اهمیت حسن خلق در روابط اجتماعی

گفتگو با دكتر مهدیه سادات صدر روانشناس در برنامه صبح به وقت فرهنگ

1402/07/25
|
22:32

دكتر صدر در این برنامه ضمن بررسی ابعاد مختلف رفتاری افراد محاسن خوش خلقی را برشمرد و گفت :
هر كسى مى خواهد احساس خوشحالى كند ، و تردیدى وجود ندارد كه براى بیشتر ما ، بودن در خلق خوش ، خوشایندتر از بودن در خلق ناخوش است . بنابراین ، عقل سلیم قویاً به ما مى گوید كه باید هر كارى كه مى توانیم انجام دهیم تا خلق و خوى كنونى خود را بهتر كنیم . همگام با این باور ، یافته هاى پژوهشى نشان مى دهند كه وقتى مردم در خوش خلقی باشند ، تمایل دارند كه خلاق تر بوده و نسبت به دیگران یاریگرتر باشند ، تا وقتى كه در خلق ناخوش باشند .
او در ادامه در مورد اخلاق نیك صحبت كرد و گفت : یكى از ابعاد مهم وجودى انسان عواطف طبیعى، انسانى و ایمانى او است. دوست داشتن دیگران و ایجاد رابطه عاطفى با سایر انسان ها قابل رشد و تربیت است. انسان های مهربان شاخص ترین و دوست داشتنی ترین افراد جامعه و یك فامیل هستند. قسمت بزرگى از لذت و شادى زندگى از طریق ایجاد ارتباط عاطفى با دیگران تأمین می شود باید توجه نمود كه این شادى و لذت از طریق خوش اخلاقى، یعنى ایجاد رابطه ی عاطفى مثبت، محبت كردن و دوست داشتن دیگران بدست می آید و بد اخلاقى كه در واقع همان رابطه ی عاطفى منفى است، موجب كدورت و عذاب زندگى خواهد بود و دیگران را از گرداگرد انسان می پراكند. على(ع) فرمود: بداخلاقى زندگى را سخت می كند و موجب عذاب نفس است.موثرترین روش برای دوركردن حالت بدخلقی و یا غم، در درجه اول تغییر علت به وجود آورنده آن است البته به شرطی كه بدانید چه چیز شما را ناراحت كرده و چرا. بسیاری از حالات بد به دلیل از دست دادن یا شكست در كار یا ارتباطات صمیمانه است و محققان، سوالاتی را كه باید پرسیده شود. شامل این موارد می‌دانند: گزارش را دوباره بنویسید. از دوستی كه احساسات او را جریحه‌دار كرده‌اید، عذرخواهی كنید. به والدین‌تان بگویید كه در مورد دعوایی كه داشتید، احساس بدی دارید. اگر نمی‌توانید كاری انجام دهید، در این صورت آنچه اتفاق افتاده را بپذیرید و به كارهایی توجه داشته باشید كه دفعه بعد به شیوه دیگری انجام خواهید داد.
ویژگی خوش اخلاقی در خانواده سبب می‌شود كه آرامش در محیط خانواده و جامعه افزایش پیدا كند. پدر و مادر باید اهمیت این موضوع را به فرزندان خود آموزش دهند.

خانواده، یكی از مهم‌ترین و ارزشمندترین زیرمجموعه‌های جامعه محسوب می‌شود. سلامت این مجموعه، سبب رشد و شكوفایی جامعه می‌شود. به طور كلی اسلام تاكید خاصی بر روابط صحیح و تعامل سالم افراد خانواده بر روی یكدیگر دارد.

دسترسی سریع