از مرسدس تا ولایت عشق

به مناسبت 5 آذر سالروز درگذشت بابك بیات آهنگساز و موسیقیدان ایرانی

1401/09/05
|
12:30

علی‌حسین بیات زرندی مطلق معروف به بابك بیات در 23 خرداد سال 1325 در شهر تهران به دنیا آمد. دارای دو برادر، پدرش ارتشی، مادرش خانه دار و اصالت پدری‌اش روستای مامونیه در اطراف تهران است.

علی‌حسین از هنرستان عالی موسیقی فارغ‌التحصیل شد و بعدها اسم بابك را برگزید. وی درباره فامیل خود می‌گوید: یك اسم و فامیلی خیلی دراز داشتم: «علی حسین بیات زرندی مطلق» وقتی بزرگ‌تر شدم زرندی را برداشتم و شد بیات مطلق و یك اسم مستعار هم برای خودم انتخاب كردم به نام بابك. شدم بابك بیات و همه من را به این اسم می‌شناختند.
او از سال 1344 كه 19 ساله بود در اپرای تهران و زیر نظر اساتیدی چون خانم اِولین باغچه‌بان، آقایان ثمین باغچه‌بان و نصرت الله زابلی به مدت پنج سال با موسیقی كلاسیك و جهانی آشنا شد، سپس با محمد اوشال آهنگساز و رهبر اركستر جاز آشنا شد و هارمونی و آكومپانی موسیقی را از وی یاد گرفت.
بابك بیات در سال 1369 پس از چند بار كاندید بودن برای موسیقی فیلم جایزه سیمرغ بلورین فجر را برای فیلم عروس دریافت كرد و برای بار دوم در سال 1375 سیمرغ بهترین موسیقی فیلم را برای فیلم‌های سرزمین خورشید و مردی شبیه باران به دست آورد. وی قطعه كرال و اركسترال سرزمین خورشید را ساخت كه در سال 1376 توسط اركستر سمفونیك تهران و به رهبری استاد فریدون ناصری اجرا شد.
بیات به آموزش خوانندگان زیادی از جمله محمد اصفهانی، حامی، مانی رهنما و نیما مسیحا پرداخت. او ترانه‌های بسیاری را با كلام ترانه‌سرایانی چون ایرج جنتی عطایی، بابك صحرایی، پیام پارسا، شهرام دانش جاودانه كرده است. بابك بیات از آهنگسازان هم نسل خود اسفندیار منفرد زاده را بهترین می‌دانست.
جوایز بابك بیات
در سال ١٣٦٤ و در چهارمین جشنواره فیلم فجر برای ساخت موسیقی فیلم اتوبوس از بابك بیات تقدیر شد.
در سال 1369 برنده سیمرغ بلورین بهترین موسیقی در نهمین جشنواره فیلم فجر برای ساخت موسیقی فیلم عروس، شد.
در سال 1375 نیز برنده سیمرغ بلورین بهترین موسیقی در پانزدهمین جشنواره فیلم فجر برای ساخت موسیقی فیلم سرزمین خورشید و مردی شبیه باران شد.
در خانه سینما برای فیلم ساحره جایزه اول موسیقی فیلم را دریافت كرد.
در جشن گزارش فیلم جایزه بهترین آهنگسازی را برای صد سالگی سینما از آن خود كرد.
در سال 1381 در مراسمی كه در شیراز برگزار شد از بابك بیات و چهار هنرمند بزرگ دیگر ایران تقدیر به عمل آمد. همچنین در همین سال و در مراسمی دیگر از بابك بیات به خاطر یك عمر تلاش در زمینه ترانه ایران تقدیر شد كه در این مراسم پیام‌هایی از ایرج جنتی عطایی و بهرام بیضایی خوانده شد.
درگذشت بابك بیات
بابك بیات 5 آذر سال 1385 به علت نارسایی كبدی در بیمارستان ایرانمهر تهران درگذشت.

دسترسی سریع