هفت اقلیم شنبه تاجمعه از ساعت 16:00 تا 16:55 به مدت 55 دقیقه

رادیو فرهنگ

هفت اقليم

واكاوی جای خالی ژانر پلیسی در ادبیات ایران در «هفت اقلیم»

برنامه زنده «هفت اقلیم» شنبه 28 شهریورماه، از ساعت 20 تا 21 از گروه ادب و هنر رادیو فرهنگ پخش می‌شود و در این قسمت، با نگاهی به ژانرهای ادبی در ایران، جایگاه شعر و نثر و چرایی كم‌رنگ بودن ژانر پلیسی ـ كارآگاهی را بررسی می‌كند.

1405/06/28
|
12:35

پرداختن به ژانرهای ادبی، ظرفیت‌های متنوع و پنهان ادبیات را آشكار می‌كند و نشان می‌دهد هر جامعه چگونه تجربه‌ها و دغدغه‌های خود را در قالب‌های مختلف روایت می‌كند. شناخت ژانرها همچنین می‌تواند به رشد ادبیات معاصر، جذب مخاطب و شكل‌گیری روایت‌های تازه و بومی كمك كند.

در همین زمینه، جایگاه كم‌رنگ ژانر پلیسی در ایران با توجه به سنت ادبی، زمینه‌های فرهنگی و اجتماعی و مسیر متفاوت شكل‌گیری ادبیات داستانی مدرن در كشور بررسی می‌شود. «هفت اقلیم» همچنین با طرح این پرسش كه «جذاب‌ترین كارآگاه ادبیات از نظر شما چه كسی است؟»، مخاطبان را به مشاركت در این بحث دعوت می‌كند.

تهیه‌كنندگی، نویسندگی و سردبیری این برنامه را ملیحه صادق كاظمی بر عهده دارد، داوود قنبری به‌عنوان مشاور محتوایی همكاری می‌كند و مهدی محمدیان گویندگی برنامه را انجام می‌دهد. منصور اسكندری نیز با عنوان «استاد حاشیه» در برنامه حضور دارد و هماهنگی آن بر عهده سهیلا رضایی است.

در این قسمت، گفت‌وگویی با دكتر بهاءالدین خرمشاهی، نویسنده، مترجم، روزنامه‌نگار، طنزپرداز، فرهنگ‌نویس، حافظ‌پژوه، شاعر و استاد دانشگاه، انجام می‌شود. وی درباره جایگاه ژانر پلیسی در ادبیات ایران سخن می‌گوید. خرمشاهی آثاری در حوزه قرآن‌پژوهی، حافظ‌شناسی و تفسیر اشعار حافظ تألیف كرده است.

در بخش «وقتی متن جان می‌گیرد»، نمایشنامه‌خوانی با اقتباسی آزاد از «صادق ممقلی»، كارآگاه ایرانی، پخش می‌شود و ظرفیت‌های نمایشی ادبیات پلیسی مورد توجه قرار می‌گیرد.

در بخش «یك دقیقه در موزه»، نسخه خطی «خمسه» یا «پنج‌گنج» نظامی گنجوی معرفی می‌شود؛ اثری مهم از ادبیات كلاسیك فارسی كه در موزه ملی ملك نگهداری می‌شود.

بخش «رونوشت برابر اصل» نیز به بررسی و معرفی فیلم «ناخدا خورشید» به كارگردانی ناصر تقوایی اختصاص دارد كه اقتباسی از اثر «داشتن و نداشتن» نوشته ارنست همینگوی است.

در بخش «حاشیه جدی» نیز «استاد حاشیه» از تبریز و در هفته «ایران‌جان، تبریز» حضور می‌یابد و با نگاهی طنزآمیز و مشاهده‌گر، مسائل فرهنگی را از دل جهان هنر روایت می‌كند.

دسترسی سریع
هفت اقلیم