مجلس امروز ضمن بررسی كلیات لایحه بودجه سال 1400 در جلسه غیررسمی خود، كلیات طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویكرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار و سوال دو نفر از نمایندگان را از وزرای علوم و راه و شهرسازی مورد بررسی قرار داد.
مجلس شورای اسلامی با توجه به اهمیت لایحه بودجه سال 1400 كل كشور نشست امروز (سهشنبه 23 دی ماه) خود را به صورت غیررسمی از ساعت 7 و 50 دقیقه صبح آغاز و بعد از گذشت حدود نیم ساعت، جلسه علنی را در ساعت 8 و 26 دقیقه و با حضور 239 نفر از نمایندگان آغاز كرد.
بررسی لایحه بودجه 1400 پیش از آغاز نشست علنی
دكتر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در ابتدای جلسه علنی با اشاره به بررسی لایحه بودجه سال آینده پیش از آغاز رسمی نشست گفت: در این فرصت نیم ساعته، نادران رئیس كمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1400 و رئیس كمیته درآمد، گزارشی را از پیشرفت كار این كمیسیون ارائه كردند.
سوال از وزرای علوم و راه در دستور كار
در ادامه صحن علنی مجلس كار خود را در حالی آغاز كرد كه گزارش كمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از شركت فولاد مباركه اصفهان، سوال رحمتاله نوروزی نماینده علیآباد از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و سوال علی باباییكارنامی نماینده ساری و میاندرود از وزیر راه و شهرسازی را در دستور كار قرار داشت و بعد از تلاوت آیاتی از قرآن كریم نمایندگان مجلس با بررسی سوال نوروزی از وزیر علوم و تحقیقات به عنوان اولین دستور كار خود را آغاز كردند.
نوروزی: مشكلات وزارتخانه مانع پیشرفت علم شده است
نماینده مردم علیآباد در مجلس در ابتدای سوال خود خطاب به غلامی ضمن انتقاد از نحوه رسیدگی وزیر علوم و معاونان وی به مجموعه كارمندان و اساتید وزارت علوم كه باعث كندی پیشرفت علم شده است، گفت: سوال من درباره علل عدم اقدام برای افزایش 50 درصدی حقوق و مزایای 50 هزار نفر از كارمندان وزارت علوم و مراكز وابسته به آن است كه علیرغم پیگیریها، از سال 98 تاكنون اقدامی نشده است.
غلامی: درصدد تأمین منابع بیشتر هستیم
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری هم در پاسخ به سوال نماینده مردم علیآباد با بیان اینكه افزایش حقوق و مزایای كاركنان وزارت علوم طی یك مرحله انجام شده و بنابراین برای پرداخت بیشتر درصدد تأمین منابع بیشتر هستیم، گفت: با توجه به اینكه درخواست افزایش حقوق بعد از تصویب بودجه سالانه انجام شده، مكاتبهای در تاریخ 5 آبان ماه سال جاری با سازمان برنامه و بودجه صورت گرفت تا منابع لازم اختصاص یابد، همچنین در تاریخ 11 آبان ماه سال 99 نیز نامهای به معاون اول رئیس جمهور ارائه شد تا كارگروهی بین دو وزارتخانه به عنوان مسئول همسانسازی حقوق كاركنان تشكیل شود.
وزیر علوم ششمین كارت زرد خود را دریافت كرد
اما پاسخ وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برای نوروزی نماینده مردم علیآباد در مجلس قانع كننده نبود و براین اساس پاسخ غلامی به رأی گذاشته شد و نمایندگان هم با 69 رأی موافق، 146 رأی مخالف و 18 رأی ممتنع از 248 نماینده حاضر در جلسه از پاسخ های وزیر قانع نشدند. این اولین كارت زرد غلامی در مجلس یازدهم بود اما وزیر علوم، تحقیقات و فناوری پیش از این هم در دور قبلی مجلس شورای اسلامی 5 كارت زرد دیگر دریافت كرده بود.
ضرورت تعیین تكلیف نیروهای راهداری
اسلامی وزیر راه و شهرسازی وزیر بعدی بود كه برای پاسخ به سوال علی بابایی كارنامی نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس حضور یافت. باباییكارنامی با قرار گرفتن در پشت تریبون ضمن تشریح سوال خود درباره مشكلات 20 هزار نفر كارمند و كارگر حوزه راهداری گفت: براساس اسناد موجود نیروهای شركتی راهداری كه باید از هزینه های جاری در سرفصل بودجه بهره مند شوند، از محل تملك دارایی استفاده می كنند.
