كتاب سربلند

این اثر قرار است مخاطب را با ابعاد مختلف شخصیتی شهید حججی آشنا كند.

1401/04/21
|
13:03

ابعادی از زاویه دید خانواده، دوستان و همرزمان. همچنین گفتنی است این كتاب حاوی اسناد، تصاویر و دلنوشته های شهید حججی نیز می باشد.

كتاب «سربلند» روایتی است مستند داستانی از كودكی تا شهادت محسن حججی كه بزودی در بازار عرضه شد. در فهرست كتاب شش فصل بعلاوه آلبوم تصاویر و اسناد از این شهید بزرگوار درج شده است.

این اثر قرار است مخاطب را با ابعاد مختلف شخصیتی شهید آشنا كند؛ ابعادی از زاویه دید خانواده، دوستان و همرزمان. همچنین گفتنی است این كتاب حاوی اسناد، تصاویر و دلنوشته‌های شهید حججی نیز است.

در پشت جلد این اثر اینگونه درج شده است؛

برگشتم به حاج سعید گفتم: «آخه من چطور این بدن ارباً اربا رو شناسایی كنم؟» خیلی به‌هم ریختم. رفتم سمت آن داعشی. یك متر رفت عقب و اسلحه‌اش را كشید طرفم. سرش داد زدم: «شما مگه مسلمون نیستید؟» به كاور اشاره كردم كه مگر او مسلمان نبود؟ پس سرش كو؟ چرا این بلا را سرش آوردید؟ حاج سعید تند تند حرف‌هایم را ترجمه می‌كرد. آن داعشی خودش را تبرئه كرد كه این كار ما نبوده و باید از كسانی كه او را برده‌اند «القائم» بپرسید. فهمیدم می‌خواهد خودش را از این مخمصه نجات دهد. دوباره فریاد زدم كه كجای اسلام می‌گوید اسیرتان را این‌طور شكنجه كنید؟ نماینده داعش گفت: «تقصیر خودش بوده!» پرسیدم به چه جرمی؟ بریده‌بریده جواب می‌داد و حاج سعید ترجمه می‌كرد: «از بس حرصمون رو درآورد؛ نه اطلاعاتی به ما داد، نه اظهار پشیمونی كرد، نه التماس كرد! تقصیر خودش بود...!»

محسنِ حُجَجی (زادهٔ 21 تیر 1370 در نجف‌آباد – درگذشتهٔ 18 مرداد 1396 در التَنْف) از نیروهای ایرانی موسوم به مدافع حرم بود كه در مرداد 1396 در عملیاتی در گذرگاه مرزی الولید –منطقهٔ مرزیِ بین سوریه و عراق– توسط نیروهای داعش به اسارت درآمد و پس از دو روز به‌دست آنان به‌قتل رسید.

ابتدا خبرگزاری اسپوتنیك نیوز، به نقل از رسانه‌های وابسته به داعش، خبر اسارت وی را اعلام كرد.

مقبره محسن حججی در یادمان شهدای نجف آباد

داعش چندی پس از انتشار فیلمی كه ادعای به اسارت درآوردن محسن حججی را داشت، اعلام كرد كه وی را كشته‌اند. او دهمین عضو از «لشكر زرهی 8 نجف اشرف» بود كه طی جنگ در خاك سوریه كشته شد. او پیش از اسارت از ناحیهٔ پهلو زخمی شده بود و طی دو روز اسارت توسط نیروهای داعش در مناطق تحت كنترل آن‌ها چرخانده شده بود.[10][11] در جریان توافق جرود كه بین نیروهای حزب‌الله لبنان و داعش انجام شد، در ازاء تحویل پیكر محسن حججی، دو كشته مقاومت لبنان و اسیران آنها، 350 تن از نیروهای داعش به همراه خانواده‌هایشان به شرق سوریه منتقل شدند.

زندگی‌نامه

حُججی متولد سال 1370 در نجف‌آباد اصفهان بود.محسن حججی دانش‌آموختهٔ مركز آموزش علمی كاربردی علویجه در رشتهٔ تكنولوژی كنترل ورودی سال 1387 بود.

اسارت و قتل

در تاریخ دوشنبه 16 مرداد ماه سال 1396، حججی در منطقه تنف، در منطقه مرزی سوریه، عراق و اردن اسیر می‌شود.[15]منطبق بر فیلمی كه خبرگزاری داعش آن را منتشر كرده‌است، محسن حججی در پشت سنگری است. اجساد نیمه جان تعدادی از همرزمانش در اطراف سنگر او افتاده‌است و در واپسین لحظات در برابر حمله غافلگیرانه داعش از خویش دفاع می‌كنند. صدای تیراندازی پراكنده به گوش می‌رسد. كمی بعد یكی از نیروهای داعش محسن حججی را اسیر می‌كند.

