پدافند غیر عامل ، اقتدار جهانی

معرفی بهترین كتاب‌های پدافند كه تا به امروز نوشته شده‌اند!

1403/08/07
|
12:40

پدافند، به صورت كلی به مجموعه اقداماتی اطلاق می‌شود كه با هدف خنثی كردن حملات تخریبی دشمن صورت می‌گیرند. این مفهوم را به دو گروه پدافند عامل و پدافند غیر عامل تقسیم كرده‌اند. به دلیل پیشرفت چشمگیر تكنولوژی در سالیان اخیر، پدافند غیر عامل اهمیت مضاعفی پیدا كرده است؛ تا حدی كه هر ساله شاهد انتشار كتاب‌های گوناگونی در رابطه با این زمینه هستیم.

از همین روی، در ادامه مروری كوتاه بر بهترین كتاب‌های این حوزه خواهیم داشت كه مطالعه‌ی آنها می‌تواند اطلاعات تخصصی و جامعی در رابطه با مفهوم پدافند (خصوصاً پدافند غیر عامل) به اندوخته‌های شما اضافه كند.

معرفی كتاب مهندسی پدافند غیرعامل در فناوری اطلاعات: امنیت به روش پیشگیری الكترونیكی
كتاب مهندسی پدافند غیرعامل در فناوری اطلاعات نوشته‌ی حمید دوست‌محمدیان و مریم‌سادات فاضلی به اهمیت موضوع دفاع غیرعامل در زمینه‌ی جنگ‌های نوین پرداخته است و تلاش كرده با تبیین مبانی و اصول پدافند غیرعامل، راهبردهای لازم را جهت ایجاد فضایی امن در مبادلات الكترونیكی پیشنهاد كند تا در زمان حمله‌های اطلاعاتی، اطلاعات حیاتی مورد آسیب قرار نگیرد.

درباره‌ی كتاب مهندسی پدافند غیرعامل در فناوری اطلاعات
فناوری پدافند غیرعامل یكی از مهم‌ترین و كاربردی‌ترین فناوری‌های دفاعی در دنیاست. از این فناوری كه طراحی و ساخت زمینه‌‌هایش در دوره‌ی صلح صورت می‌گیرد، با هدف دفاع خوداتكا و بدون نیاز به نیروی انسانی در زمان حمله‌ی دشمن استفاده می‌شود. با این شیوه، توان دفاعی در هنگام وقوع بحران بالاتر می‌رود و پیامدهای ناشی از حملات و بحران‌ها كاهش می‌یابد. هم‌چنین بازسازی خسارت‌ها و آسیب‌ها با هزینه‌ی كمتری ممكن خواهد شد. كتاب مهندسی پدافند غیرعامل در فناوری اطلاعات نوشته‌ی حمید دوست‌محمدیان و مریم‌سادات فاضلی به موضوع پدافند غیرعامل و كاربرد آن در فناوری اطلاعات می‌پردازد.

چنان‌كه گفته شد، از فناوری پدافند غیرعامل در برابر حملات احتمالی دشمن استفاده می‌شود. اما این شیوه‌ی دفاع، مختص به جنگ‌های گرم نیست و در همه‌ی انواع جنگ از قبیل سرد، سایبری، روانی، اطلاعاتی و... كاربرد دارد.

در جنگ‌های اطلاعاتی و سایبری، هدف حمله‌ی دشمن دست یافتن به اطلاعات محرمانه و مهم كشور مورد حمله و دزدیدن، نابود كردن یا تغییر دادن آن است. طراحی زیرساخت‌های استفاده از فناوری پدافند غیرعامل در فناوری اطلاعات موجب می‌شود تا این شیوه‌ی حمله خنثی شود. پس بهره‌گرفتن از این فناوری برای حفظ امنیت ساختارهای اطلاعاتی مهم و محرمانه‌ی كشورها ضروری است.

كتاب حاضر تلاش كرده است تا با بیانی طبقه‌بندی‌شده و علمی و زبانی ساده و آسان‌فهم به موضوع فناوری پدافند غیرعامل در زمینه‌ی فناوری اطلاعات بپردازد. نویسندگان كتاب، حمید دوست‌محمدیان و مریم‌سادات فاضلی، مباحث خود را در یازده فصل و دو پیوست به مخاطب ارائه كرده‌اند. فصل اول اصول و مبانی پدافند غیرعامل و چیستی و چرایی آن را برای مخاطب بیان می‌كند. فصل دوم به تبیین فناوری اطلاعات و توضیح مبانی آن می‌پردازد. در فصل سوم مفصلاً در این مورد سخن گفته می‌شود كه جنگ‌ها چه نقشی در توسعه‌ی فناوری اطلاعات داشته‌اند و فناوری اطلاعات چه نقشی در گسترش جنگ‌ها ایفا كرده. فصل چهارم اصول و مبانی امنیت داده‌ها و اطلاعات را توضیح می‌دهد و فصل پنجم به مبانی امنیت شبكه می‌پردازد. فصل ششم كاربرد پدافند غیرعامل را در سیستم‌عامل‌ها و مسیریاب‌ها بررسی می‌كند. فصل هفتم نقش این فناوری را در سامانه‌ی مدیریت تهدید یكپارچه مورد كنكاش قرار می‌دهد. فصل هفتم به مانور فناوری اطلاعات و مدیریت بحران در حمله‌ی اطلاعاتی مربوط می‌شود. فصل نهم چگونگی بهره گرفتن از پدافند غیرعامل در فناوری اطلاعات را توضیح می‌دهد. فصل دهم به مبحث مهندسی اجتماعی می‌پردازد. مهندسی اجتماعی به طور ساده، سیستمی با هدف فریب دادن افراد و گرفتن اطلاعات از آنان است. فصل آخر كتاب به چالش‌های اطلاعاتی و ارائه‌ی راهكارهایی برای هر چالش اختصاص دارد. در انتهای كتاب، در پیوست یك، نویسندگان خواننده را با مهم‌ترین خطرات امنیتی وب‌گاه‌ها آشنا می‌كنند و در پیوست دو، مسئله‌ی رایانش ابری توضیح داده می‌شود.

