«نه گفتن به مُدهای خواندن كتاب برای كودك» در برنامه «كتاب بان» طرح و بررسی شد.
لیلا جمالی عالم، پژوهشگر حوزه كودك و مدیرمسئول موسسه فرهنگی هنری «الف یك»، در برنامه «كتاب بان» گفت: در سالهای اخیر با گسترش فضای مجازی، شاهد رواج مدهای مختلف «والدگری» در جامعه هستیم، كه در نوع و حوزه خود میتواند، آسیبهای زیادی را درپی داشته باشد.
وی همچنین مد را شیوه ناگهانی ترویج یك رفتار یا سبك زندگی كه مثل یك موج سریع میاید و سریع هم فروكش میكند، دانست و گفت: پیروی از مد در برخی امور چون دكوراسیون خانه و مدل مو و لباس شاید خوب هم باشد، اما ایا در «والدگری» هم میتوان پیرو مد بود.
وی با اشاره به اینكه اثر ِمد كوتاه و گذرا است تاكید كرد: در «والدگری» استمرار و پیگیری از یك شیوه میتواند ما را به یك نتیجه مطلوب برساند.
وی افزود: مدها معمولا وقتی از آنها پیروی نمیكنیم به ما احساس ناكارآمدی و ناكامی و ناكافی بودن میدهند و در زمینه «والدگری» پیروی نكردن از مدهای رایج بویژه در فضای مجازی، احساس ناكامی و ناكافی بودن را در والدین ایجاد میكند و این احساس، كه والد خوبی نبوده و نیستند را به آنها القاء میكند.
وی با اشاره به رواج مدهای جدید كتاب خواندن برای كودك گفت: متاسفانه مد، هم در مدل های خواندن، و هم در موضوعاتِ كتاب خواندن برای كودك وجود دارد، و گاه تلاش والدین برای كسب رضایت از خود و احساس كارامدی، به هر قیمتی، غافل از تبعاتِ شیوهِ رفتارِ مدشده، در زندگی و شخصیت كودك، با مد همراه میشوند؛ بطور مثال موضوع «مهارتهای زندگی» این روزها شایع و مدشده است، كه گاه والدین برای عقب نماندن از مد میخواهند بدون توجه به سن كم كودك، یكباره مهارتهای متعددی چون؛ نه گفتن، كنترل خشم، حل مسأله و ... را صرفا از راه خواندن انبوهی كتاب در كودك 3ساله ایجاد كنند، غافل از اینكه این مهارتها باید با سن كودك متناسب باشد و كتاب خواندن تنها شیوه آموزش مهارت نیست و اینكه هجوم اینهمه كتاب و مفاهیم آموزشی به ذهن و روان كودك، نه تنها او را به آن مهارت مسلط نمیكند بلكه گاهی او را آسیب پذیر هم میكند و پیرو این مسأله، والدین دچار ناكامی و سرخوردگی میشوند.
وی در پایان تاكید كرد: باید با شناسایی نیازهای كودك در زمینه كتاب و با همراهی خود او كتاب تهیه كنیم و براساس توانایی های كودك، كتابهایی را به او معرفی كنیم و انتخاب را به عهده خودش بگذاریم.