گفتگو با دكتر نگین صدری زاده و معرفی كتاب با من بازی كنید در برنامه كتاب فرهنگ
گاهی اوقات خوب است از چشم كودكان به دنیا نگاه كنیم. قدری خم شویم و قدمان را به قامت كوتاه و نازك كودكانه شان نزدیك كنیم و صورت مان را موازی قرص ماه شان بچرخانیم تا بتوانند ما را درست ببینند.
وقتی ما پدر یا مادر هستیم كودكان ما مهم ترین رحمت خدا بر ما هستند و خدای مهربان ما در واقع بنده های عزیزش را به ما سپرده است. پس خوب است با بنده های خدا مانند بنده های خدا باشیم.
اگر بتوانیم از دریچه چشمان كودك به دنیا بنگریم دنیا را جایی می بینیم برای دیدن، شنیدن و آموختن، برای آزمودن، آموختن و رها كردن، برای تجربه كردن و تجربه كردن تا شكل گرفتن و اگر بتوانیم به حقیقت از دریچه قلب یك كودك به دنیا بنگریم می فهمیم هدفش بندگی است و برای این هدف سراغ هر چیزی می رود تا بیاموزد، تا بداند، تا فراگیرد، تا بیاندوزد. چون می داند بنده خدا باید كامل باشد. باید هر آنچه برای رشدش لازم است بداند. پس چون جستجوگری كوچك قدم در راه كشف می نهد تا كوله بارش را از ابزار و ادوات بندگی پر كند. پس خوب است در بستن این كوله بار به او كمك كنیم.
و كودك این توشه را با بازی كردن پر می كند و از آنجا كه به هدایت خالقش قدم در مسیر می نهد، بیش از هر كسی می داند كه بهترین بازی برای او بازی هایی است كه در آن آموزگار و هدایت گری از سوی خدا داشته باشد. برای همین است كه دور والدینش طواف می كند تا با او همراه شوند تا در گزینش نیكی ها و قرار دادن آنها در كوله بارش مانند چشمان او باشند. پس خوب است كه با او هم بازی شویم و قدری قد كوتاه كنیم و صورت مان را موازی صورت شان قرار دهیم و از پشت چشمان آنها دنیا را ببینیم تا باری از طیبات برایشان فراهم كنیم. طیباتی در دیدن، طیباتی در شنیدن، طیباتی در ذائقه، طیباتی در بوییدن، طیباتی در لمس كردن، طیباتی در پوییدن، طیباتی در احساس كردن و طیباتی در زبان گشودن.
دكتر صدری زاده در مورد راهكارهای تربیتی والدین برای پرورش خلاقیت صحبت كرد و گفت :
ده فایده كتاب خواندن برای كودكان
1. بهبود در ساختار ارتباط:
كتاب خواندن با یكدیگر باعث ارتباطی موثر برای رهایی از روزی پر فشار است.
2. ایجاد موضوعی برای گفتگو:
صحبت كردن با كودك از دوران نوزادی برای رشد زبانی او ضروریست. یك كتاب همیشه میتواند موضوعی برای مكالمه با كودكتان فراهم كند.
. متعادلسازی اوقات شلوغ زندگی:
خواندن یك كتاب میتواند فضایی مناسب در زندگیتان ایجاد كند و در میان زندگی پرمشغله و استرسزای امروز فرصتی آرامشبخش به شما بدهد.
4. ایجاد یك عادت روزانه:
در صورتی كه مطالعه كتاب به یك عادت قبل از خواب تبدیل شود باعث میشود در ذهنتان برنامهریزی منظمی صورت بگیرد كه مزایای زیادی برای سلامتی، رفاه و یادگیری فرزند شما دارد.
ویژگی های كودكان خلاق:
كودكان خلاق معمولا در حرف زدن جسارت زیادی دارند و از اشتباه كردن نمیترسند و اهل ریسك و خطر كردن هستند.
كودك خلاق در شنیدن، نگاه كردن یا انجام دادن كاری با دقت و توجه زیاد عمل میكند.
