لزوم توجه بیشتر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به بخش فرهنگی كشور
علی حاجی تقی مدیر مسئول انتشارات طوبی گفت: سیاستهای چند دهه اخیر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حمایت از كتاب و كتابخوانی است كه با برگزاری نمایشگاه بین المللی و نمایشگاههای استانی سعی بر برنامه ریزی در راستای دستیابی به هدف حمایت از كتاب و كتابخوانی داشته اند.
سیاست تكراری در حمایت از كتاب و كتابخوانی برای وضعیت فعلی جوابگو نیست
به گفته حاجی تقی، برگزاری نمایشگاه بین المللی و استانی با تمام مزایایی كه برای حمایت از كتاب و كتابخوانی داشته است امروزه نقدهای جدی را میتوان به این مسئله وارد كرد، زیرا امكان برگزاری چنین نمایشگاههایی با رویكرد سابق در دهه 60 یا 70 در زمان حال وجود ندارد و به چنین طرحهای نمیشود نگاه حمایتی از مقوله كتاب را داشت.
مسیر توزیع كتاب به مراكز پخش و كتابفروشی ها آسیب میزند
این مدیر مسئول انتشارات گفت: از آن جایی كه نمایشگاهها ناشر محور هستند، اولین نقدی كه به سیاستهای نمایشگاهی میتوان داشت این خواهد بود كه برای مسیر توزیع كتاب به مراكز پخش و كتابفروشیها آسیب زننده هستند، همچنین در اقتصاد امروز كه بخش خصوصی باید وارد شود تا مراكز پخش و كتابفروشی تاسیس شود، كتابفروشیهای مدرن در حال شكل گیری هستند.
او میگوید: موازی كاری كه با ایجاد بازارچههای كتاب ریز و درشت استانی، مترویی، حیاط مسجدی و.. صورت میگیرد اثر مخرب و نا امنی برای سرمایه گذاری و ادامه حیات در بخش خصوصی دارد.
بر اساس گفتههای حاجی تقی، در پنج سال گذشته بحث تخصیص یارانه كتاب از طریق طرحهای فصلی خانه كتاب مطرح شد، در این سیاست یارانه محور بحث تخصیص یارانهها از طریق كتابفروشیها به مصرف كنندهی نهایی شكل گرفت و این گونه بود كه طرحهای فصلی خانه كتاب برگزار شد.
طرح های فصلی خانه كتاب
حاجی تقی گفت: در طرح فصلی خانه كتاب هر فردی با مراجعه كتابفروشیهای شهر خود از طریق سیستم تعریف شده و با ارائه كد ملی میتوانست با مبلغ تعیین شدهای مثلا 100 یا 150 هزار تومان از یارانه خرید كتاب بهرمند شود كه اولین یارانه خرید كتاب با 50 هزار تومان بود و در صورت خریدی به مبلغ 200 هزارتومان حدود 20 تا 25 درصد آن كتاب به صورت تخفیف از یارانه اش كسر میشد.
به گفته این مدیر مسئول انتشارات، این طرح توسط مردم با استقبال خوبی مواجه شد، زیرا میتوانستند بدون رنج سفر و یا رفتن به نمایشگاه بین المللی كتاب در بازهی زمانی خاص، به كتابفروشی شهر و محله خود مراجعه و كتاب تهیه كنند.
مزایای طرح فصلی خانه كتاب نسبت به سایر طرح های حمایتی
حاجی تقی گفت: شعار طرحهای فصلی خانه كتاب، حمایت از كتابفروشیهای محله بود، مزایای این طرح در مقایسه با سایر طرحهای حمایتی بسیار زیاد است، در طرحهای فصلی خانه كتاب علاوه بر تخصیص یارانه، سه حلقه ارتباطی مركز پخش، ناشر و كتابفروش سود میبرند كه در نهایت كسب و كارشان رونق خواهد گرفت.
ارائه یارانه و بن كتاب از بهترین راه های فروش كتاب
او میگوید: ارائه یارانه و بن كتاب بهترین مسیر برای فروش كتاب است، به این معنا كه تمام كتابفروشها كتاب را از مركز پخش و مركز پخشها از ناشر دریافت كنند تا مصرف كننده بتواند مستقیم از كتابفروشیها كتاب مدنظر خود را تهیه كند، در غیر این صورت با نادیده گرفتن مركز پخش و كتابفروش مشكلات این گروه بیشتر خواهد شد.
طرح فصلی خانه كتاب ویژگی های لازم در حمایت از كتابخوانی را دارد
مدیر مسئول انتشارات طوبی گفت: طرحهای فصلی خانه كتاب تمامی ویژگیهای لازم برای حمایت از كتاب و كتابخوانی را دارد و میتواند جایگزین نمایشگاههای استانی آسیب زا و بخش فروش نمایشگاه بین المللی شود، اما متاسفانه در عمل شاهد هستیم به همان نسبتی كه مردم، كتابفروشان، ناشرین، موزعین كتاب از این طرح استقبال میكنند به همان میزان این طرح از طرف مسئولین با مهری مواجه شده است.
او میگوید: این طرح در سال دوم با خطر تعطیلی مواجه شد كه از طریق فضای مجازی درخواستی صورت گرفت و در حمایت از این طرح نامه مكتوب را به وزارت ارشاد ارسال و طرح را احیا كردیم.
طرح فصلی خانه كتاب تقویم منسجمی ندارد
به گفته حاجی تقی، بودجه طرح فصلی خانه كتاب مدام دست خوش تغییرات شده است و بودجه مصوب و كار گروه مشخصی ندارد، متاسفانه در یك سال اخیر وضعیت این طرح بسیار ضعیفتر از گذشته شده است، برگزاری چنین طرحی در حال حاضر مبهم است، زیرا طرح زمستانه و بهارانه به دلیل فاصله زمانی كم با زمان برگزاری نمایشگاه كتاب اجرا نشده و خبری از اجرای طرح تابستانه وجود ندارد.
او گفت: با وجود برگزاری طرح تابستانه در آینده، چنین طرحی تقویم مشخصی ندارد كه با توجه به اهمییت این طرح باید از قبل در هر فصل ، ماه برگزار شدن طرح مشخص شود و اطلاع رسانی دقیق و به موقع صورت بگیرد.
لزوم توجه بیشتر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به به بخش فرهنگی كشور
به گفته حاجی تقی، از وزارت فرهنگ و ارشاد ارشاد اسلامی به عنوان نهاد نظارتی و هماهنگ كنندهی بخش فرهنگی كشور انتظار می رود نسبت به توزیع بودجه فرهنگی این بخش بخش جدیتر عمل كند و تقویم مشخصی برای آن درنظر بگیرد، این طرحهای فصلی مثل نمایشگاه كتاب باید دارای نوآوری شوند و اگر بخواهند به همان شكل گذشته مرتب ادامه پیدا كنند مسلما دچار آسیب میشوند كه در صورت داشتن كارگروه از اعضای صنف و افراد خلاق مرحله به مرحله پیشرفت خواهند كرد.