یك منتقد سینما در رادیو فرهنگ گفت: اگرچه ژانر جهانی است، ولی اولینبار آمریكاییها بودند كه برای راهنمایی مخاطبان دست به دستهبندی زدند.
سعید هاشمزاده، منتقد سینما در برنامه «سینما فرهنگ» از رادیو فرهنگ درباره پدید آمدن ژانر گفت: پدید آمدن ژانر همان حس مسئولیت در برابر مخاطب است. كاری كه قرنها پیش منتقدان و نظریهپردازان درباره سبكها و مكتبهای ادبی انجام دادند. زمانی كه سینما متولد شد، در 20 سال یا 30 سال نخست مسئله ژانر به راهنمایی مخاطب در برابر سینما تبدیل شد.
هاشمزاده ادامه داد: ژانر یعنی قرار است سینما آثارش را (فیلمها) برای مخاطب دستهبندی كند. این دستهبندی راهنمایی است كه ما را در برابر آثار قرار میدهد. مسئله مهم ژانر این است كه وقتی ما با یك دستهبندی در برابر فیلم قرار میگیریم، قرار است با دو چیز روبه رو شویم. 1. مولفههای آشنا آن ژانر 2. مولفههای ناآشنا یك ژانر.
این منتقد با بیان اینكه ژانرها در طول زمان بر اثر نظر منتقدان و فروش فیلم دچار انعطافپذیری و دارای زیر ژانر هستند، افزود: در نتیجه این موضوع باعث تحول در ژانر میشود. وقتی من از بیننده میپرسم كه به چه فیلمهایی علاقه داری، او میگوید به فیلمهای خانوادگی علاقه دارد. پس من باید او را به سمت ملودرام بكشانم.
وی گفت: وقتی بیننده میگوید كه به فیلمهای اكشن و جنگی علاقهمند است، به من نشانی میدهد كه منِ منتقد، منِ سینماگر بدانم كه در چه دورهای فیلم تولید كنم كه با اجتماع و تاریخ من نسبت داشته باشد. به همین دلیل، بسیاری سینماگران بر روی یك ژانر كار میكنند. چون دنبال علاقه خودشان و یا حتی تحول در آن ژانر هستند.
هاشمزاده با بیان اینكه اگرچه ژانر جهانی است، ولی بیشتر یك مسئله امریكایی است تا اروپایی و حتی شرقی، توضیح داد:، چون اولینبار امریكاییها بودند كه برای راهنمایی مخاطبان خود دست به این دستهبندی زدند.گفتنی است سینما فرهنگ از امشب چهارشنبه 27 مهرماه به اطلاع رسانی جشنواره فیلم كوتاه تهران اختصاص دارد و از ساعت 17 تا18:30 از محل برگزاری سی و نهمین دوره این جشنواره در پردیس ملت از رادیو فرهنگ پخش می شود.