زنان ایرانی در جامعهی صفوی به فراخور شرایط گوناگون، تأثیرات كوتاه مدت و یا عمیقی بر جریان سیاسی و فرهنگی روزگار خود گذاشتهاند، برنامه شنیدنی های تاریخ امشب زندگی زنان صفوی را روایت می كند.
بهروز رضوی كه اجرای این برنامه را برعهده دارد، زندگی و فعالیت های زنان در عصرصفوی و تاثیری كه به تناسب جایگاه اجتماعی و سیاسی خود بر جریان سیاسی و فرهنگی روزگار خود داشته اند را روایت می كند.
شاید بتوان دوران صفویه را دوران تحكیم سنت حكومت زنان در تاریخ دانست، زیرا از این دوران بود كه به طور برجسته تر ما با فعالیت زنان در مرحله سیاست رو به رو هستیم. این دوره كه زنان را از نظر استقلال مالی و آموزشی به زنان برگزیده مبدل كرده بود باعث شد تا زنان ابزار و وسائل لازم را برای شركت در مسائل و مشكلات سیاسی و امور شهرداری به دست بیاورند.
طبق اسناد و كتب تاریخی در دوران صفوی شاهد چند گروه از زنان می باشیم. گروهی از زنان كه جزء دهقانان و كشاوزان می باشند. گروهی كه طبقات بالای جامعه را تشكیل می دهند و گروه دیگر كه جزء طبقات سوم و در ردیف كنیزان و زنان حرم سرا می باشند. در سفرنامه های دوران صفوی پیرامون جایگاه زنان در این دوران گفته شده كه بیش از نیمی از كارها توسط زنان خدمتكار انجام می شد نه زنانی كه همانند مردان بر اسب سوار بوده و همانند آنان لباس می پوشیدند. اما زنان درباری اشراف صفوی دارای عناوینی و القاب خاصی بوده اند كه با توجه به مقام و مرتبه اجتماعی به آن ها اطلاق می شد، عنوان بیگم تنها به خواهران و دختران اطلاق می شد و به زنان دیگر عنوان خانم داده شده است و بزرگرترین و محترم ترین زن حرم سرا را كه به دلایل مختلف بر دیگران برتری داشت مطلقا بیگم می نامیدند. مثلا در زمان شاه عباس این مقام به عمه های شاه عباس زینت بیگم و خواهرش پری خان خانم اختصاص داشت. در دوران صفویه دختران خاندان حكومتی برای ایجاد پیوند بین امرای بزرگ و خاندان سلطنتی بیشتر با افراد خاندان های بزرگ ازدواج می كردند. زیرا این پیوند ها سبب تقویت قدرت دولت مركزی و جلوگیری از تمركز گریزی می شده است.
برنامه "شنیدنیهای تاریخ "به تهیه كنندگی امیرحسین محمودی و نویسندگی مهرنوش محتشمی هرشب ساعت 22:30 از گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ تقدیم علاقه مندان می كند.