برنامه ترانه باران در مستندی از منطقه كردستان لالایی ها (هلورك یا گهواره ها) را از نگاه موسیقایی، تاریخی و مادرانه ها بررسی می كند.
مستند پژوهشی-گزارشی ترانه باران هر روز ساعت 12:45 از گروه جامعه پخش می شود. این برنامه به مردم شناسی، فرهنگ مردم ، آداب و رسوم و آواها و نواهای استان كردستان می پردازد.
سادگی، دلنشینی و بیانگری ترانههای محلی نشأت گرفته از روح بی آلایش و زلال روستائیانی است كه حافظهی موسیقیایی آنان بستری برای حركت تاریخی این ترانهها بوده است، و راز ماندگاری این نغمهها را باید در حضور و جریان دائمیشان در زوایای گوناگون زندگی روزمرهی مردم جستجو نمود.
مادران برای خواباندن كودكان خود لالایی می خوانند این لالایی ها از بی وفایی های می گوید اما مفهوم لغوی ترانه ها سرشار از عشق مادر به كودك و آرزوهایی خوش برای فردای اوست. مادر در حین خواباندن كودك آموزش روح فرزند خود را مد نظر دارد و او را با ریتم و وزن كه اساس زندگی آینده او بر آن استوار است، آشنا می سازد. در قالب این لالایی ها اشكال مختلف ادبیات بومی بیان می شود. در حقیقت لالایی ها آینه تمام نمای فرهنگ قوم كرد است.
با توجه به این واقعیت كه لالایی آوازی است كه توسط زنان خلق شده و در قیاس با مردان، آنان تماس كمتری با جوامع دیگر داشته اند و با عنایت به این اصل كه در بنیاد خانواده نقش نگاهبانی سنتها و ارزشهای قومیو انتقال آنها به فرزندان، غالبا بعهده مادر میباشد، لذا میتوان انتظار داشت كه در ساختار لالاییها، روح موسیقی قومیتبلوری خاص داشته باشد.
در این برنامه از ترانه باران شیلان صلاحی سنندجی و علی یونسی (كارشناسان برنامه) درباره جایگاه لالایی ها (هلورك یا گهواره ها) را از نگاه موسیقایی، تاریخی و مادرانه گفتگو می كنند.
سید واسع حسینی گزارشگر برنامه نیز گزارش مستندی از لالایی های مردم كردستان پخش می كند.
ترانه باران به سردبیری و تهیه كنندگی؛ حسین مشفق قاسم آباد از رادیو فرهنگ روی موج اف ام 106 ردیف و ای ام ردیف 585 پخش می شود.