تصویر خبرساز

تصویر مشهوری از محسن حججی كه در آن یكی از افراد داعش پشت سر وی ایستاده‌است و با شیئی كه چاقو یا سرنیزه به نظر می‌رسد، حججی را به قتلگاه می‌برد، در شبكه‌های اجتماعی بازنشر شده‌است. زهرا عباسی، همسرش در مصاحبه‌ای با جام‌جم‌آنلاین گفته‌است

به چشم‌های شوهر من نگاه كنید، اصلاً ترس در این چشم‌ها نیست، همه‌اش شجاعت است، دلیری است، محسن توی این عكس مثل كوه با صلابت است.

از دید بسیاری از كاربران شبكه‌های اجتماعی، مفسران و رسانه‌ها حالت چهره و رفتار حججی در این تصویر آرام است و این عكس را نماد شجاعت و آرامش او می‌دانند، هرچند در صحنه‌های فیلمی كه منتشر شده، احساس واقعی حججی كمتر قابل حدس است.[19] همچنین از دید برخی چهرهٔ نیروی داعش در پشت سر حججی، چهرهٔ آرام وی، دود و شعله‌های آتش در پشت زمینه، صحنهٔ نبرد كربلا را در ذهن تداعی می‌كند.

ماجرای جسد

داعش ضمن توافق آتش‌بسی با ارتش سوریه، ارتش لبنان و حزب‌الله لبنان، جنازهٔ محسن حججی را در مقابل اجازهٔ تخلیهٔ امنِ منطقهٔ مرزیِ لبنان و سوریه تحویل داد. حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان، برای قانع كردن بشار اسد به پذیرش این توافق آتش‌بس، به دمشق سفر كرده بود. به گفتهٔ نصرالله، بشار اسد دربارهٔ آتش‌بس با داعش گفته بود: «این مایهٔ سرافكندگی من می‌شود، اما باشد.»

سپاه پاسداران ایران جنازهٔ محسن حججی را روز 7 شهریور تحویل گرفت و با انجام آزمایش دی‌ان‌ای، هویت او را تأیید كرد. یك ماه بعد از تأیید هویت، در تاریخ 3 مهر 1396 هم‌زمان با عزاداری‌های ماه محرّم جنازهٔ وی به ایران بازگشت.

طبق گزارش رسانه‌ها در روز شنبه 20 آبان 1396 محمدرضا حججی، پدر محسن حججی، اعلام كرد باقیماندهٔ بدن فرزندش را كه به ایران انتقال یافته، مشاهده نكرده‌است. وی در مصاحبه با خبرگزاری فارس گفت كه تنها بخش‌هایی از پا، لگن و دنده‌های فرزندش را لمس كرده و پیش‌تر در تاریخ تحویل جسد به سوریه رفته ولی در آنجا هم به وی گفته شده كه بدن فرزندش كامل نیست و باید كمی صبر كند تا تكمیل شود.پدر محسن حججی ماجرای تأخیر به خاطر آزمایش دی‌ان‌ای را رد كرد و به فارس چنین گفت:

این [تأخیر بخاطر آزمایش دی ان ای] را ما خودمان مطرح كردیم كه بشود حالا یك جوری جواب مردم را بدهیم. چون توی مردم اعلام شده بود كه قرار است تشییع بشود. مردم منتظر بودند كه پیكر بیاید ایران و تشییع كنند. یك جوابی باید برایش داشتیم كه ما خودمان پیشنهاد كردیم.[27]

وی دربارهٔ اینكه جسد فرزندش چقدر كامل بوده‌است نیز چنین پاسخ داده‌است:

هیچی نبود. فقط از طریق دی‌ان‌ای و چون پاهای شهید بود، از كفش‌هایش… البته آن موقع هم هنوز كامل نبود. دی‌ان‌ای كامل نبود؛ ولی خوب، خیلی شواهد نشان می‌داد كه شهید، همان شهید ماست و آقایان هم در سپاه قدس قانع شده بودند كه این پیكرِ شهید ماست.

مراسم تشییع جنازه

مراسم تشییع جنازه محسن حججی، در تاریخ 5 مهر 1396 در پایتخت ایران برگزار گردید. بسیاری از مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی، نظیر علی و صادق لاریجانی، روسای مجلس شورای اسلامی و قوه قضاییه، در این مراسم حضور پیدا كردند. علی خامنه‌ای رهبر ایران نیز قبل از مراسم تشییع جنازه در جمع اعضای خانوادهٔ محسن حججی و در كنار تابوت او حضور پیدا كرد.

آرامگاه

برای او آرامگاهی در نجف آباد تدارك دیده شد و امروزه نیز بدل به مكانی برای گرامی داشت یاد او شده‌است. آرامگاه حججی كه در میان مدفن برخی شهدای شهر نجف آباد بنا شده‌است، با تجمع زیاد مردم روبرو بوده و بعضی از نظم دهندگان آرامگاه به مردم زیارت قبول می‌گویند

واكنش‌ها رسانه‌ها

رسانه‌ها و شخصیت‌های اجتماعی و هنری ایران در واكنشی‌هایی مشابه اسارت وی را در نبرد در برابر داعش همراه با موج وسیعی از بازتاب آن در جامعه ایران و خارج توصیف كردند؛ و برخی خبرگزاری‌ها مانند خبرگزاری تابناك به توصیف آن پرداختند.

