شعر پروین شعر دین و اخلاق است...

گفتگو با دكتر احسان الله شكراللهی، دكترای زبان و ادبیات فارسی، در برنامه «ققنوس»

1404/01/19
|
08:36

دكتر شكراللهی: شعر «پروین» بازگردان مفاهیم دینی است.

دكتر احسان الله شكراللهی، دكترای زبان و ادبیات فارسی، در برنامه «ققنوس» بمناسبت سالروز درگذشت «پروین اعتصامی» گفت: شعر «پروین» بازگردانی از مفاهیم دینی است.
وی «پروین اعتصامی» را ستاره فرهنگ دینی و ملی ایران‌زمین دانست و گفت: ادب فارسی، چیزی جز بازگویی و بازسرایی مفاهیم دینی، اخلاقی و عرفانی نیست، و شعر «پروین» بازترجمان مفاهیم دینی است؛ آنچنانكه پژوهشگران در بررسی ابعاد مختلف شعر «پروین» معنویت، اندیشه‌های عرفانی، مباحث فلسفی و دنیای آرمانی او، كه سرشار از آرزوی صلح، آزادی، عدالت، رفاه اجتماعی و مبارزه با فاصله طبقاتی است، را یافته‌اند.
شكراللهی با انتقاد از نظر برخی كه "زنانگی در شعر پروین" را كمرنگ می‌دانند گفت: «فاشگویی مسائل عاطفی» با «روحیه زنانگی» فرق دارد. روحیه زنانگی؛ یعنی روحیه مادری، روحیه همسری، و روحیه دختر بودن، كه پر از عشق و عاطفه، تربیت و معنویت و اخلاق است و «شعر پروین» چیزی جز اینها نیست، او كسی است كه نسبت به نظم موجود طغیان می‌كند و جایگاه زن را در جامعه عصر خود برنمی‌تابد و صراحتاً می‌گوید:
همیشه فرصت ما صرف شد در این معنی
كه نرخ جامه بهمان چه بود و كفش فلان
چو آب و رنگ فضیلت به چهره نیست چه سود
ز رنگ جامه زربفت و زیور رخشان
؛یعنی می‌گوید ما نباید زنانگی را در این زیبایی‌های صوری ببینیم. زن باید معنویت خود را تقویت كند و زیبایی‌های معنوی و روحی را در خود بوجودآورد تا در جامعه بركشیده شود و این نقش و مسئولیت خود اوست.
شكراللهی درپایان پروین دارای شعر نئوكلاسیك دانست و گفت: «پروین» حرف‌های نویی را در قالب كلاسیك مطرح كرده‌است، یا اگر حرف‌های كهن هم زده‌است، آنها را با زبانی نو زده‌است و توانسته‌است ضمن اثرپذیری از بزرگان خود؛ همچون مولانا و ناصرخسرو، تبدیل به یك شاعر اثرگذار شود، كه خیلی‌ها او را آینه زمان خودش شناخته‌اند.

دسترسی سریع