معرفی مجموعه "التفسیر الأثری الجامع" در برنامه "سرزمین من"
مجموعه "التفسیر الأثری الجامع"، اثر محمدهادى معرفت، عالم و روحانی شیعه، است كه توسط انتشارات "تمهید" چاپ و منتشر شده است.
حجه الاسلام و المسلمین عبدالكریم بهجت پور: "التفسیر الأثری الجامع"، اثری متعلق به جهان اسلام است.
حجه الاسلام و المسلمین عبدالكریم بهجت پور، عضو هیئت علمی گروه قرآن پژوهی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و مدیر موسسه التمهید، در گفتگو با برنامه "سرزمین من" گفت: "التفسیر الأثری الجامع" نه اثری صرفا متعلق به جهان تشیع و نه متعلق به جهان تسنن، بلكه یك اثر جهان اسلام است.
وی افزود: مجموعه 19جلدی "التفسیر الأثری الجامع" تفسیر قرآن به روش مأثور با سبكی بدیع و شیوهاى ابتكارى است، كه نگارش آن، به همت مرحوم "آیت الله معرفت"، آغازشد. در شرایطی كه تفاسیر به سمت یكسری از روشهای اجتهادی، عرفانی، فلسفی، و علمی رفته بود، ایشان به این مساله اندیشید، كه باید دانش تفسیری را، كه در دوره پیامبر و پس از ایشان بمدت سه قرن بیان شده است، و تحت عنوان "تفسیر نقلی" و "تفسیر اثری" از آن یاد میشود، و شیعه و سنی و همه فرق اسلامی به آن پرداختهاند، همه را یكجا جمع كنیم و با نگاه اجتهادی به آنها رسیدگی كنیم.
حجه الاسلام والمسلمین حجت پور افزود: این روایاتی كه در تفسیر قرآن بودند دو اشكال داشتند:
_نخست اینكه شیعه برای خودش، و سنی برای خودش، روایاتی را داشتند و نقل میكردند.
_دوم اینكه این روایات از نگاه اجتهادی بررسی نمیشد؛ یعنی یك مجتهد باید این روایات را از نگاه رجالی بررسی كند، ضعفهایشان را روشن كند، و بین اقوال گوناگون یك جمعبندی كند، كه اینها جز در مواردی بسیار اندك، اتفاق نیفتاده بود؛ مثلا "تفسیر المیزان" و "تفسیر نوالثقلین" روایات را از ائمه اطهار صرفا نقل میكند. لذا مرحوم آیت الله معرفت تلاش كردند كه مجموعه كه حدود 70 هزار فیش از سه قرن اول دوره اسلام روایت جمع آوری كردند(از ابتدای قرآن تا انتهای قرآن)، و در زمان حیاتشان تا پایان سوره بقره را بر اساس تذهیب مصحف رسمی تفسیر كردند، بعد از فوت ایشان ما در "موسسه تمهید" با همكاری "پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی" و با همكاری شاگرد و همراه ایشان "حجه الاسلام رستم نژاد" كار ایشان را ادامه دادیم.