علم كیمیا در تاریخ اندیشه به معنای تبدیل فلزات بی ارزش و پست به فلزات با ارزش خصوصا طلا است، برنامه شنیدنی های تاریخ یكشنبه 4 تیر تاریخچه ای از چگونگی ایجاد و گسترش آن روایت می كند.
برنامه "شنیدنی های تاریخ" هر روز ساعت 17:15 به بازخوانی حوادث و رخدادها و ماجراهای جالبی كه در تاریخ ایران و جهان اتفاق افتاده است می پردازد .
كیمیاگری از جمله علومی است كه امروزه به طرز شگرفی رازآلود و نادر شده است. تنها چیزی كه از آن در كتب علمی و درسی مشاهده می شود نگاهی اجمالی و تاریخی-اسطورهای به این پدیده طرد شده است. البته نباید از عده ای سودجو چشم پوشید كه با اغفال مردم ساده لوح و به امید كیمیاگری یا علوم غریبه آنها را می فریبند و تنها قصد سودجویی مالی از مردم را دارند.
علم كیمیا در تاریخ اندیشه به معنای تبدیل فلزات بی ارزش و پست به فلزات با ارزش خصوصا طلا است. ریشه این علم را شاید بتوان در مصر باستان و دوره هلنی مآبی (از سه قرن پیش از میلاد تا چند قرن پس از آن) یافت. پس از این دوره آثار مربوط به این علم به زبان عربی ترجمه شده و منشا تاثیر بین فلاسفه و متفكرین مسلمان شد. از قرن های سوم و چهارم قمری تا چندین قرن پس از آن علم كیمیا در اسلام نفوذ داشت و از جمله علوم مترقی محسوب می گشت. كتابی منسوب به جابر بن حیان (4هـ.ق) و كتاب سرالاسرار محمد بن زكریای رازی مربوط به همین دوره است. این آثار كیمیایی در قرن دوازدهم میلادی و طی نهضت ترجمه در غرب به زبان لاتین ترجمه شد. این اختلاط فرهنگی باعث رونق این علم در غرب شد. البته هرگز نباید از حرص و طمع مردم برای رسیدن به مسیری كوتاه برای خوشبختی سریع غافل ماند.
این برنامه را با صدای بهروز رضوی بشنوید. برنامه "شنیدنیهای تاریخ "به تهیه كنندگی امیرحسین محمودی هر روز ساعت 17:15 مهمان خانه های شما مخاطبان خواهد بود. این برنامه كاری از گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ است كه با شعار تاریخ شنیدنی است،روی آنتن می رود.