14 آذر سالروز درگذشت غلامحسین یوسفی
لامحسین یوسفی كیست؟ غلامحسین یوسفی یكی از نویسندگان، پژوهشگران و استادان برجستهی ادبیات فارسی است كه گامهای بلندی در مسیر اعتلای زبان و ادبیات فارسی برداشته است. از فعالیتهای مهم این استاد صاحبنام میتوان به تصحیح انواع كتاب متون كهن فارسی و كتاب شعر كهن فارسی نظیر گلستان و بوستان سعدی اشاره كرد. غلامحسین یوسفی در 2 بهمن 1306 شمسی در مشهد متولد شد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در مشهد سپری كرد و در سال 1325 برای ادامهی تحصیل در رشتهی زبان و ادبیات فارسی راهی تهران شد. تحصیلات دانشگاهی را زیر نظر اساتیدی چون بدیعالزمان فروزانفر و ملكالشعرای بهار به اتمام رساند و در سال 1330 در رشتهی زبان و ادبیات فارسی دكترا گرفت. همزمان با دوره دكترا، در دورهی كارشناسی حقوق قضایی دانشكده حقوق دانشگاه تهران نیز تحصیل كرد. غلامحسین یوسفی از سال 1329 به تدریس در دبیرستانهای مشهد اشتغال یافت و با تاسیس دانشگاه فردوسی مشهد در سال1334، برای تدریس تاریخ ادبیات به این دانشگاه پیوست. او علاوه بر تدریس در دانشگاه، مدیریت تربیت معلم خراسان را نیز بر عهده داشت. یوسفی تا سال 1358 در دانشگاه مشهد تدریس كرد و مدتی نیز مدیر گروه زبان و ادبیات فارسی این دانشگاه بود. او در سالهای خدمتش تلاشهای زیادی برای توسعهی آموزش و تحقیق در بخش ادبیات فارسی دانشگاه مشهد نمود و در تاسیس بخشهای فوق لیسانس و دكترا ادبیات فارسی این دانشگاه نقش بسزایی داشت. غلامحسین یوسفی در كنار تدریس، به تحقیق و پژوهش در حوزهی ادبیات فارسی نیز میپرداخت. در این راه به كشورهای مختلفی چون فرانسه، انگلستان، آمریكا سفر كرد و با ایرانشناسان معروف آن زمان آشنا شد. آشنایی با زبانهای انگلیسی و فرانسوی موجب آشنایی او با نظریههای ادبی و نقد ادبی رایج غرب بود. تصحیح متون كهن از حوزههای موردعلاقهی غلامحسین یوسفی بود كه در این حوزه آثار ماندگاری از خود به جا گذاشته است.
دكتر یوسفی در دوران زندگی پربار خود بیش از 30 كتاب تصحیحی، تالیفی و ترجمهای و بیش از 160 مقاله علمی به زبانهای فارسی و انگلیسی به یادگار گذاشته كه بسیاری از آنها در مجلات داخلی و خارجی منتشر شده است. از جوایز و افتخارات مهم ایشان میتوان به جایزهی كتاب برگزیده سال 1341 برای كتاب فرخی سیستانی، تصحیح منتخب سال 1345 برای تصحیح كتاب قابوسنامه و جایزه كتاب سال جمهوری اسلامی ایران در سال 1367 برای ترجمه شیوههای نقد ادبی اثر دیوید دیچز، اشاره كرد. این محقق برجسته پس از سالها تلاش در عرصهی زبان و ادبیات فارسی، سرانجام در 14 آذر 1369، درسن 63 سالگی بر اثر بیماری سرطان در گذشت. پیكر ایشان در حرم امام رضا به خاك سپرده شده است.
تصحیح آثار سعدی به دست غلامحسین یوسفی
شرحها و تصحیحهای گوناگونی بر روی آثار سعدی صورت گرفته است اما تصحیحهای غلامحسین یوسفی بدونشك در صدر این تصحیحها قرار دارند. غلامحسین یوسفی از كودكی با آثار سعدی آشنا بود. علاقه ،كشش و نگاه ژرف او به آثار سعدی او را در زمرهی سعدیپژوهان به نام ایران قرار داد. تصحیح بوستان در سال 1359، تصحیح گلستان در سال 1368 و تصحیح غزلهای سعدی در سال 1385 از آثار او در حوزهی سعدیپژوهی است. متاسفانه عمر ایشان كفاف كامل كردن تصحیح غزلهای سعدی را نداد و این اثر به همت دكتر اتابكی تكمیل شد.