استاد بدیع آواز ایران

20 اردیبهشت، سالروز درگذشت استاد عبدالوهاب شهیدی

1402/02/20
|
11:28

استاد عبدالوهاب شهیدی، موسیقی‌دان برجسته، خواننده، آهنگساز، مدرس آواز و نوازنده شاخص در 99 سالگی دار‌فانی را وداع گفت. شهیدی با اجرای بیش از 230 برنامه، از فعال‌ترین هنرمندان برنامه گل‌های رادیو بوده و رتبه سوم بیش‌ترین برنامه موسیقی را در گل‌ها دارد. عبدالوهاب شهیدی در اجرای آوازهای محلی نیز پیش‌رو بود. تصنیف معروف زندگی با مطلع آن نگاه گرم تو از این هنرمند است. سیدعلیرضا دربندی یكی از علاقه مندان و طرفداران عبدالوهاب شهیدی، آثار این هنرمند را گردآوری و در قالب كتاب منتشر كرده است. گفت وگویی با نویسنده كتاب «ماندگار‌ها و یادگارها» انجام داده‌ایم كه در ادامه می‌آید:
چطور شد كه به فكر نوشتن «كتاب ماندگارها و یادگارها» و گردآوری آثار استاد عبدالوهاب شهیدی افتادید؟
كتاب ماندگارها و یادگارها در سال 1396 بعد از سال ها تلاش به چاپ رسید. من و همسرم علاقه بسیار زیادی به استاد شهیدی داشتیم و به همین دلیل سال ها بود كه آثار ایشان را در برنامه های مختلف جمع آوری می كردیم. با توجه به علاقه زیادی كه به اجراهای استاد داشتم و شنیدن آنها برایم بسیار لذت بخش بود، تصمیم گرفتم آثار ایشان را پیش از آنكه رو به زوال برود و از خاطره‌ها فراموش شود مكتوب كنم. در واقع هدف از ارائه آثار هنری ایشان، حفظ آن برای مردم و نسل های آینده بود. به طور كلی من با نوشتن آثار هنرمندان از جمله استاد شهیدی
می‌خواهم به نوعی اشعار و دستگاه موسیقی انتخاب شده توسط خواننده را در یك برنامه به مخاطبان و علاقه مندان معرفی كنم. چون نسخه‌های صوتی این آثار در اختیار همگان نیست و چه بسا ممكن است به مرور زمان از بین برود. اگرچه با در دست داشتن نسخه مكتوب نمی توان از موسیقی آنها بهره برد، اما می توان به چگونگی اجرای برنامه واقف شد.
از دیدگاه شما چه ویژگی هایی استاد را از دیگر هنرمندان متمایز می كند كه به نوشتن كتابی درباره آثار ایشان اقدام كردید؟
استاد عبدالوهاب شهیدی، هنرمند فرهیخته و برجسته ای بودند كه سبك و شیوه خاص خودشان را در آواز داشتند و همین موضوع ایشان و آثارشان را نسبت به دیگر خوانندگان متمایز می‌كرد. سبك و شیوه ای كه نه در آثار خوانندگان قبل و نه آثار خوانندگان بعد از ایشان دیده نمی شود. به عبارتی دیگر صدا و شیوه تحریرهای او را در خوانندگان دیگر سراغ نداریم و آنچه می شنویم در واقع خود شهیدی است و نه شخص دیگر. استاد در اجرا از متانت و صداقت خاصی برخوردار بود و همیشه باوجود داشتن صدایی رسا از تحریرهای زائد خودداری می كرد. یكی دیگر از خصوصیات آقای شهیدی در اجراهایشان ابتكار به ویژه در تصنیف ضربی بود. در كمتر برنامه ای از او به یاد دارم كه خود در برنامه ای تنها حضور داشته باشد و علاوه بر آواز، تصنیف ضربی اجرا نكرده باشد. همچنین استاد در انتخاب اشعار ناب از سرایندگان متاخر و متقدم بسیار دقت داشتند. ایشان در اجرای تصنیف های ضربی اغلب از اشعار غزل، رباعی یا دوبیتی استفاده می كرد. به ویژه استاد علاقه خاصی به دوبیتی های باباطاهر داشت.

دسترسی سریع