پایان نخستین همایش ملی سرود و سروده‌های انقلاب اسلامی، نكوداشت پدر شعر انقلاب اسلامی

آیین اختتامیه نخستین همایش ملی سرود و سروده‌های انقلاب اسلامی، با قرائت پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ‌و رونمایی از فرش دستباف منقش به پیام رهبر انقلاب به مراسم ارتحال مرحوم حمید سبزواری پدر شعر انقلاب اسلامی» به كار خود پایان داد.

1401/03/24
|
10:44

آیین اختتامیه نخستین همایش ملی سرود و سروده‌های انقلاب اسلامی، نكوداشت مرحوم حمید سبزواری پدر شعر انقلاب اسلامی» با قرائت پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شب كذشته (یكشنبه22خرداد) در سبزوار برگزارشد.

*پیام وزیر فرهنگ به همایش ملی سرود های انقلابی
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیام خود به «نخستین همایش ملی سرود و سروده‌های انقلاب اسلامی، نكوداشت مرحوم حمید سبزواری پدر شعر انقلاب اسلامی» وی را شاعری متعهد دانست كه اشعارش همواره پاك، نجیبانه و تاثیرگذار بوده است
محمد مهدی اسماعیلی در بخشی از پیام خود كه یكشنبه‌شب در آیین اختتامیه همایش توسط محمد حسین زاده مدیركل خراسان رضوی قرائت شد، آورده است: پس از انقلاب شكوهمند اسلامی شعر آكنده از حكمت و اندرز به میان مردم آمد و عنایت حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری به این موضوع سبب شد تا شعر پاك و تاثیرگذار توسعه یابد.

بر این اساس روح شوریدگی و شاعرانگی در سرزمین‌مان جاری و شعرها به شعار و شعارها به سرودهای ماندگار تبدیل شدند و فریاد حق‌طلبی و حق‌خواهی را شكل دادند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخشی از این پیام خاطر نشان كرد: مرحوم استاد حمید سبزواری یكی از شاعران متعهدی است كه شعر را پاكیزه نگهداشت و نجیبانه به مردم عرضه كرد.

اسماعیلی با بیان اینكه شعر سبزواری در زمره اشعار جوششی است كه بیشترین معنا را در كمترین محمل جای می‌دهد و به همین دلیل مقبولیت عام می یابد، افزود: شاید كمتر شاعری پس از انقلاب این توفیق را داشته است كه شعرهایش از مقبولیت عام وسیع برخوردار باشد. امروز برخی از اشعار استاد سبزواری كه در قالب سرود عرضه شده است، در خاطره‌های نسل‌ ما نقش بسته و سینه به سینه منتقل می‌شود.

وی در این پیام تاكید كرد: در اشعار مرحوم سبزواری شهود، شهادت، عرفان، معنویت و حماسه دست در دست هم می‌نهند و معنای آسمانی خلق می‌كنند.

*پیام رئیس رسانه ملی به مراسم بزرگداشت حمید سبزواری

رئیس رسانه ملی نیز در پیامی به همایش سرود و سرودهای انقلابی، حمید سبزواری را از پیش آهنگان شعر انقلاب و از طلایه داران و ستون‌های قابل اعتنایی دانست كه چند دهه از عمر خود را صرف مبارزه با رژیم خودكامه پهلوی كرد و بارها در این راه متحمل مشقات فراوان شد.

در متن پیام رئیس رسانه ملی كه توسط علیرضا حبیبی مدیر شبكه رادیویی فرهنگ قرائت شد آورده شده:شش سال از كوچ شاعر بزرگ انقلاب و سراینده حماسی ترین سرودهای آن گذشت. استاد حسین ممتحنی (حمید سبزواری) را باید به حق یكی از پیش آهنگان شعر انقلاب و از طلایه داران و ستون‌های قابل اعتنایی دانست كه چند دهه از عمر خود را در زمان حكومت ستمشاهی صرف مبارزه با رژیم خودكامه پهلوی كرد و بارها در این راه متحمل مشقات فراوان شد.

رئیس رسانه ملی در بخشی از پیام خود آورده است: استاد حمید سبزواری با آغاز انقلاب به یادماندنی ترین سرودهای انقلاب را به ملت ایران هدیه كرد. وی در طول هشت سال دفاع مقدس از سرایندگان سرودها و شعرهای حماسی دفاع مقدس بود و بخشی از شعرهای به یادماندنی ایشان یادكرد شهدای انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است. استاد سبزواری را باید گنجینه غنی شعر و سرود انقلاب دانست.

