گفتگو با دكتر احمد فربهی مدرس حوزه در برنامه كتاب فرهنگ
فربهی در این برنامه در مورد علامه طباطبایی و شخصیت فلسفی او صحبت كرد و گفت :
ر قرن حاضر دو شخصیت بزرگ با جمع كردن افراد لایق پیرامون خود انقلابی راه انداختند؛ اولین آن دو امام خمینی (ره) است كه انقلابی بزرگ در جهان ایجاد كرد و دیگری علامه طباطبایی (ره) بود و انقلابی بزرگ در عرصه علم به راه انداخت؛ ایشان بزرگانی بر گرد خود جمع كرد و منظومه اندیشه ای تشكیل داد.
وی ادامه داد: شخصیت علامه جاافتاده و پر طرفدار است و هر جا كه نگاه كنیم سخن از علامه طباطبایی است؛ در حوزه، دانشگاه، در میان مردم، در علم كلام، تفسیر، فلسفه و همه جا سخن از علامه می شود چون شخصیتی عمیق و دقیق و آزاد اندیش بود از این رو در هر فنی كه ورود كرد مثل یك متخصص ابتكار و نو آوری داشت.
این استاد حكمت و فلسفه اسلامی با ذكر فهرستی از نوآوری های فلسفی علامه طباطبایی (ره) گفت: با جداسازی بین ادراكات اعتباری و ادراكات حقیقی مرز دقیقی توسط علامه طباطبایی مشخص شد؛ انسان ها برای اداره كردن زندگی دنیایی خود چیزهایی را قرارداد بسته و اعتبار می كنند كه این اعتباریات در برابر حقایق قرار دارند كه مرز آن را در فضای اخلاق، سیاست و حقوق مشخص می كند.
وی افزود: علامه طباطبایی مطلق علم را به حضور معنا می كنند كه ناظر به تقسیم علم به حضوری و حصولی است؛ به این صورت كه خود معلوم در ذهن عالِم حاضر است اما در علم حصولی صورتی از علم در نزد عالِم حاضر است كه علامه معتقد است علم حضور دارد كه گاه به خودی خود بوده و گاه با صورتی حاضر است كه این فرمایشات راه گشا است.
وی تأكید كرد: شناخت دیدگاههای فلسفی علامه طباطبایی كه در سپهر اندیشههای فلسفی، یك خورشید درخشان است، از آن رو اهمیت دارد كه این عالم جلیلالقدر، صرفاً در عرصه فلسفه و مفاهیم فلسفی ندرخشید، بلكه آثار او در عرفان نظری و تفسیر نیز، در زمره بهترین و برجستهترین آثار، محسوب میشود.