وی با بیان اینكه علی رغم وجود 20 هزار میلیارد تومان منابع بودجه ای در بخش نیروهای انسانی وزارت راه و راهداری با كمبود منابع مواجهند، تصریح كرد: متاسفانه منابع بودجه ای در محلی غیر از محل ضروری هزینه می شود. نیروهای انسانی اعم از كارگران و كارمندان مجموعه راهداری كشور بیش از 15 سال است كه بلاتكلیف هستند و حتی عنوان شغلی قراردادی و شركتی هم ندارد، از این رو نمی دانیم كه اینها در كدام دسته از گروه های شغلی قرار دارند و وزیر باید وضعیت استخدام 12 هزار و 500 نیروی بلاتكلیف 15 ساله راهداری را در بودجه 1400 تعیین تكلیف كند.
اسلامی: حوزه راهداری باید از شكل تصدیگری خارج شود
وزیر راه و شهرسازی بعد از تشریح سوال این نماینده در پاسخ به سوال وی ضمن تاكید براینكه بالغ بر 20 هزار نفر در مجموعه سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای فعال هستند، گفت: 11 هزار و 500 نفر از نیروهای شركتی یا قراردادی محسوب می شوند كه با حضور شبانهروزی در راههای كشور و به ویژه شرایط اقلیمی بارش كار سخت و طاقتفرسایی را تجربه میكنند.
وی ادامه داد: این نیروها در مسیر بهرهبرداری 300 هزار پل بزرگ و كوچك، 3 هزار دستگاه تونل، 22 هزار كیلومتر محافظ جادهای و 5 هزار كیلومتر روشنایی را به صورت مستمر نگهداری میكنند. با شركت هپكو قراردادی منعقد شد تا بتوانیم ماشین آلات تولید داخل خریداری كنیم اما به دلایل گوناگون این اتفاق نیفتاد، باید ساماندهی، تعیین تكلیف نیروهای انسانی و تجهیز و نوسازی ماشینآلات راهسازی رقم بخورد و یك بار برای همیشه وضعیت نگهداری از راهها ساماندهی شود تا از شرایط ناهمگون رها شویم.
قانع شدن مشروط نماینده ساری از پاسخ های وزیر راه
علی باباییكارنامی در ادامه از توضیحات وزیر راه و شهرسازی به صورت مشروط قانع شد و خواست تا اسلامی در یك مهلت زمانی یك ماهه نیروی انسانی این وزارتخانه را ساماندهی كند. دكتر قالیباف رئیس مجلس هم بعد از سخنان این نماینده با اشاره به مهلت یك ماهه نماینده سوال كننده به وزیر مربوطه، گفت: وزیر باید در یك ماه آینده به این موضوع رسیدگی كرده و مشكل كارگران و كارمندان راهداری را حل كند و با هماهنگی كمیسیون اجتماعی طرحی برای حل این مشكل ارائه كند.
گام اول مجلس برای قطع دست رانتخواران از بازار فولاد كشور
مجلس پس از بررسی سوال از وزرا وارد دستور كار رسیدگی به كلیات طرح طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویكرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار شد و وكلای ملت بعد از استماع اظهارات شش نماینده موافق و مخالف و با وجود جنجالآفرینیها و حملات سوادگران و حامیان آنها به مجلس، برای قطع دست رانتخواران و كنترل قیمتها با كلیات این طرح با 186 رأی موافق، 22 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 228 نماینده حاضر در صحن علنی موافقت كردند.
مصطفی طاهری نماینده مردم زنجان و طارم، علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات و دلیجان، رضا تقیپور انوری نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس به عنوان موافقان و علیرضا نظری نماینده مردم خمین، الیاس نادران نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس و محمدرضا صباغیان بافقی نماینده مردم مهریز و بافق و بهاباد و خاتم و ابركوه به عنوان مخالفان كلیات طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویكرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار در صحن علنی صحبت كردند.
آشفتگی بازار محصولات فولادی ناشی از ناتوانی دولت
حجتاله فیروزی سخنگوی كمیسیون صنایع و معادن مجلس قبل از سخنان موافقان و مخالفان درباره طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویكرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار ضمن اشاره به اینكه آشفتگی بازار محصولات فولادی ناشی از ناتوانی دولت است، گفت: این طرح موجب اصلاح سیاستهای تنظیم بازار خواهد شد، در سال 98 حدود 22 میلیون تن محصولات فولادی تولید شد كه از این میزان 18 میلیون تن میزان مصرف داخلی بود و 10 میلیون تن مازاد تولید وجود داشت.
