فاطمه طارمی: بیش از نیم قرن است كه كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان، میداندار حوزه چاپ و نشر كشور است.
فاطمه طارمی، مدیر كل نظارت بر انتشارات كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان، در برنامه «در مسیر پیشرفت» رادیو فرهنگ با موضوع «بررسی سیر نزولی مطالعه در كشور» با اشاره به بیش از نیم قرن سابقه نشر كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان گفت: نیم قرن است كه كانون در حوزه نشر میاندار بوده است و از نظر فروش كتابهایش هیچ مشكلی ندارد؛ چراكه برانتفاع از چاپ و نشر كتابهایش تكیه و تمركز ندارد، و در تولید محتوا هایش از تیمهای كارشناسی بهره میگیرد؛ لذا درطول سالیان مخاطبانش را نگهداشته و افزایش داده است.
وی همچنین خانواده و نظام آموزشی را نخستین نهادهای متولی و موثر در بحث ترویج كتابخوانی و فرهنگ مطالعه دانست و گفت: خانواده نخستین نهاد موثر در تربیت افراد كتابخوان در جامعه است كه اگر در این زمینه بدرستی عمل كند گامهای اولیه برای داشتن جامعه كتابخوان برداشته میشود، و پس از آن نظام آموزشی است كه باید عملكردش در این مسیر بررسی، و معلوم شود كه آیا به موضوع ترویج فرهنگ مطالعه بها داده و یا صرفا بر روی كتابهای درسی تمركز داشته است، و زنگ مطالعه، محتوای كتابخانه های مدارس، مهارت معلمها در زمینه ترویج كتابخوانی در چه جایگاهی بوده است.
وی افزود: گرانی كتاب، نبود كتابهای متنوع و جذاب، نداشتن وقت مطالعه و ... همگی زمانی اثر گزار است كه فرد كتابخوان تربیت نشده باشد.
وی همچنین «ایجاد پیوست های فرهنگی برای كتاب» را عاملی برای علاقمند كردن افراد به مطالعه كتاب عنوان كرد و گفت: در كانون برای بسیاری از كتابها، انیمیشن، كتاب آوا، خط بریل و اثار هنری تولید میشود.
وی همچنین با اشاره به هجوم آثار ترجمه به بازار نشر، گفت: تا چند سال پیش بازار نشر داشت به سمت ترجمه حركت میكرد؛ یعنی اگر نوجوانی نیاز به رمان داشت تنها رمانهای خارجی در دسترس بود، ولی از حدود 4 سال پیش كانون طرح تولید رمانهای نوجوان ( تولید صد رمان داخلی) را در برنامه خود قرار داد كه تا امروز رمانهای ما به چاپ 20 تا 25 رسیده است و میكوشیم كه این رمانها پیوستهای فرهنگی پیدا كنند.
وی تاكید كرد: توجه به رمانهای داخلی، و ایجاد تسهیلات و فرصت و فضای چاپ و نشر برای نویسندگان رمانهای داخلی، از راهكارهای جلب مخاطب بسوی مطالعه آثار آموزشی و فرهنگیِ بومی است