شور و نشاط و فعالیتهای جسمانی زیادی دارد.
همیشه در كارهایی كه انجام میدهد غرق میشود و با دقت به اشیا و پیرامون خود نگاه می كند و به راحتی از هر چیزی رد نمی شود.
كودكان خلاق علاقه زیادی دارند تا در مورد كشفیات خود با دیگران صحبت كنند توانایی ابداع بازیهای جدید و تغییر در بازیها را دارند و همیشه در پى راه حلهاى غیر معمول هستند.
تاثیر كتاب رنگ آمیزی روی خلاقیت كودك بسیار زیاد است كودكان خلاق علاقه زیادی به نقاشی و كشیدن افكار و ایدههایشان دارند و معمولا برای نقاشیهای خود توضیح میدهند كه در نقاشی چی كشیدهاند.
كودكان خلاق سختكوش هستند و اكثرا مستقل عمل میكنند.
هنگامی كه والدین برای كودكان خود كتاب میخوانند یك علاقه بی پایان به یادگیری را در فرزندشان ایجاد می كنند. به این ترتیب كه: برای فرزندانتان كتاب میخوانید و آنها به تدریج علاقمند به داستان و شعر می شوند و خواندن را آغاز و تمرین میكنند تا اینكه بالاخره به آن جایی میرسند كه با كتاب تفریح كرده و از خواندن آن لذت میبرند و هر روز خواهان كسب اطلاعات جدیدتر میشوند.
كتاب خوانی برای بچه ها، تمرینی برای كسب مهارت های اجتماعی، افزایش خلاقیت و گفت وگو با دیگران و نیز تمرین و تجربه ای برای خوب گوش دادن است. همچنین قصه خوانی، كودكان را برای خواندن و نوشتن بهتر آماده می كند. گوش دادن به داستان برای كودك تمرینی برای گفت وگو و احترام گذاشتن به دیگران است. همچنین كتابخوانی یكی از فعالیت های بسیار خوب و مفید برای تقویت ارتباط كودك با پدر و مادر است.
با گنجاندن ساعت كتابخوانی روزانه، مثلا قبل از ساعت خواب می توان عادت به كتابخوانی را در كودك ایجاد كند. هرزمان كه كودك تمایلی به خواندن كتاب نداشت، اصرار نكنید و ادامه ی كتاب را به زمانی كه تمركز لازم برای این كار را دارد موكول كنید. سعی كنید كتاب ها را براساس علاقه كودكتان انتخاب كنید. وقتی درمورد موضوعی كنجكاوی نشان میدهد كتابی در رابطه با آن موضوع برای او خریداری كنید. در زمان خواندن كتاب كاملا با كودك همراه شوید و میتوانید بعضی از قسمت های كتاب را همراه با كودكتان بازی كنید. از قبل حتما درباره ویژگی های كتاب مناسب كودك تحقیق كنید و كتاب مناسب با سن كودك خود را تهیه كنید.
طبق مطالعات كودكان قبل از 5 سالگی توجه و تمركز كمتری دارند، رشد خلاقیت در بیشتر كودكان از 5 سالگی به بعد شروع می شود اما هستند كودكان خلاقی كه از 2 سالگی كارهای خلاقانه انجام می دهند و البته هوش بالاتری نسبت به همسالان خود دارند. بنابراین والدین از 5 سالگی به بعد با به كارگیری روش های مختلف می توانند خلاقیت در كودكشان را پرورش دهند. برخلاف تصور بسیاری از والدین درباره این كه افزایش خلاقیت كودكان نیاز به سرمایه گذاری مالی دارد، افزایش خلاقیت كودكان با مطالعه كتاب موثر تر از هرروش دیگری صورت می گیرد و فقط لازم است كودك درباره اشیای موجود در محیط پیرامون خود اطلاعات كافی داشته باشد و اجازه داشته باشه آن چه كنجكاوی اش را تحریك كرده است، در اختیار داشته باشد.