نماینده مردم اسفراین گفت: با محاسبات سرانگشتی متوجه میشویم كه 320 هزار میلیارد تومان كسری بودجه داریم، آقایان بگویند چگونه میخواهند این كسری را برطرف كنند.
هادی قوامی در نشست علنی امروز (سهشنبه، 8 آبان ماه) مجلس شورای اسلامی در مخالفت با كلیات بودجه سال 1404 گفت: اولین نكته بحث انبساطی و انقباضی بودن بودجه است، در شرایطی قرار داریم كه تورم دو رقمی میباشد، براساس اهداف برنامه هفتم نرخ تورم باید كاهش پیدا كند. یكی از منشاهای اصلی تورم در سالهای گذشته كسری بودجه دولت است.
عضو كمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس ادامه داد: تورم زمانی افزایش پیدا میكند ارزشهای حاكم بر تولید را از بین میبرد و نابرابریهای منطقهای را ایجاد میكند و توزیع درآمد را بدتر میكند. در قانون برنامه هفتم توسعه قصد دارید ضریب جینی را به 35 درصد برسانید، آیا با انبساطی میشود اهداف پیشرفت را محقق كرد، قطعا پاسخ منفی است.
وی افزود: دلیل انبساطی بودن بودجه بیشتر بودن رشد بودجه عمومی نسبت به رشد تورم است، آیا قصد دارید به این بودجه انبساطی رای دهید، پس در كنار آن به تورم و نابرابری نیز رای دهید. اكنون باید در مقابل بودجه بایستید، اگر اكنون از تورم جلوگیری كنید مابقی اقتصاد ایران توسعه پیدا میكند.
نماینده مردم اسفراین در مجلس تصریح كرد: علت مخالفت با بودجه صیانت از اهداف قانونگذار و برنامه هفتم توسعه است. یكی از نقاط قوت رئیس جمهور پایبندی به برنامه است. براساس مستندات این تبعیت كمی و كیفی وجود ندارد. قصد داریم رشد اقتصادی هشت درصد را محقق كنیم. در سه سال گذشته براساس آمارهای ارائه شده متوسط رشد اقتصادی 5/4 درصد بوده است، در سال آینده متوسط رشد اقتصادی با نفت 5/3 درصد و بدون نفت 5/2 درصد است. زمانی كه رشد اقتصادی كاهش پیدا میكند باید از متوسط سه سال آینده فراتر برویم.
وی گفت: یكی از الزامات رشد اقتصادی بهرهوری است، برای محقق كردن بهرهوری باید درصدی از رشد اقتصادی از كانال بهرهوری محقق شود. نرخ بهرهوری در سال آینده صفر خواهد بود. برای شكل دادن به آن باید اصلاح قیمتها را انجام دهیم كه این اتفاق نیز رخ نداده است.
این نماینده مردم در مجلس در خصوص كسری تراز عملیاتی بودجه عنوان كرد: در طول شش برنامه گذشته تاكید كردیم كسری بودجه به صفر برسد و هزینههای دولت از محل درآمدهای استحقاقی تامین شود، به همین دلیل در برنامه هفتم نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی باید به 10 درصد برسد. در سال آینده باید به 3/6 درصد برسد اما این نسبت در سال آینده 5/5 درصد خواهد بود.
قوامی گفت: زمانی كه به اهداف برنامه پشت میكنیم انتظار داریم آنها محقق شوند. امروز مجلس باید در مقابل اولین بودجه محكم بایستد زیرا اهداف برنامه محقق نمیشود، اجازه دهیم دولت تبعیت كمی و كیفی بودجه از برنامه هفتم را اصلاح كند، درآمدهایی كه منجر به افزایش كسری پنهان میشوند را كاهش دهد و انقباض در هزینهها را اعمال كند.
وی افزود: یكی از دلایل رشد هزینهها در سالهای گذشته نگاه ظاهری به بودجه است و تحت تاثیر نگاههای ظاهری هزینههای دولت افزایش پیدا میكند. نسبت كسری بودجه عملیاتی افزایش پیدا كرده است، اگر درآمدها مستحكم و شفاف است نباید كسری بودجه عملیات افزایش پیدا كند. این موضوع یكی از آسیبهای جدی محسوب میشود.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی عنوان كرد: یكی از چالشهای بودجه سال آینده كسری بودجه است. با حساب سرانگشتی حداقل 320 هزار میلیارد تومان كسری بودجه داریم. آقایان بگویند چگونه میخواهند این كسری را برطرف كنند. اكنون اعلام میكنم بودجه هدفمندی 300 هزار میلیارد تومان كسری دارد. شفای درد از خود درد بدتر شده است. دولت میتواند پروژههای مهمتر را كنار بگذارد و به دنبال تامین كسری برود. آیا قصد دارید به این موضوع رای بدهید.
قوامی تصریح كرد: سال آینده كسری بودجه كه هدفمندی نیز در داخل آن آورده شده از چه محلی محقق میشود. یكی از ابزارهای دولتها در طول سالهای گذشته كاهش تخصیص پروژههای عمرانی بوده. با این اقدام طول بهره برداری پروژههای عمرانی از 4 سال به 18 سال رسیده است. این به معنای كسری پنهان بودجه است. ایستگاه راه آهنی كه سال 98 با 35 میلیارد تومان تكمیل میشد اكنون با 500 میلیارد تومان نیز به بهره برداری نمیرسد.
وی عنوان كرد: اوراق در یك كلمه پیمانكاران را اوراق كرده و منجر به كسری پنهان بودجه و بورس شده است و دخالت دولت در بازار بورس را ایجاد كرده است. بیش از سه برابر اوراق افزایش پیدا كرده، این به آن معنا است كه دولت به بانكها برای خرید اوراق فشار میآورد و بورس به محل ریزش تبدیل میشود و رشد نخواهیم داشت. اگر میخواهید به رشد و اهداف برنامه توجه كنید یك نه بزرگ به كلیات بودجه سال آینده بدهید./
منبع: خبرگزاری خانه ملت