موافقان: جلوگیری از رانت 180 هزار میلیاردی دلالان با طرح توسعه زنجیره فولاد
بعد از پایان قرائت گزارش كمیسیون صنایع و معادن درباره این طرح، موافقان كلیات آن با اشاره به اینكه حجم بالای گردش مالی بازار فولاد بالغ بر 900 هزار میلیارد تومان در سال است، اعلام كردند: این مبلغ دو برابر بودجه عمومی دولت است كه نسبت به سال گذشته جهش داشته ولی هزینههای آن افزایش نیافته بنابراین برای ساماندهی زنجیره فولاد با توجه به كاربرد وسیع آن در ساختمان، وسایل خانگی و ... نیازمند ساماندهی هستیم.
موافقان طرح، گردش مالی فولاد را در سال بسیار بالا دانسته و اعلام كردند؛ 80 هزار میلیارد تومان آن رانت است كه باید جلوی این رانت عظیم گرفته شود و برای تولید فولاد گاز یارانهای به میزان 40 هزار میلیارد تومان در سال تعلق میگیرد كه بیش از یارانه توزیعی میان مردم است. 17 میلیون تن شمش، هر كیلو 5 هزار تومان به فروش رفته یعنی 85 هزار میلیارد تومان گرانتر فروخته شده كه به جیب دلالان رفته است و ما قصد داریم جلوی این روند را بگیریم.
مخالفان:عرضه فولاد در بازار بورس مشكل ساز است
اما مخالفان طرح در این مورد بیان كردند كه طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویكرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار، راهكاری را برای جلوگیری از رانت اطلاعاتی و ارتباطی مسئولان ذی ربط توسط سوداگران و عرضه شمش مازاد بر نیاز بازار در بورس را پیش بینی نكرده است.
همچنین آنها تاكید كردند؛ بحث صادرات كه در این طرح از عرضه هفتگی و صادرات ماهانه صحبت كرده باید كاملا مشخص شود كه این هفتگی و ماهانه چگونه تطبیق داده می شود، بنابراین ابهامات طرح باید رفع شود و در ادامه از نمایندگان خواستند، ضمن مخالفت با كلیات این طرح در صورت امكان آن را به صورت دو شوری مطرح كنند تا ابهامات طرح مرتفع شود.
تنفس نیم ساعته مجلس برای رعایت پروتكل های بهداشتی
بعد از پایان رایگیری درباره طرح توسعه و تولید پایدار زنجیره فولاد با رویكرد اصلاح سیاستهای تنظیم بازار، با اعلام دكتر قالیباف و به منظور رعایت پروتكل های بهداشتی، نیم ساعت تنفس اعلام شد تا بعد از آن مجلس رأس ساعت 11 جلسه علنی خود را ادامه دهد.
بعد از گذشت حدود 30 دقیقه، مجلس ساعت 11 و 13 دقیقه به ریاست سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی نایب رئیس مجلس و با حضور 144 نفر از نمایندگان مجدداً جلسه خود را آغاز و با قرائت اسامی سیدحمزه امینی نماینده هشترود و چاراویماق، عادل نجفزاده نماینده خوی و چایپاره، بهزاد علیزاده نماینده دهلران و دره شهر، محمدصفائیدلوئی نماینده گناباد و بجستان و حسین گودرزی نماینده دورود و ازنا به عنوان ناطقان امروز به كار خود ادامه داد.
نجف زاده: معاش مردم را به معادلات پیچیده بودجه گره نمیزنیم
نماینده مردم خوی و چایپاره به عنوان اولین ناطق در نشست امروز نمایندگان، مجلس یازدهم را به جهاد، تلاش شبانه روزی در جهت اصلاح امور و رفع موانع توسعه در شرایط سخت كشور، فراخواند و گفت: آقای رئیس جمهور! هرچقدر نفت بفروشید نه تنها باركالله، قطعا هزاران آفرین خواهیم گفت اما معاش مردم را به معادلات پیچیده بودجه گره نخواهیم زد.
امینی: انتقاد از فشار بانك ها نسبت به كشاورزان
نماینده مردم هشترود و چاراویماق در مجلس هم در نطق خود با انتقاد از وضعیت نامناسب اقتصادی در كشور گفت: وضعیت بد اقتصادی، نبود درآمد و تعطیلی كسب و كار در این شرایط كرونایی از یك طرف و فشار بی امان بانك ها از طرف دیگر به بدهكاران بانكی به خصوص كشاورزانی كه به بانك ها بدهی دارند موجب نگرانی كشاورزان و ناراحتی آنان شده است. بانك ها حق ندارند مطالبات خود را تا زمانی كه محصولات كشاورزی و احشام آنان قیمت واقعی خود را پیدا نكرده اند از بدهكاران درخواست كنند.
