گفتگو با دكتر كارگر تاریخدان در برنامه سرزمین نوروز
دكتر كارگر در این برنامه ابتدا در مورد نقش تبریز بر تاریخ و تمدن اسلامی پرداخت و گفت :
موزهها یكی از مهمترین اماكن تاریخی هر شهری هستند و تاریخ و قدمت آن را نشان میدهند؛ شهر تبریز نیز به دلیل بافت تاریخی و كهنی كه دارد، بعد از شهر تهران بیشترین تعداد موزهها را به خود اختصاص داده كه یكی از این موزهها، موزه آذربایجان است كه آثار تاریخی منحصر به فردی را دارد.
موزه آذربایجان یكی از مهمترین و قدیمیترین موزههای كشور و از اماكن تاریخی شهر تبریز به شمار میرود كه در مركز شهر قرار دارد و سالانه پذیرای سیل عظیمی از گردشگران داخلی و خارجی است. شهر تبریز را میتوان شهر موزهها نامید زیرا دارای آثار، بناهای تاریخی و موزههای غنی است كه هر یك از آنها بخشی از تاریخ ایران را به نمایش گذاشتهاند.
موزه آذربایجان تبریز یكی از مهمترین موزههای ایران و دومین موزه باستانشناسی كشور پس از موزه ملی ایران شناخته میشود. زیربنای موزه آذربایجان 2400 مترمربع بوده و دارای سه طبقه و یك سالن نمایش در هر طبقه به ابعاد 37 در 12 متر، چند اتاق اداری و كتابخانه است. بنای موزه آذربایجان بر اساس نقشه تنظیمی باستانشناسی فرانسوی به نام «آندره گدار» با الهام از سبك معماری محلی در آذربایجان ایران تهیه و ترسیم اسماعیل دیباج احداث شده است.
او در ادامه افزود :
شهر تبریز از فرهنگیترین شهرهای ایران است به طوری كه برخی از رسمهای كشور ایران نیز از همین شهر وارد شده است. شهری است كه در حفظ فرهنگ بومی تبریز موفق بوده و همچنان در این دیار زیبا آداب و رسومها به جای آورده میشوند. فرهنگ بومی تبریز طوری در زندگی افراد چه تركزبان و چه از قومهای دیگر جای گرفته است كه تا قرنها در میان مردم زنده میماند. فرهنگی است كه هیچگاه نخواهد مرد و این آیینها و رسوم برای همه مردم عزیز است.