نویسندگان در پایان هر فصل، نمونه‌سوالاتی در اختیار خواننده گذاشته‌اند تا مباحث كتاب برای او دوره شده و میزان یادگیری او نیز از طریق پاسخ به سوالات سنجیده شود.

كتاب مهندسی پدافند غیرعامل در فناوری اطلاعات نوشته‌ی حمید دوست‌محمدیان و مریم‌سادات فاضلی به همت مؤسسه‌ی فرهنگی هنری دیباگران تهران به چاپ رسیده است.

معرفی كتاب عملیات اسكورت
محمدحسین قربانی زواره در كتاب عملیات اسكورت، به بررسی عوامل و عملكردهای موفق عملیات نظامی از طریق دسته‌بندی موضوعات كلی به جزیی پرداخته و آن را از لحاظ هدف و اجرا مورد نقد كارشناسانه قرار داده است.

اسكورت در لغت به معنای همیاری و مراقبت می‌باشد و در مفهوم نظامی به معنای تأمین و همراهی نمودن عده‌ای از سربازان مسلح جهت محافظت است. اما در متون بیگانه به مفهوم تأمین پیاده نظام به‌ طور عمومی نیز معنا دارد.

اگر به برخی از نبردهای تأثیر‌گذار و ماندگار كشورهای مختلف نگاهی زیركانه داشته باشیم درمی‌یابیم كه اكثر آن‌ها با اصول و فنون مبتكرانه و خاص همراه بوده‌اند. اصولی كه پایه و اساس آن‌ها بر تاكتیك و اجرای صحیح دستور‌العمل‌های جامع می‌باشد. نیروهای نظامی كشورهای پیشرفته و در حال توسعه اطلاعات كاربردی و مورد نیاز را به روز رسانی كرده و از آن‌ها جهت راهبرد نظامی بهره جسته‌اند. كشورهای مختلفی مانند ایالات متحده آمریكا، فدرال روسیه، فرانسه، آلمان جزء آن دسته از كشورهای مدرنی هستند كه در زمینه‌ی تبادل اطلاعات نظامی و تاكتیك‌های كاربردی به طور حرفه‌ای فعالیت چشمگیری دارند.

خوانندگان پس از مطالعه‌ی تخصصی كتاب عملیات اسكورت (Principles of planning and performing the escorting operation)، با موضوعات بسیار متفاوتی در زمینه‌ی زیرساخت و نحوه‌ی اجرای این عملیات نظامی با شاخصه‌های نوین و حرفه‌ای آشنا می‌شوند. متون علمی این كتاب نظامی‌ كاملاً تحقیقاتی و براساس تئوری و نظریه‌ی اجرایی و مدیریتی یگان‌های فرا منطقه‌ای و بازگو كننده‌ی عملیات رزمی اسكورت می‌باشد.

در بخشی از كتاب عملیات اسكورت می‌خوانیم:

یگانی كه قابلیت تجزیه شدن را دارد از سیستم حركتی بسیار متفاوتی نسبت به سایر یگان‌های هم تراز خود برخوردار است و بایستی از تجهیزات خاص و منحصر به فرد برخوردار باشد. به كارگیری خودروهای با سوخت بنزین، جسم و بدنه‌های بسیار مقاوم در مقابل گلوله‌های 12/7 و موشك‌اندازهای سبك و اپتیك لیزر وجه تمایز این یگان‌ها به‌ شمار می‌رود.

سیستم برنامه‌ریزی ستون اسكورت قابل تجزیه بر پایه تقسیمات حركتی می‌باشد. بدین مفهوم كه این ستون‌ها در صورت تجزیه می‌تواند نفرات و یا محموله‌های كه در تركیب آن قرار گرفته‌اند. را به مسیر اصلی هدایت كند. كاربرد اصلی این یگان جابه‌جایی فرماندهان و مقامات خاص نظامی و كشوری در شرایط بحرانی و نبرد در یك مجموعه شهری می‌باشد. خودروهای این یگان دارای سیستم هدف زن لیزری بدون كاربر می‌باشد و دارای بیشترین ضریب امنیتی و حفاظتی است. از طرفی سیستم مدیریت ارتباطی یگان متصل به سیستم‌های جی پی اس و ام‌ای اس بوده و توان تحلیل آنی و لحظه‌ای از موقعیت‌های مختلف در نقاط مختلف شهری در كم‌ترین زمان را دارد.

سرعت عمل مناسب و سریع و قابلیت به‌ كارگیری صحیح ارتباطی مهم‌ترین رمز موفقیت یگان اسكورت تجزیه‌پذیر می‌باشد. در برنامه‌ریزی یگان مسیرهای مرتبط و مسیرهای كور تماماً به سیستم مركزی داده شده و این توانمندی را به یگان عمل كننده می‌دهد كه با ارائه برنامه و بهره‌گیری از سیستم عامل اصلی بتواند نزدیك‌ترین مسیر تردد و امن‌ترین آن را به یگان، جهت دسترسی به نقطه الحاق ارائه دهد. اسكورت قابل تجزیه دارای معایب و محاسن خاص خود می‌باشد.

دسترسی سریع