وبگاه المانیتور با بهره‌برداری از مصاحبه‌ای از همسر حججی نوشت كه قتل محسن حججی موجب اتحاد بیشتر ایرانیان شد و بسیاری از شخصیت‌های هنری، سیاسی و اجتماعی ایران، دربارهٔ وی اظهار نظر كردند.

حسن روح الامینی بلافاصله پس از اعلام خبر قتل وی، یك نقاشی در این باره كشید كه مورد توجه رسانه‌ها قرار گرفت. همچنین تعدادی از شعرای كشور نیز دربارهٔ وی شعر سرودند.

چند قطعه موسیقی نیز به افتخار وی تولید و منتشر شد.

جشنواره شعری با عنوان «حماسه چشمهایش» در بوشهر و محفل قرآن توسط شورای توسعه فرهنگ قرآنی در نجف آباد برگزار گردید.

انجمن هنرهای تجسمی انقلاب در پی فراخوان شورای شهر تهران برای ساخت تندیس وی اعلام آمادگی كرد.

شبكه یك داستان زندگی محسن حججی را در قالب سریالی فاخر تولید می‌كند.

رونمایی از دو نرم‌افزار «سر به راه» تهیه شده در شبكه اطلاع‌رسانی راه دانا و نرم «سر بلند» تهیه شده در سازمان فضای مجازی سراج با حضور رسول شكری نیا مسئول رسانه‌ها و شبكه‌های اجتماعی قرارگاه فضای مجازی سازمان بسیج مستضعفین افراد” شهید خیلی هستند… لكن یك خصوصیتی در این جوان وجود داشته، اخلاص این جوان و آن نیت پاك این جوان و به موقع حركت كردن این جوان و نیاز جامعه به این‌جور شهادتی، این موجب شده كه خدای متعال، نام این جوان شما را، شهید شما را، بلند كرد؛ بلندمرتبه كرد “

—حضرت آیت الله سید علی خامنه‌ای در دیدار با خانواده او،

شخصیت‌های سیاسی همچون قاسم سلیمانی، محمدجواد ظریف، محسن رضایی،علی لاریجانی، سید عمار حكیم حسین امیرعبداللهیان ،سعید جلیلی و اسحاق جهانگیری، تعدادی از هنرمندان و صاحب نظران به اظهارنظر در خصوص محسن حججی پرداخته‌اند. علیرضا عصار،اسحاق جهانگیری ،مهدی طارمی،علی‌اكبر ولایتی، و رسول نجفیان از جمله این افراد بودند.

قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران در بیانیه‌ای به مسألهٔ كشته شدن وی پرداخت. این بیانیه بازتاب وسیعی در رسانه‌های بین‌المللی یافت.

ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز در پیامی گفت كه این رویداد باعث ارتقای روحیه رزم و اتحاد بیشتر رزمندگان در برابر تكفیری‌ها خواهد شد.

امیر حاتمی از فرماندهان ارتش ایران كه برای تصدی وزارت دفاع به مجلس پیشنهاد شده بود گفت كه نیروهای نظامی ایران برای انتقام خون حججی از داعشی‌ها هم قسم شده‌اند.

پرویز شیخ‌طادی كارگردان سینما و بسیاری دیگر تصویر محسن حججی را یادآور واقعه عاشورا دانستند.

عدنان محمود سفیر سوریه در ایران نیز خون محسن حججی را سبب پیروزی بر تكفیری‌ها دانست.

مراسم بزرگداشت

مراسم بزرگداشت محسن حججی در بسیاری از شهرهای ایران از جمله تهران، اصفهان، اردبیل ،رشت ،بیرجند، یزد، مشهد ،اهواز، قم، نجف آباد، گرمسار، جاسك، دلوار برگزار گردید.

نامگذاری

با تصویب شورای شهر مشهد نام یكی از میدان‌های اصلی این شهر بنام وی نامگذاری می‌گردد شورای شهر قم نیز تغییر نام یك خیابان اصلی بنام وی را تصویب كرد. دانشگاه آزاد نجف آباد نیز بنام وی نامگذاری خواهد شد.

تیم تراكتورسازی با تصاویر منقش به تصویر محسن حججی در بازی حضور یافت.نمایندگان جامعه كشتی ایران كه در میانشان برخی قهرمانان المپیك ایران نیز دیده می‌شدند برای ادای احترام در منزل وی حضور یافتند. و كاروان اعزامی ورزشهای رزمی ایران به بازیهای آسیایی نیز بنام وی نامگذاری گردید.

ایستگاه خدمات چندمنظوره قرارگاه جهاد اجتماعی در حاشیه استان البرز نیز بنا وی نامگذاری گردید.

در 8 آبان 1396 از تندیس یادبود محسن حججی اثر علی‌اصغر یوزباشی در مركز هنرهای تجسمی حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی رونمایی شد.

دسترسی سریع