از كم رویی تا درون گرایی

گفتگو با دكتر بنفشه نظری روانشناس و مدرس دانشگاه در برنامه خشت اول

1402/09/19
|
14:36

دكتر نظری در این برنامه در مورد مقوله كم رویی و خجول بودن صحبت كرد و گفت : این امر ریشه در نداشتن اعتماد به نفس دارد. او در ادامه افزود :

مهم‌ترین نكته‌ای كه می‌تواند به ما كمك كند تا حس خجالت را درك كرده و مدیریت كنیم این است كه این احساس، یك ریشه ندارد و همه‌ی كسانی كه خجالتی هستند، به یك شكل و یك علت خجالتی نیستند.

البته این علت‌ها روی یكدیگر تأثیر می‌گذارند؛ اما وقتی به تنوع آنها توجه كنیم می‌توانیم بفهمیم كه در هر مقطع زمانی، فشار كدامیك از آنها را بیشتر تحمل می‌كنیم و بر همین اساس، روش‌های مناسب و مطلوب را انتخاب كنیم. دكتر نظری در ادامه در مورد راهكارهای خجول بودن صحبت كرد و گفت :
شناختن ریشه ها و علل تاثیرگذار در رفع مشكل خجالتی بودن، تاثیر بسزایی از خود بر جای می گذارد. به طور معمول، اشخاص خجالتی از حضور یافتن در جمع و بودن در كانون توجهات افراد پرهیز می كنند. ریشه كمرویی و خجالتی بودن می تواند از نوع نگاه و تصور فرد از خودش ناشی شود. در این شرایط، فرد خود را در احاطه امواج منفی می بیند و تحت تاثیر این مسائل هیچگونه ارزش مثبتی برای خود متصور نمی باشد. در این وضعیت كنترل افكار می تواند در جهت رفع مشكل خجالتی بودن كمك شایانی كند. ضعف در باورهای فرد نیز از دیگر ریشه های خجالتی بودن می باشد.
یكی از راهكارهای حائز اهمیت برای رفع مشكل خجالتی بودن، پذیرفتن خود با وجود این مسئله می باشد. پذیرفتن و قبول كردن و كنار آمدن با كمرویی، از جمله گام های مؤثر برای غلبه بر آن به شمار می رود. مقاومت كردن در برابر پذیرش خجالتی بودن، راه غلبه با آن را دشوارتر و زمان بیشتری را صرف می كند. از دیگر راه حل های قابل قبول برای رفع مشكل خجالتی بودن، قرار گرفتن فرد در محیط هایی است كه احساس خجالت و كمرویی ایجاد می شود.

این كار به مرور زمان سبب خو گرفتن فرد با این محیط ها شده و توانایی بودن در جمع را برای او به ارمغان می آورد. بنابراین شهامت قرار گرفتن در این محیط ها، برای از بین بردن احساس خجالتی بودن و كمرویی بسیار كارآمد و راهبردی می باشد. پذیرش و قبول اطرافیان همانگونه كه هستند، از دیگر راهكارهای مؤثر در این زمینه به شمار می رود. بر این اساس، باید تصوراتی را كه دیگران بی عیب و نقص بوده و تنها شخص دچار عیب و ایراد است را به دست فراموشی سپرد.

افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس نیز از دیگر راهكارهای تاثیرگذار برای رفع مشكل خجالتی بودن تلقی می شود. بر این اساس، فرد با شناخت و قبول قابلیت های خود می تواند عزت نفس خود را ارتقا بخشد. ابراز خواسته ها و ترس و واهمه نداشتن از دوست داشتنی نبودن نیز در این زمینه كاربردی و راهگشا می باشد. اشخاص خجالتی در وجود خود كمالگرایی را تصور می كنند كه در اغلب موارد دستیابی به آن امكان پذیر نمی باشد. عدم مقایسه خود با دیگران، تمركز بر روی نقاط قوت و شناسایی مهارت و توانایی های خود، از دیگر راهكارهای تاثیرگذار برای رفع مشكل خجالتی بودن به شمار می آید.

دسترسی سریع