كتاب "تربیت سالم در خانه" اثر "جین نلسن" و ترجمه " محمدجواد فرشی و ریحانه ایزدی" توسط انتشارات "ساز و كار" وارد بازار نشر شد.
كتاب «تربیت سالم در خانه» به بزرگسالان كمك میكند شیوهای میانه و محترمانه بیابید كه نه تنبیهی باشد و نه آسانگیر. چراكه نه بچههایی كه والدین و معلممان بسیار سختگیر و كنترل كننده دارند و نه بچههایی كه والدین و معمان آسانگیر دارند، هیچكدام حس مسئولیتپذیری پیدا نمیكنند. بچهها زمانی مسئولیتپذیری را میآموزند كه فرصت یادگرفتن مهارتهای زندگی را در محیطی مملو از مهربانی، قاطعیت، متانت و احترام داشته باشند.
الهه شمس، مدرس روانشناسی و روزنامه نگار، درگفتگو با برنامه "كتاب فرهنگ" گفت: كتاب "تربیت سالم در خانواده" به كمك مربیان مهد و والدینی میآید كه بچههای سخت و پردردسر دارند و راهكارهایی برای تعامل با بچههای سخت به آنها میدهد كه با یادگیری آنها، به كودكان كمك كنند كه دست از بدرفتاری بردارند، مسئولیت پذیر شوند، همكاری و حل مسئله را یاد بگیرند، و خود انضباطی داشته باشند.
وی افزود: در این كتاب سه شیوه تعامل كودك و بزرگسال شرح داده میشود:
1_ شیوه سختگیرانه: كه در آن، قوانین به كودك معرفی میشود و درازای نافرمانی، تنبیهات درنظر گرفته و اعمال میشود.
2_ شیوه سهلگیرانه: كه در آن، قوانینی دركار نیست، بلكه كودك آزاد مطلق است و هركار بخواهد میتواند انجام دهد.
3_ اما نگرش سوم كه مورد تایید و توصیه كتاب است "تربیت سالم" است، كه در آن، والدین باید با همراهی كودك قوانینی را وضع كنند كه هم به نفع كودك و هم بنفع والدین باشد، و این شراكت كودك در وضع قوانین، موجب میشود او احساس "مفید بودن" و "مسئول بودن" كند، در نتیجه سركشیهای كودك كمتر میشود و بتدریج دست از بدرفتاری برمیدارد؛ یعنی قوانینی میگذاریم كه نه بصورت مطلق به نفع كودك و نه بصورت مطلق به نفع والدین است، بلكه دوجانبه است و با كمك هم وضع میشود.
شمس همچنین با بیان اینكه والدین امروز نسل تحصیلكردهای هستند كه تلاش میكنند كودكانشان را با مطالعه تربیت كنند، گفت: متاسفانه چون والدین امروز، خودشان با شیوههای سختگیرانه تربیت شدهاند، برای اینكه فرزندانشان مثل آنها دچار تنبیه و تبعات آن نشوند، دچار نگرش "سهلگیرانه" شده اند و بچه ها غالبا آزادی مطلق دارند و محور خانواده شدهاند، كه مطالعه این كتاب كمك میكند این نگرش در خانوادهها تعدیل و اصلاح شود.