داستان زنانی كه آزادانه جنگیدند!

رونمایی از تقریظ رهبر انقلاب بر كتاب «حوض خون»

1400/12/23
|
07:28

تولد كتاب «حوض خون» از چند جهت مبارك است؛ كتاب برای اولین‌بار به‌سراغ زنانی رفته است كه گمشده تاریخ جنگ بودند، 64 زن كه زیر طولانی‌ترین بمباران‌ها به پشتیبانی جنگ پرداختند.
مراسم رونمایی از تقریظ مقام معظم رهبری بر كتاب «حوض خون» عصر روز گذشته، 22 اسفندماه، با حضور جمعی از اهالی فرهنگ و ادب در اندیشمك برگزار شد. این مراسم با عنوان دوازدهمین پاسداشت ادبیات جهاد و مقاومت، ساعت 16 در محل بیمارستان شهید كلانتری اندیمشك برگزار شد.

كتاب «حوض خون» كه به‌قلم فاطمه‌سادات میرعالی و با تحقیق جمعی از فعالان حوزه ادبیات دفاع مقدس نوشته شده و به‌همت انتشارات راه یار به چاپ رسیده است، روایتگر خاطرات زنانی است كه در مدت هشت سال دفاع مقدس در رختشوی‌خانه بیمارستان شهید كلانتری، ملحفه و البسه رزمندگان و مجروحان را می‌شستند.

رهبر انقلاب اسلامی مهرماه امسال در دیدار دست‌اندركاران كنگره شهدای زنجان با اشاره به مطالعه كتاب «حوض خون» فرمودند: «من اخیراً یك كتابی خواندم به‌نام حوض خون ـ البتّه من در اهواز دیده بودم؛ خودم مشاهده كردم آن‌جایی را كه لباس‌های خونی رزمندگان را و ملحفه‌های خونی بیمارستان‌ها و رزمندگان را می‌شستند؛ [اینها را] دیدم ـ كه این كتاب تفصیل این چیزها را نوشته؛ انسان واقعاً حیرت می‌كند؛ انسان شرمنده می‌شود در مقابل این‌همه خدمتی كه این بانوان انجام دادند در طول چند سال و چه زحماتی را متحمّل شدند؛ اینها چیزهایی است كه قابل ذكر كردن است.» 1400/07/24

كتاب «حوض خون» نمونه‌ای است از مسیر جدید خاطره‌نویسی دفاع مقدس؛ مسیری كه در آن هم راوی، در دل ماجرا حضور دارد و هم سبك روایت او تغییر كرده است. انتشارات راه یار كه در آثار خود نشان داده است به طبقه متوسط اهتمام ویژه‌ای دارد و صدای كسانی است كه تاكنون در جریان خاطره‌نویسی دفاع مقدس و انقلاب اسلامی نادیده گرفته شده‌اند، در كتاب «حوض خون» نیز به‌سراغ زنانی رفته است كه در اندیمشك در سال‌های جنگ تحمیلی در رخت‌شویی فعالیت می‌كردند و لباس رزمندگان و مجروحان را می‌شستند. فاطمه‌سادات میرعالی، نویسنده و تدوینگر این اثر، به‌سراغ تك‌تك زنانی كه در قید حیات بوده‌اند، رفته و پای خاطرات آنها نشسته است. این زنان با وجود آنكه محور خانواده‌های خود بوده‌اند و حضور آنها در خانه آن هم در شرایط بحرانی جنگ ضروری بود، به پایگاه‌های راه‌اندازی‌شده جهت شست‌وشوی البسه می‌رفتند تا به‌نوبه خود گرهی از مشكلات باز كنند.

دسترسی سریع