هویت فرهنگ خود ترغیب كند.

این نویسنده ادامه داد: هنگامی‌كه مسئولیت نگارش یك برنامه به عهده من سپرده می‌شود، اولین پرسشی كه مطرح می‌كنم این است: «چه كسانی برنامه را اجرا می‌كنند؟» شناختن دقیق مجری در چگونگی نوشتن نویسنده موثر است. در ویژه برنامه شب یلدا از رادیو فرهنگ شناخت توانمندی‌ها و انعطاف در اجرای گوینده می‌تواند دست نویسنده را برای استفاده از زبان طنز یا اختیار لحن خودمانی بازتر كند. به عنوان مثال می‌توان در چنین برنامه‌ای از اشعار كلاسیك استفاده كرد یا ترانه‌های طنز نوشت. انتخاب هر كدام به شناسنامه برنامه و تقاضای تهیه‌كننده برمی‌گردد كه قصد دارد شخصیت برنامه‌اش را چگونه مطرح كند. سوال بعدی¬ای كه معمولا قبل از شروع به كار نوشتن می‌پرسم این است: «برنامه چه بخش‌هایی دارد؟»

فتحی گفت: «شب خاطرات شیرین» مسابقه قصه‌گویی داشت و مستند و یادآوری اركان یلدایی. همچنین باید از تاریخچه این شب گفته می‌شد و چرایی تفال بر فال حافظ و از قضا باید پای نجوم هم به میان غزل و قصه گشوده می‌شد. به نظر برنامه ی پر و پیمانی می آمد كه برای بخش های زیادی متن ورودیه لازم داشت. قصه و شعر هم پای ثابت برنامه‌های فرهنگی است و چند خطی از متن برنامه به یاد رزمندگانی كه شب تاریك و طولانی یلدا را در سنگر‌ها سپری كرده بودند، مزین شد.

نرگس فتحی در پایان لبخند را هدیه این‌برنامه به شنوندگان عنوان كرد و افزود: امیدوارم تلاش تمام كسانی كه ایده‌پرداز و تهیه و مجریان شب خاطرات شیرین بودند به نتیجه ی لبخندی شیرین و فكورانه ختم شود و قلمی اگر چرخیده به قلب شنونده خوش نشسته باشد. مثل لذتی كه در صمیمیت باسلق یلداست.

دسترسی سریع