جبلی در پایان پیام خود خاطرنشان كرده است: همت عزیزان مان در دانشگاه حكیم سبزواری، حوزه هنری ،دفتر شعر و موسیقی و سرود و نیز رادیو فرهنگ را ارج می نهم. امیدوارم برای این شاعر بزرگ، امسال و سال های آتی كارهایی متناسب با عظمت نامش انجام شود و شاگردان مكتب ادبی استاد حمید سبزواری جای آن فرهیخته مرد حماسی را پر كنند و صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از بركت نفس های این بزرگان سفر كرده و این نسل آفتابی به خود ببالد.



تكریم ادیبان، ارج نهادن به جایگاه سخن است

پیام رئیس مؤسسه فرهنگی اكو به همایش ملی نكوداشت حمید سبزواری بر ارج نهادن ادیبان به عنوان نشانه قدرشناسی از مقام سخن تاكید داشت .

مرادجان بوری بایف، رئیس مؤسسه فرهنگی اكو، طی پیامی، بر اهمیت توجه به برگزاری بزرگداشت ادیبان تأكید كرد.
در بخشی از پیام مرادجان بوری بایف، كه توسط "مهتاب ساحل"، نماینده موسسه فرهنگی اكو در همایش مذكور قرائت شد آمده است؛
آنان كه امروز از گذشتگان قدردانی می كند فرداییان نام آنها را به خیر و نیكی برده و از آنها به خوبی یاد می كنند.
وی در این پیام با اشاره به سخن زنده یاد سبزواری كه گفته بود اشعارش قصیده هایی بر سبك خراسانی است در این تصریح داشته كه به این سبك به علت اینكه سرمایه ای به میراث رسیده از بزرگان و گذشتگان است تعلق خاطر دارد
وی ادامه داده كه بر اساس بررسی اشعار حمید سبزواری می توان به قریحه شاعری و طبع سلیم ‌‌روان شاعر پی برد و در اشعارش صدای وطن دوستی قهرمانان شاهنامه و شور و عشق مولانا و حافظ و گاه حكمت هاو پیام های اخلاقی و اجتماعی قصیده سرای معروف محتشم كاشانی را می بینیم
وی در پایان گفته است ؛ شاعر درد آشنا هرچه می نوشت با عشق می نوشت كه ( سر به پیش افكنده دارم پیش سربازان عشق/سرفرازی از سر‌ِ زانو سوار من مپرس) به هر روی نام استاد حمید سبزواری در تاریخ ادبیات ایران با حروف زرین ثبت شده است .

بنای یادبود در شان استاد سبزواری از مطالبات مردمی است

نماینده مردم سبزوار، جوین، جغتای؛ داورزن، خوشاب و ششتمد در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم گفت: ادبیات انقلاب و شعر و سرود و سروده‌ها با تحت تاثیر قرار دادن جامعه اسلامی مسیر حركت تمدن اسلامی را تسریع می‌كند و خود این هنر از نشانه‌های تمدن و مدنیت محسوب می‌شود.

بهروز محبی افزود: مرحوم حمید سبزواری به عنوان سرداری مصمم درحوزه فرهنگ و هنر در جبهه مقاومت ایستادگی و از نظام دفاع كرد و برای آن هزینه داد.

وی ادامه داد: مرحوم سبزواری از ابتدا با شعارها و آرمان‌های انقلاب و حوادث مختلف گام به گام از مبانی انقلاب و مجاهدت‌ها و راه شهیدان و هندسه جمهوری اسلامی ایران به زبان شعر و سرود حراست كرد.

این نماینده مجلس تصریح كرد: بنای مكان یادبود و طراحی نمادی مناسب و درخور با استفاده از ظرفیت دانشگاه حكیم سبزواری برای مزار این شاعر بزرگ از جمله مطالبات مردم سبزوار است.

وی افزود: همچنین امكان جذب دانشجو در رشته ادبیات پایداری و مقاومت تا مقطع دكتری در دانشگاه حكیم سبزواری وجود دارد كه درخواست داریم این امر امكان سنجی شود.

محبی همچنین خاطرنشان كرد: ثبت روز ملی سرود و سروده‌های انقلاب اسلامی در روز رحلت استاد حمید سبزواری نیز خواسته‌ای است كه باید دانشگاه حكیم سبزواری زمینه آن را فراهم كند و ما به عنوان نمایندگان مردم این خطه نیز آن را پیگیری می‌كنیم.

سرتاسر شعر حمید سبزواری حماسه است

امام جمعه سبزوار نیز در این مراسم گفت: مهم‌ترین ویژگی شعر حمید سبزواری وجه حماسی آن است كه بوی غیرت و مردانگی را به جامعه تزریق می‌كند.