صفایی: وزارت امور خارجه باید روابط با همسایگان را بازتعریف كند
نماینده مردم گناباد و بجستان در مجلس در نطق میان دستور خود از وزارت امور خارجه خواست تا با همكاری تنگاتنگ استانداران استانهای مرزی روابط با همسایگان را بازتعریف نموده و معاونت اقتصادی وزارت خارجه را فعال نماید و از ظرفیتهای منطقهای بهره ببرد و وقت مردم و كشور را صرف دیپلماسی با چند واحد سیاسی متخاصم نكند.
گودرزی: كمیته احیای جنگلهای بلوط زاگرس تشكیل شود
نماینده دورود و ازنا دیگر نماینده ناطقی بود كه در سخنان امروز خود ضمن تاكید بر اینكه جنگلهای زاگرس 40 درصد آب شیرین كشور، حفاظت از آب و خاك، تعدیل هوا و 50 درصد از خوراك دام و همچنین امنیت و سلامت كشور را تامین میكنند، اظهار كرد: با این وجود بیماری موسوم به زوال درختان بلوط زاگرس باعث شده در 10 سال اخیر بیش از 1و نیم میلیون هكتار و یا 18 میلیون اصله درخت بلوط از 25 تا 100 درصد دچار آفت زدگی و یا خشكیدگی شوند كه البته دولت، وزارت جهاد كشاورزی و سازمان جنگلها و مراتع نیز اقدام در خوری تاكنون در این راستا انجام ندادهاند؛ بنابراین چنین موضوع مهمی نیازمند عزم ملی و تشكیل كمیته نجات جنگل های زاگرس است.
علیزاده:سوداگران و رانت خواران را از ضیافت تصمیم سازان خارج كنیم
نماینده مردم ایلام در مجلس هم در نطق میان دستور خود اعلام كرد كه مردم از مجلس انقلابی در این شرایط سخت و حساس،انتظار اقدامات به موقع و كارشناسی شده برای كم كردن بخشی از نگرانیهایشان را دارند.
اعضای ناظر مجلس در شوراهای فرهنگ عمومی استانها انتخاب شدند
با پایان نطق نمایندگان مجلس، وكلای ملت با انجام رایگیری جواد نیكبین، حبیبالله دهمرده، علیرضا عباسی، محمدرضا دشتی اردكانی، سید حمزه امینی، محمد موحد، علیاكبر بسطامی و كاظم موسوی را به عنوان اعضای ناظر مجلس در شورای فرهنگ عمومی استانها با 128 رأی اخذ شده، انتخاب كردند.
انتخاب نمایندگان ناظر مجلس در شورای قیمتگذاری و اتخاذ تصمیمات حمایتی محصولات اساسی
همچنین نمایندگان عباس جهانگیرزاده و منصورعلی زارعی كیایی را به عنوان نمایندگان ناظر در شورای قیمتگذاری و اتخاذ تصمیمات سیاست های حمایتی محصولات اساسی در اجرای جزء 8 بند ب ماده یك قانون اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی كشاورزی انتخاب كردند.
انتخاب نمایندگان ناظر مجلس در كمیتههای هماهنگی اشتغال استان ها
حسین حاتمی، صفایی دلویی، ولی اسماعیلی، بهزاد علیزاده، حسینعلی شهریاری، روشنفكر و محمدرضا صباغیان هم بعد از انجام رایگیری به عنوان اعضای ناظر در كمیتههای هماهنگی اشتغال استان ها انتخاب شدند.
ضرورت اجرای كامل قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها
هیئت رئیسه مجلس همچنین در نشست امروز بیانیه 190 نفر از نمایندگان مجلس را در حمایت از غنی سازی 20 درصدی اورانیوم از سوی سازمان انرژی اتمی ایران قرائت كرد، نمایندگان در این بیانیه ضمن تاكید دوباره بر اجرای قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران بر حقانیت جمهوری اسلامی ایران در استفاده از فناوری صلحآمیز هستهای و نیز لزوم رفع همه تحریمهای ظالمانه، از اقدام مدیران و كاركنان صنعت هستهای برای تولید اورانیوم 20 درصدی قدردانی كردند.
دهمرده: رمز موفقیت سردار شهید سلیمانی كارخالصانه برای خدا بود
با نزدیك شدن به دقایق پایانی صحن علنی، تذكرات شفاهی وكلای ملت آغاز شد.نماینده مردم زابل، زهك و هیرمند در تذكر شفاهی خود خطاب به روسای قوای سه گانه گفت: به یاد می آورید در تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری چه می گفتید؟ هرگز فكر می كردید كه روزی هر سه نفر شما رئیس قوه شوید؟ از زنده باد و مرده باد بپرهیزید! سردارسلیمانی چه كرد كه امروز مورد تعظیم انس و جن جهان می شود، رمز موفقیت او، خالص و مخلص برای خدا كار كردن بود. دنبال همان روش باشید.
