مستند رادیویی زندگی پروفسور "فضلالله رضا" در برنامه «چراغداران» از شبكه رادیویی فرهنگ پخش می شود.
رادیو فرهنگ در برنامه « چراغداران» یكشنبه 13 فروردین ماه مستندی از زندگی حرفه ای پروفسور “فضلالله رضا” از پایهگذاران نظریه اطلاعات و مخابرات در كشور را تقدیم شنوندگان می كند.
فضلالله رضا از چهرههای علمی و فرهنگی كشور و از برجستهترین دانشآموختگان دانشگاه تهران با جایگاه جهانی بود. او به لحاظ برجستگی و فعالیت در حوزه فرهنگ و زبان پارسی، در این حوزه نیز مطرح بوده و عمده آثار و مقالات وی در این زمینه است.
این برنامه مستندی از زندگی حرفه ای پروفسور “فضلالله رضا” از پایهگذاران نظریه اطلاعات و مخابرات در كشور است.
در برنامه « چراغداران» كه شرح كوتاهی از زندگی مفاخر ادبی و فرهنگی كشورمان است ، بهروز رضوی بخشی از زندگی پروفسور فضلالله رضا، دانشآموخته دانشگاه تهران و اندیشمند و استاد برجسته كشورمان را روایت می كند.
فضلالله رضا، رییس پیشین دانشگاه تهران و دومین نایبالتولیه دانشگاه صنعتی شریف، از چهرههای ماندگار كشور است كه پیشتر عهدهدار مسوولیت سفارت ایران در كانادا و یونسكو بود.
وی سال 1293 در رشت متولد شد و تحصیلات دوره ابتدایی را در این شهر به پایان رساند اما دیپلم خود را در تهران و مدرك كارشناسی را در رشته مهندسی برق از دانشگاه تهران گرفت و در زمره نخستین دوره دانشآموختگان دانشكده فنی دانشگاه تهران در سال 1317 بود كه بعدها مدرك كارشناسی ارشد را از دانشگاه كلمبیا در آمریكا (سال 1324) و دكترای خود را در رشته مهندسی برق از دانشگاه پلیتكنیك نیویورك دریافت كرد.
این دانشمند شهره در آفاق جهان، دلبسته جدی و گستراننده باورمند و استوار فرهنگ و هویت ملی ایران بوده و هماره به جوانان، خردگرایی و خدمت به مردم و میهن را توصیه می كرده است. بهترین گواه این سخن، گذشته از آثار قلمی پروفسور رضا در زمینه های ریاضیات، مخابرات، تئوری اطلاعات و … ، تألیف ها و پژوهش های این بزرگمرد در قلمرو فرهنگ و ادبیات سرزمین مادری خود است همچون راز آفرینش، نگاهی به شاهنامه، حدیث آرزومندی، مهجوری و مشتاقی، برگ بی برگی و …است.
ایشان كه در كارنامه فعالیت های خود سفیر پیشین ایران در یونسكو و كانادا بوده آبان سال 1398در 104 سالگی درگذشت.
فضلالله رضا تحقیقات گستردهای در زمینه ارسال حداكثر اطلاعات در كانالهای مخابراتی نویزدار، نظریه اطلاعات و فرایندهای تصادفی، سیستمهای خطی آنالیز عمومی، نظریه سیستمها و مدارها، نظریه كنترل سیستمهای پویا، فضاهای خطی، انتقال و تلفات انرژی در شبكههای n دهانهای انجام داده است. او همچنین كتابهای تحلیل شبكههای برق، تئوری اطلاعات، فضاهای خطی، برگ بیبرگی، حدیث آرزومندی، مهجوری و مشتاقی، پژوهشی در اندیشههای فردوسی، دیدهها و اندیشهها، نگاهی به شاهنامه، محمد اقبال و هندسه عملی و علمی را به رشته تحریر درآورد و همچنین رییس افتخاری كنفرانس مهندسی برق ایران، استاد افتخاری دانشگاه تربیت مدرس، رییس انجمن علمی ایرانیان در آمریكای شمالی، رییس گسترش زبان و ادب فارسی و مشاور و همكار فعال مؤسسات علمی و ادبی فراوانی بوده است.
وی، همچنین علاقه و اهتمام جدی به زبان فارسی داشت، چنان كه معتقد بود كه بنیاد زبان فارسی و گفتوشنود و نگارش به آن را باید روزبه روز استوارتر و نیرومندتر كنیم و اعتقاد داشت كه در این راه باید از روشهای علم و ابزار تكنولوژی بیشتر بهره بریم و میگفت: «اگر در حدود 15 زبان زنده دنیا را كه سابقه ممتاز فرهنگی دارند برگزینیم، زبان فارسی و زبان عربی در میان آنها خواهد بود.»
برنامه »چراغداران» را به تهیه كنندگی حسینی باغسنگانی و روایت بهروز رضوی ساعت 12:25 روی موجاف ردیف106 مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید .