گزارش روز : ثبت جهانی چوگان و كمانچه در یونسكو ثبت دو پرونده ی چوگان و كمانچه در فهرست میراث جهانی یونسكو

دو پرونده ی چوگان و كمانچه در فهرست میراث جهانی یونسكو ثبت شد .

1396/10/04
|
17:09

دكتر حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی كشور درباره ی میراث ناملموس گفت :
فرهنگ ایرانی مختص به مرزهای سیاسی نیست ما با ایرانی بزرگ و حوزه ی كشورهایی مواجه هستیم كه نوروز را جشن می گیرند و چون میراث ناملموس سیار است ، میراثی چون نوروز میتواند توسعه یابد .
ایشان درباره ی ثبت جهانی دو پرونده چوگان و كمانچه در فهرست میراث جهانی ناملموس یونسكو گفت :پرونده كمانچه را به صورت مشترك با كشور آذربایجان به ثبت رساندیم واین ثبت جهانی به صور مشترك مزیت و حسن هایی دارد . ثبت این پرونده ها به صورت مشترك با دیگر كشورها باعث ایجاد صلح شده و به لحاظ استراتژیك و امنیتی بسیار حائز اهمیت است . وی در ادامه درباره ی ثبت و آماده سازی پرونده كمانچه گفت : خانه ی موسیقی و هنرمندان بسیاری در آماده سازی این پرونده تلاش كردند و در حال حاضر چند كشور دیگر آمادگی پیوستن به این پرونده را دارند و این بدان معناست كه می توانیم در سال آینده پرونده ی گسترده تری را برای كمانچه آماده كنیم .
معاون میراث فرهنگی كشور درباره ی ثبت جهانی پرونده چوگان اظهار داشت :
چوگان ریشه ای ایرانی دارد و قدمت آن به دوران ساسانی برمی گردد و تقریبا اولین بازی رسمی جهان محسوب میشود و این امر بسیار مهم است . دكتر طالبیان با اشاره به اینكه چوگان تنها یك ورزش نیست گفت: چوگان یك فرهنگ عمیق و آیینی است، دربازی چوگان رابطه ی بین انسان و اسب و طبیعت را می بینید و در این باره مطالعات بسیاری صورت گرفته و این بازی از ابعاد مختلف ورزشی ، روایتگری، مینیاتورو ... مورد بررسی قرار گرفته است . در سال های اخیر افراد بسیار و نهادهای مختلفی برای احیای چوگان تلاش كردند .
دكتر طالبیان با اشاره به میادین مختلفی چون میدان نقش جهان گفت : در سال های دور بخشی از میدان نقش جهان به عنوان میدان بازی چوگان مورد استفاده قرار می گرفته و ما در تلاش هستیم تا بخشی از این میدان ( میدان نقش جهان) به صورت دائمی در اختیار چوگان بازان قرار گیرد .
طالبیان با اشاره به اینكه كشورهایی چون كره و ژاپن هم ورزش چوگان را در تاریخ خود دارند گفت : در برخی كشورها چوگان به مرور زمان از بین رفته و در برخی كشورها تنها ورزش چوگان باقی مانده است .اما چوگان ایرانی پس از تحقیقات بسیار و تهیه ی پرونده ای كامل با ابعاد مختلف ناملموس ثبت شد .
دكتر حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی كل كشور درباره ی پرونده های بعدی كه در دست انجام دارند گفت : چند پرونده برای ثبت جهانی در سال 2019 در دست انجام داریم .عود ، شب یلدا ، بادگیر و تزییات معماری پرونده هایی هستند كه هر كدام بر اساس اولویت مورد بررسی قرار می گیرند تا در سال 2019 در لیست ثبت جهانی یونسكو قرار گیرند .

دسترسی سریع