دشتیاردكانی: واردات صد درصدی الكترود گرافیتی به كشور تهدیدی برای صنعت فولاد
نماینده مردم اردكان دیگر نمایندهای بود كه طی تذكر شفاهی اعلام كرد؛ به طور میانگین سالانه 800 میلیون دلار الكترود گرافیتی وارد كشور میشود و این میزان معادل65 هزار تن است كه به صورت صددرصد واردات شناخته میشود از این رو تهدیدی برای اقتصاد كشور خصوصا صنعت فولاد است.
وی در ادامه تاكید كرد: چرا بعد از 20 سال هنوز كارخانه مربوطه در اردكان یزد با پیشرفت 50 درصدی به نتیجه نرسیده است؛ چه پشت پرده و دستی در كار است كه این كارخانه نتوانسته شروع به كار كند.
روحالامینی: ضرورت حمایت از تولیدكنندگان واكسن ایرانی كرونا
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس هم در این جلسه ضمن تشكر از كلیه فعالان حوزه دانش بنیان برای تولید واكسن كرونا به خصوص ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)، دانشگاهیان و صنعت داروسازی، تاكید كرد: دست اندركاران این خیزش بزرگ نیازمند حمایت هستند و همچنین باید از طرح شهید سلیمانی در راستای كنترل كرونا كه تاكنون بالاترین خاصیت را داشته حمایت شود.
پورابراهیمی: تعیین ارز 4200 به قبل از تشكیل شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا بازمیگردد
نماینده مردم كرمان و راور و رئیس كمیسیون اقتصادی مجلس هم در تذكر شفاهی امروز خود با بیان اینكه تعیین ارز 4200 تومانی قبل از تشكیل شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا بوده است، گفت: آدرس غلط به مردم ندهید، برخی تصمیمات شما هزینه های سنگینی را به كشور تحمیل كرده است.
بدری: دستگاه عریض و طویل وزارت جهاد چه سودی برای كشاورزان دارد
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس هم با تذكری به وزارت جهاد كشاورزی اظهار كرد: برای باغدار اردبیلی كه به اجبار محصولاتی كه با امید برداشت كرده را به دلیل مازاد در بازار دور می ریزد بود و نبود دستگاه عریض و طویل وزارت جهاد كشاورزی چه سودی دارد. نمیشود، سوءمدیریت وزارت كشاورزی را با انداختن توپ به زمین كشاورزان پوشاند و عدم رعایت الگوی كشت از سوی آنان را همچون پتك بر سر كشاورزان كوبید، شما برای مدیریت مازاد تولید، ایجاد ارزش افزوده برای محصولات و كاستن از آلام كشاورزان چه كرده اید.
سلیمی: مسئولی كه اموال نامشروع دارد، باید به سرعت عزل شود
نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس در تذكری به دولت تاكید كرد: دولت در امر كمك معیشتی درست عمل نكرد و بعضیها كه ذیحق هستند، این كمك معیشتی به آنها داده نشد. در خصوص مبارزه با اموال نامشروع مسئولان از آقای رئیسی تشكر میكنیم كه فرمودند اموال نامشروع مسئولین برمیگردد اما توقع این است كه آن مسئولی كه اموال نامشروع دارد و لیاقت مسئولیت نیز ندارد، باید سریع عزل شود.
میرمحمدی: حمایت از جوانان كشور در راستای تولید واكسن كرونا ضروری است
نماینده مردم تفت و میبد در مجلس هم در تذكر شفاهی خود ضمن تاكید بر حمایت از تمام جوانانی كه در مسیر تولید واكسن ورود كرده و به دنبال تهیه واكسن برای نابودی این ویروس منحوس هستند، گفت: لازم است تمام حمایتهای لازم در این خصوص وجود داشته باشد تا بتوان این واكسن را به تولید انبوه رساند.
جلسه بعدی فردا (چهارشنبه 24 دی ماه)
مجلس شورای اسلامی نشست امروز خود را ساعت 12 و 15 دقیقه با اعلام نیكزاد نایب رئیس مجلس به پایان رسانید و براساس اعلام رئیس جلسه، نشست بعدی ساعت 7:45 صبح فردا (چهارشنبه، 24 دی ماه) خواهد بود./
خبرگزاری خانه ملت