مستند فرهنگ امروز یكشنبه 11 اردیبهشت ماه با موضوع داستان زندگی علیاكبر رفوگران، پدر نوشتافزار ایران و بنیانگذار كارخانه بیك در كشور از رادیو فرهنگ پخش می شود.
« مستند فرهنگ » امروز به پخش بخش اول روایتی از زندگی پر فراز و نشیب «علی اكبر رفوگران»، پدر نوشت افزار ایران و موسس كارخانه خودكار بیك و مداد سوسمار اختصاص دارد.
علی اكبر رفوگران (معروف به تحریریان)كسی است كه بیش از نیم قرن از عمر خود را در راه تولید و اشتغال زایی و پیشرفت صنعت نوشت افزار ایران صرف كرده است.
كارآفرینی كه یك زندگی بسیار پرفراز و نشیب را قبل و بعد از انقلاب داشته و بعد از آنكه كارخانهاش در اوایل دهه 70 دچار مشكل میشود، تولید را چند سال بعد از سر میگیرد. اساسا كلمه خودكار اصطلاحی است كه او؛ خود برای این نوشتافزار جدید در دهه 40 انتخاب كرده است. وی به دنبال تولید قلمی افتاد كه با جوهر كار كند اما سبكتر و ارزانتر باشد و نیازی به تعویض مكرر كیسه جوهر نباشد. به همین دلیل این قلم در ایران «خودكار» نامیده شد كه نیاز به تعویض جوهر ندارد.
این فكر همزمان شد با زمانی كه شركت بیك در ایران به دنبال نمایندهای فعال برای فروش شد. رفوگران با پرداخت 100 هزار تومان به یك تاجر ایرانی امتیاز واردات و فروش بیك را خرید.
بعد از مدتی رفوگران به فكر تولید خودكار بیك در ایران افتاد. پیشنهاد تاسیس كارخانه بیك را علیاكبر رفوگران به پدرش ارائه كرد كه با مخالفت جدی پدر مواجه شد.
اما علیاكبر برای تحقق ایدهاش به دیدار صاحب بیك در اروپا رفت و با جلب رضایت پدر قالب بدنه خودكار را از میلان ایتالیا و ماشین تزریق پلاستیك را از نورنبرگ آلمان خریداری كرد و بدنه را برای نصب به آلمان فرستاد و شركت صنعتی «قلم خودكار» را با مشاركت پدر و برادرش عباس در ایران تاسیس كرد.
كارخانه بیك بعد از 54 سال فعالیت، در بهار 96 از كار افتاد و مالك آن علی اكبر رفوگران به سرودن شعر روی آورد!
گفتنی است ،علی اكبر رفوگران كه به عنوان پدر نوشت افزار ایران شناخته میشود در سال 1309 به دنیا آمد. او چهارمین فرزند خانوادهای مذهبی بود و پدرش از بازاریهای به نام محسوب می شد. شغل اصلی خانوادگی آنها فروش لوازم التحریر بود. آنها در ابتدا با نام فامیلی «تحریریان» شناخته میشدند ولی مدتی بعد نام فامیلی خود را به «رفوگران» تغییر دادند.
برنامه «مستند فرهنگ» را به تهیه كنندگی فاطمه محمدیان فر ساعت 15:30 روی موج افام ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید.