مردم شهرستان اردكان با هدف حفظ آیینهای سنتی دوران گذشته و یادآوری خاطرات نیاكان و پیشینیان خود با برپایی آیین سنتی خرمنكوبی، این سنت دیرینه كشاورزی را زنده كردند .
قاسم برخورداری» مسئول برگزاری این آیین تصریح كرد: خرمنكوبی یكی از مراحل سخت كشاورزی است كه با اتمام فصل برداشت گندم توسط كشاورزان انجام میپذیرد.
وی با اشاره به كار طاقتفرسای خرمن كوبی در گذشته، افزود: كشاورزان از این طریق طعام زندگی و علوفه و خوراك دام و طیور خود را برای یك سال تهیه میكردند .
وی در مورد روش انجام خرمنكوبی در گذشته نیز خاطرنشان كرد: كشاورزان با استفاده از گردون نصب شده به گاو و سایر حیوانات اهلی، كار خرمن كوبی را انجام میدادند و برسپس تعدادی از كشاورزان خبره به هنگام وزش باد ملایم، مخلوط كاه و گندم را به وسیله غربال و كم از هم جدا میكردند كه به اصطلاح سنتی به آن «بارپاز» میگفتند .
مدیر خانه تاریخی سلامت اردكان بیان كرد: كشاورزان در ادامه نیز با وزنكشی كاه و گندم از طریق «قپان» یا به زبان محلی «قفون»، محصولات را با الاغ یا گاو به خانههای خود حمل میكردند .
وی تصریح كرد: این مراسم به ابتكار خانه تاریخی سلامت و برای زنده نگه داشتن خاطرات نیاكان با استقبال پرشور مردم علاقهمند به سنتهای دیرین در محله شریف آباد اردكان شد.
برخورداری كه بسیاری از آیینهای سنتی شهرستان اردكان را در ایام مختلف سال با هزینه شخصی خود برگزار میكند، عشق و علاقه و نگاه همراه خانوادهاش در این مسیر را مهم توصیف و اظهار كرد: قطعاً زنده نگه داشتن سنتهای گذشتگان در هویتبخشی به نسل جوان، فراهم شدن بستر دورهمیهای مردمی و اینجاد نشاط اجتماعی در بین خانوادهها و همچنین رونفق گردشگری تاثیرگذار خواهد بود .