نخستین مجموعه كتاب «فرهنگنامه داستان های متون فارسی» از سوی «نشر چشمه» وارد بازار نشر شد.
دكتر حسن ذوالفقاری، از نویسندگان و گردآورندگان این مجموعه در گفتگو با برنامه «بوطیقا» از رادیو فرهنگ با اعلام این خبر گفت: مجموعه كتاب «فرهنگنامه داستانهای متون فارسی» برای نخستین بار در كشور، به همت گروهی 50 نفره از ادیبان، اساتید و متخصصان حوزه ادبیات به سرپرستی «محمد پارسا نسب» و «حسن ذوالفقاری» گرداوری و منتشر شده است.
وی افزود: «فرهنگنامه داستانهای متون فارسی» نه دایرةالمعارف به معنی رایج كلمه است و نه كتابی است در حد فرهنگهای لغت مرسوم، بلكه در نوع خود اثری است منحصر به فرد، حاوی گزارش و خلاصهای از مجموعه عظیم قصههای كهن فارسی، به انضمام اطلاعاتی داستان شناختی، محتوایی و فرهنگی كه از دل همان قصه ها استخراج و عرضه گردیدهاست؛ از این رو، آن را «فرهنگنامه داستانهای متون فارسی» نامیدهایم.
وی همچنین افزود: كوشش مؤلفان این فرهنگنامه همه این بودهاست كه، ضمن حفظ این داستانها و تسریع و تسهیل دسترسی به آنها، امكان مطالعات گوناگون برای هنرمندان و تولیدكنندگان و محققان ادبی و نیز بسیاری از متخصصان رشتههای متنوع علوم انسانی فراهم آید تا هریك، به اقتضای نیاز و توان خود، بتوانند با مطالعه در این فرهنگ غنی پرده از وجوه ناپیدای آن برگیرند و پرتوی دیگر بر فرهنگ دیرپا و عظیم ایرانی افكنند.
وی افزود: این مجموعه 8جلدی شامل 420 اثر از متون كهن فارسی است كه داستانهایشان استخراج شده است و بالغ بر 26هزار و 730 داستان و مدخل است كه بخشی از این مدخلها ارجاعی است كه تا سال 92 این كار انجام شد و درواقع مقدمات و مواد اولیه كار فراهم شد و من و اقای «پارسانسب» آنرا ساماندهی كردیم و به ناشر تحویل دادیم كه امروز 4 جلد آن دردسترس است و 4 جلد دیگر در دست كار است.
وی همچنین این مجموعه را دارای یك جلد «فهرست» عنوان كرد و گفت: فهرست مجموعه شامل كلیدواژه ها، اسامی اشخاص، بنمایه ها و مضامین و تمام اطلاعات مردم شناسی و آیینی داستانهاست كه به محقق و مخاطب كمك میكند تا از طریق كدها به اصل و صفحات دقیق كتابها دسترسی پیداكند.
وی همچنین مجموعه «فرهنگنامه داستان های متون فارسی» را پل ارتباطی بین نویسندگان امروز با ادبیات كهن دانست و گفت: این مجموعه با هدف ساماندهی پژوهشهای بعدی تدوین شده است تا بتواند اطلاعات اولیه را برای مطالعات بعدی فراهم سازد و امكان دسترسی ساده و آزادپژوهشگران، نویسندگان و سینماگران و ... را به گنجینه ادب فارسی فراهم سازد.