صحبت های دكتر منصور رضایی كارشناس تغذیه درباره تغذیه سالم در برنامه صبح به وقت فرهنگ رادیو فرهنگ
در برنامه این هفته «صبح به وقت فرهنگ» رادیو فرهنگ، دكتر منصور رضایی، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، درباره تغذیه سالم در فصل بهار و مصرف میوههای نوبرانه نكات مهمی را با شنوندگان در میان گذاشت.
دكتر رضایی با اشاره به رواج مصرف میوههای نارس و كال در فصل بهار نظیر گوجهسبز، شغالبادام و زردآلوی كال (زلاچوب)، هشدار داد كه این نوع میوهها با وجود جذابیت ظاهری و طعم ترش و متفاوت، جایگاه علمی مشخصی در تغذیه سالم ندارند و زیادهروی در مصرف آنها میتواند عوارض گوارشی و كلیوی به همراه داشته باشد.
وی اظهار داشت كه یكی از مهمترین تركیبات موجود در این میوهها، اگزالات است كه در افراد مستعد، احتمال ایجاد یا تشدید سنگهای كلیوی را افزایش میدهد. به گفته او، این میوهها اگرچه در برخی استانها نظیر مازندران و سمنان به عنوان چاشنی غذا استفاده میشوند، اما بهتر است بهصورت خام و بهویژه در حجم بالا مصرف نشوند.
دكتر رضایی توصیه كرد در صورت مصرف، میوههای كال باید كاملاً شسته شوند، خوب جویده شوند و در مقدار كم خورده شوند. همچنین نباید فریب ظاهر سبز و خیس آنها در بازار خورد؛ شستوشوی اصولی در منزل، كلید اصلی كاهش خطرات احتمالی است.
در پایان، این متخصص تغذیه یادآور شد كه مصرف كنترلشده برای رفع هوس مانعی ندارد، اما نباید فراموش كرد كه حفظ سلامت دستگاه گوارش و كلیهها نیازمند آگاهی و اعتدال در مصرف مواد غذایی است.