آیین یلدا در سازمان جهانی یونسكو

گفتگو با دكتر مستكین در برنامه هفت اقلیم

1401/09/27
|
13:24

در ابتدا مستكین پیرامون آیین یلدا و میلاد اكبر صحبت كرد.یلدا به سبب شاخصه‌های اقلیم زیستی مردمان این سرزمین و ارتباط آن با طبیعت و كیهان، از روزگار كهن تا به امروز استمرار داشته است و متناسب با گذر زمان تغییراتی ظاهری در نحوه برگزاری آن دیده می‌شود اما ساختار و ماهیت آن تغییری نكرده است و همچنان اقوام گوناگون این سرزمین‌ها «یلدا» را برگزار می‌كنند.در ادامه ایشان بخش هایی از كتاب موران شیخ سهروردی را روایت كردند.

«یلدا/ چله» به‌عنوان نوزدهمین عنصر میراث‌فرهنگی ناملموس كشورمان مشترك با افغانستان به ثبت جهانی رسید.پرونده شب چله یا یلدا كه ایران در همكاری با افغانستان آن را تهیه كرده است، با وجود ایرادها و نقطه نظرات نمایندگان بسیاری از كشورها، سرانجام موفق شد در هفدهمین نشست كمیته بین‌دولت‌ها برای پاسداری از میراث‌ فرهنگی ناملموس یونسكو ثبت شود.

نمایندگان برخی كشورها از جمله بنگلادش، ازبكستان، ‌ سوئیس، كره جنوبی، عربستان، اسلواكی، چك نسبت به حفاظت از این میراث ناملموس در افغانستان با توجه به وضعیت این كشور و ناامنی‌هایی كه به آن اشاره شد، نگرانی‌ها و نقطه نظراتی را وارد كردند، درحالی‌كه كشورهای دیگری همچون مالزی و هندوستان از ثبت این پرونده به نام دو كشور ایران و افغانستان اعلام حمایت كردند.
ایران پرونده یلدا را از سال 1393 در یونسكو به اشتراك گذاشته بود تا به عنوان میراث ناملموس چندملیتی ثبت شد، اما تا حدود شش سال بعد از آن، هیچ كشوری مشاركت در این پرونده را نپذیرفت. ایران سرانجام این پرونده را در مشترك با افعانستان به یونسكو ارائه كرد.

دسترسی سریع