برنامه «هفت اورنگ» رادیو فرهنگ امشب( چهارشنبه 25 اسفند) میزبان كارشناسانی است تا با نگاهی به سنت های نوروزی قوم بختیاری وموسیقی سال نو این میراث ناملموس را بررسی كنند.
در برنامه هفت اورنگ كه به معرفی ثبت ملی و جهانی میراث ناملموس ایران زمین اختصاص دارد، این هفته به ثبت ملی موسیقی تحویل سال و نگاهی به سنت های نوروزی در قوم بختیاری پرداخته میشود.
اقوام و ملل مختلف برای ایام ویژه سال، آیینهایی دارند كه اجرای آن را بر اساس قراردادی نانوشته اجرا میكنند.
ایرانیان از قدیم دارای آداب و رسوم خاصی برای ایام مختلف سال بودهاند كه هر كدام بار معنایی خاصی را در بر دارد.
فرا رسیدن نوروز و آغاز بهار به عنوان فصل كشت و كار و رونق كشاورزی، ارزش و شادی خاصی به همراه داشته و بزرگترین عید مردم این سرزمین محسوب میشد كه این عید باستانی، همچنان پابرجاست.
برای استقبال از بهار و عید باستانی و بزرگ نوروز، مردم در جایجای این سرزمین كهن، آداب و رسوم خاصی را اجرا میكنند كه برخاسته از روحیات، شرایط، فرهنگها و آداب و رسوم به جا مانده از گذشته و طبیعت آن خطه است.
چهارمحال و بختیاری موسوم به سرزمین رنگها و فرهنگها، یكی از این مناطق با تمدنی دیرینه است كه در این برنامه در گفتگو با «علی مرد بهرامی » (پژوهشگر سنت های بختیاری) به آن پرداخته می شود
در این برنامه با احمد سرلك (آهنگساز و پژوهشگر موسیقی بختیاری) نیز در خصوص موسیقی لحظه تحمیل سال به عنوان میراث ناملموس گفتگو می شود.
گفتنی است آوای ماندگار موسیقی نوروز نامه اثر ملی- معنوی لحظه تحویل سال نیز متعلق به هنرمند چهارمحال و بختیاری است.
نوای آغاز سال نو با سرنا و دهل، اثری از استاد علی اكبر مهدی پور دهكردی در دستگاه "چهارگاه" با بهره گیری از نوای موسیقی مقامی و محلی چهارمحال و بختیاری نواخته شده است.
این ملودی و آهنگ كه هنگام تحویل سال نو پخش می شود، سال 1365 در استودیو رادیو تهران ضبط شد .
برنامه «هفت اورنگ» را به همت گروه ادب و هنر به تهیه كنندگی حسین رحمانی، اجرای كارشناسی، نویسندگی و پژوهش، مشاور محتوایی سید حامد موسوی، ساعت 21:00 برروی موج اف ام ردیف 106مگاهرتز از رادیو فرهنگ بشنوید.