حجت الاسلام غلامرضا مقیسه افزود: سخن حماسی نشان از شجاعت دارد و مخاطب را به ایستادگی و مقاومت می‌خواند و برای این هدف، شیوه و آهنگ خاصی انتخاب می‌كند كه این همه در شعر مرحوم سبزواری نمایان است.
شعر حمید سبزواری یادآور حماسه است

رئیس دفتر موسیقی و سرود رسانه ملی گفت :«حمید سبزواری» در روزگاری كه ترانه‌سرایان داشتند حماسه را به فراموشی می سپردند، حماسه را یادآوری كرد و به عنوان سراینده نوستالژیك ترین سرودهای انقلاب، كار بزرگی را رقم زد.
رئیس دفتر موسیقی و سرود رسانه ملی كشور نیز در این مراسم گفت: در روزگاری كه ترانه سرایان با سرودن ترانه حماسه را به دست فراموشی می‌سپردند، حمید سبزواری حماسه را یاوری كرد و به عنوان سراینده خاطره‌انگیزترین سرودهای انقلاب، این حوزه را احیا كرد.

علیرضا قزوه افزود: سرود نیز به زنده كردن روح انقلابی و حماسی مردم ایران كمك كرد و باعث شد خاطرات سرودها و سروده‌های انقلابی در ذهن‌ها ماندگار شود.

سرودهای انقلابی عیار موسیقی فاخر كشورمان است
محمد گلریز در مراسم نكوداشت حمید سبزواری بیان داشت: امام خمینی ره با نگاه خاصی كه به سرودهای انقلاب داشتند در ارتقا موسیقی و شعر این حوزه نقش مهمی ایفا كردند.
محمد گلریز، خواننده، در آیین پایانی «نخستین همایش سرود و سرودهای انقلاب اسلامی» در دانشگاه حكیم سبزواری كه با همكاری رادیو فرهنگ برگزار شد ، با ذكر خاطره ای از دیدارش به همراه «مرحوم سبزواری» با امام (ره) درپی ساخت سرودی راجع به شهید مطهری گفت: امام خمینی(ره) خدمت بزرگی به موسیقی فاخر كردند و در آن سال ها و فضای خاص آن روزها، با حمایت ایشان آثار حماسی ارزشمندی فرصت خلق و ظهور یافتند.
وی با اشاره به سرود «از صلابت ملت و ارتش و سپاه ما» گفت: این سرود یكی دو ماه قبل از عملیات بیت المقدس و برای آزادسازی خرمشهر ساخته شد
این خواننده گفت :متن ترانه «خجسته باد این پیروزی» به قلم استاد سبزواری ساخته شده و با آهنگسازی احمدعلی راغب و تنظیم مجتبی میرزاده همراه بوده است كه از بخش‌های معروف این سرود كه با آن آغاز می‌شود، می‌توان به «از صلابت ملت و ارتش و سپاه ما/ جاودانه شد از فروغ ظفر پگاه ما» اشاره كرد.
وی به ویژگی خاص این سرود اشاره داشت و تصریح كرد : نكته جالب اینكه این سرود حالت ایرانی دارد؛ یعنی ما گوشه ای داریم در ادبیات ترك، به نام روح الارواح كه این آهنگ در این گوشه ساخته شده است و آقای «مجتبی میرزاده» واقعاً تنظیم بسیار خوبی روی آن انجام داده است.
گلریز ادامه داد : این سرود بعد از اعلام آزادی خرمشهر از رادیو پخش شد و ماندگار و ورد زبانهای مردم شد.
گفتنی است ،محمد گلریز از خوانندگان موسیقی سنتی و پاپ ایرانی است. او یكی از خوانندگان دوران دفاع مقدس است و صدایش به عنوان میراث شفاهی ایران در سازمان میراث فرهنگی ثبت شده‌ است.
گفتنی است دراین همایش از فرش دستباف منقش به پیام رهبر انقلاب به مراسم ارتحال استاد حمید سبزواری و پوستر جشنواره ملی سرود سرودهای انقلاب اسلامی رونمایی شد.

همچنین از استاد محمد گلریز خواننده اشعار انقلابی از طرف دانشگاه حكیم سبزواری تقدیر و نشان فرهنگیار رادیو فرهنگ به وی هنرمند اهدا شد.
نخستین همایش ملی سرود و سروده های انقلاب و تكریم پدر شعر انقلاب با حضور مسئولان و‌اهالی فرهنگ ‌وادب یكشنبه 22 خرداد در دانشگاه حكیم سبزواری به كار خود پایان داد.

دسترسی سریع