برنامه «زادگاه» رادیو فرهنگ چهارشنبه دوم شهریور با سفر به استان فارس سری به زادگاه حاج حسینعلی رئیسی اردكانی می زند.
برنامه « زادگاه» به بهانه معرفی مفاخر فرهنگی كشورمان در سفری رادیویی شنوندگان را با شهرها و روستاهای كشور آشنا می كند.
در برنامه امروز «زادگاه» شنوندگان رادیو فرهنگ در سفر به استان فارس و اردكان مركز سپیدار كه زادگاه حاج حسینعلی رئیسی اردكانی است با گوشه ای از زندگی این نویسنده آشنا می شوند.
حاج حسینعلی رئیسی اردكانی فرزند مصطفی در سال 1287در اردكان فارس به دنیا آمد. پدربزرگ او ملا نوشاد پس از درگیری با حاكم وقت اردكان، مجبور به ترك اردكان شد و به همایجان مهاجرت كرد.
.در دوران كودكی پس از فوت پدر سرپرستی خانواده، مادر، یك برادر و سه خواهر به عهده او می افتد. مسئولیت تأمین خانواده باعث می شود كه نتواند به مكتب خانه برود و در نتیجه از سواد خواندن و نوشتن بی بهره می ماند. در جوانی مخارج خانواده را از طریق جمع آوری گیاهان صنعتی و دادوستد با روستا های اطراف اردكان تأمین می نماید. در عنفوان جوانی اندوخته كمی فراهم می كندو دادوستد با روستاهای اطراف اردكان را به منطقه گرمسیر (كازرون) توسعه می دهد. در چوبی از اردكان به كازرون صادر، قند، چای و تنباكو از كازرون به اردكان وارد می كند. این سفرها همراه با قافله و یا پیاده طی می شد. در همین ایام با دختر حاج میرزاجان حسنی یكی از معتمدین اردكان ازدواج می كند.
روح جستجوگر حاج حسینعلی رئیسی او را به اقامت در شیراز هدایت می كند. خانه ای در پشت تلگراف خانه (نزدیك گاراژ سابق اردكان) اجاره می كند و به داد و ستد بین شیراز و اردكان ادامه می دهد. شیراز در آن زمان به شهر دارالعلم شهرت داشت. فرصتی پیش می آید تا حاج حسینعلی رئیسی با اقشار مختلف مردم آشنا شود و در كوران اندیشه و نظریات مختلف قرار گیرد. گروه های مذهبی با اندیشه های متفاوت در شیراز حضوری فعال داشتند. علمای تراز اول به تدریس و هدایت مردم می پرداختند. گروههای صوفیه از قبیل ذهبی، نعمت الهی و خاكسار نیز در محدوده ای كوچك تر نظریات خود را عرضه می كردند. در آن ایام عرفان سعدی و حافظ بحث روز مجالس بود.
چشمه جوشان عشق الهی او با سرودن شعر پدیدار شد. چون سواد خواندن و نوشتن نداشت، از فرزندان و هر كس دیگری كه در دسترس بود می خواست كه شعرهایش را بنویسند و یا آن را بازخوانی كنند. این روستایی طعم سرمستی چشیده با استفاده از استعداد خدادادی شعر را برای بیان احساس درونش به كار می گیرد.
این تحول، زندگی او را دچار تغییراتی شگرف می كند به گونه ای كه شغل خود را از داد و ستد به كشاورزی تغییر می دهد. پس از خرید مزرعه ای در كامفیروز در سال 1324 به كشاورزی می پردازد. برای آبرسانی كانالی به طول ده كیلومتر احداث می كند. این مزرعه مخروبه با فعالیت مستمر او آباد و مساحت زیر كشت به چندین برابر توسعه می یابد. از سوی دیگر منزل خود را در شیراز به دامنه كوه باباكوهی انتقال می دهد.
دیوان سائل با عنوان "گوهر چشم و گنج آتش" اثری از اوست كه به چاپ رسیده است. سائل سواد خواندن و نوشتن نداشت. اعداد را می توانست بنویسد و از چهار عمل اصلی فقط جمع و تفریق را انجام می داد. در اشعار متعددی به بی سوادی خود اشاره نموده است.
وی دست به خیر داشت و حمام كمهر،حمام محل بالا اردكان (اكنون نوسازی شده)،مسجد محل بالا در اردكان فارس (اكنون نوسازی شده)،غسّالخانه اردكان،بهداری اردكان،پل شش پیر (بین شیراز و اردكان)،كمك به تعمیر بقعة باباكوهی،كمك قابل توجه به ساخت مسجد قائم فلكه اطلسی شیراز،مسجد دارالرحمه شیراز،تامین بودجه خرید 20 هزار متر مربع از زمین های دارالرحمه شیراز،بیمارستان اردكان فارس،كمك سالیانه به نیازمندان اردكان و شیراز،وصیت به وارث برای احداث كتابخانه عمومی شیراز،حمّام مقیم آباد كامفیروز،حمّام چم شیر كامفیروز و پل سون رامجرد كامفیروز از جمله كارهای عامالمنفعه حسینعلی رئیسی اردكانی شاعر و خییر، از اردكان مركز سپیدان استان فارس است.
مستند « زادگاه» را شنبه ، یكشنبه و دوشنبه و چهارشنبه به تهیه كنندگی فریده گودرزی ساعت 20:45 روی موج اف ام ردیف 106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید.