بنویس با قلم طلایی ات برایمان...

سیمین دانشور (زاده 8 اردیبهشت سال 1300 خورشیدی در شیراز – 18 اسفند سال 1390 خورشیدی در تهران) نویسنده و مترجم ایرانی و همسر جلال آل‌احمد بود. وی نخستین زن ایرانی بود كه به صورتی حرفه‌ای در زبان فارسی داستان نوشت.

1401/02/08
|
18:57

مهم‌ترین اثر او رمان سووشون است كه نثری ساده دارد و به 17 زبان ترجمه شده است. سووشون از جمله پرفروش‌ترین آثار ادبیات داستانی در ایران به شمار می‌رود. دانشور همچنین عضو و نخستین رئیس كانون نویسندگان ایران بود.دانشور در سال 1300 خورشیدی در شیراز زاده شد. او فرزند محمدعلی دانشور (پزشك) و قمرالسلطنه حكمت (مدیر هنرستان دخترانه و نقاش) بود. تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در مدرسه انگلیسی مهرآیین انجام داد و در امتحان نهایی دیپلم شاگرد اول كل كشور شد. سپس برای ادامه تحصیل در رشته ادبیات فارسی به دانشكده ادبیات دانشگاه تهران رفت.

دانشور،پس از مرگ پدرش در 1320 خورشیدی، آغاز به مقاله‌نویسی برای رادیو تهران و روزنامه ایران كرد. او از نام مستعار شیرازی بی‌نام استفاده می‌كرد.

در 1327 مجموعه داستان كوتاه آتش خاموش را منتشر كرد كه نخستین مجموعه داستانی است كه به قلم زنی ایرانی چاپ شده‌است. تشویق كننده دانشور در داستان‌نویسی فاطمه سیاح، استاد راهنمای وی، و صادق هدایت بودند. او در همین سال، در حالی كه در اتوبوس از تهران راهی شیراز بود با جلال آل‌احمد نویسنده و روشنفكر ایرانی آشنا شد و دو سال بعد با او ازدواجكرد.

در 1328 با مدرك دكتری ادبیات فارسی از دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شد. عنوان رسالهٔ وی «علم‌الجمال و جمال در ادبیات فارسی تا قرن هفتم» بود (با راهنمایی سیاح و بدیع‌الزمان فروزانفر).

دانشور در 1331 با دریافت بورس تحصیلی به دانشگاه استنفورد آمریكا رفت و در آنجا دو سال در رشتهٔ زیبایی‌شناسی تحصیل كرد. وی در این دانشگاه نزد والاس استنگر داستان‌نویسی و نزد فیل پریك نمایش‌نامه‌نویسی آموخت. در این مدت دو داستان كوتاه كه دانشور به زبان انگلیسی نوشته بود در ایالات متحده چاپ شد.

پس از برگشتن به ایران، دكتر دانشور در هنرستان هنرهای زیبا به تدریس پرداخت؛ تا این كه در سال 1338 استاد دانشگاه تهران در رشتهٔ باستان‌شناسی و تاریخ هنر شد. اندكی پیش از مرگ آل‌احمد در 1348، رمان سَووشون را منتشر كرد، كه از جملهٔ پرفروش‌ترین رمان‌های معاصر است. در 1358 از دانشگاه تهران بازنشسته شد. وی نخستین زن ایرانی است كه به صورتی حرفه‌ای در زبان فارسی داستان نوشت. مهم‌ترین اثر او رمان سووشون است كه به 17 زبان ترجمه شده و درباره رخدادهای زمان رضاشاه است.

این بانوی پیشكسوت داستان‌نویس پس از یك دوره بیماری، در سال 86 كار نوشتن را دوباره از سر گرفت و داستانی با نام برو به شاه بگو نگاشت درباره‌ حضرت علی (ع) و مظلومیت‌های ایشان است.از سیمین دانشور همواره به عنوان یك جریان پیشرو و خالق آثار كم نظیر در ادبیات داستانی ایران نام می برند. سیمین دانشور در هجدهم اسفندماه سال 1390 در خانه‌اش در تهران درگذشت.

دسترسی سریع