پخش مذاكرات علنی مجلس شورای اسلامی یكشنبه،سه شنبه و چهارشنبه از ساعت حوالی 8 صبح تا قبل از اذان ظهر به مدت متغیر

رادیو فرهنگ

پخش مذاكرات علني مجلس شوراي اسلامي

در نقاط تاریك بودجه نورافكن وصل شده است

نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی در موافقت با كلیات لایحه بودجه سال 1404 در صحن مجلس گفت: همسان سازی و هم تراز كردن منابع و مصارف از جمله نكات مثبت بودجه سال آینده محسوب می‌شود.

1403/08/08
|
12:20

مجتبی ذوالنوری در نشست علنی امروز (سه شنبه 8 آبان ماه) مجلس در موافقت با كلیات لایحه بودجه سال 1404 در صحن علنی مجلس گفت: تقدیر و تشكر می‌كنم از مخالفین محترم كه به نكات مهم و خیلی خوبی اشاره كردند.

نماینده مردم «قم» در مجلس شورای اسلامی افزود: ابتدا باید مشخص شود كه بر چه اساسی می‌گوییم لایحه بودجه خوب است و یا بد است؟ از این رو بر اساس ایده‌آل‌هایی كه داریم ، باید ببینیم آن ایده آل‌ها متناسب با منابع ما هست و یا خیر.

این نماینده مجلس تاكید كرد: در عالم زندگی ما آرزوها، خواسته‌ها و نیازها فراوان هست و این نیازها غیر قابل شمارش است، اما منابع بسیار محدود است. هنر در برنامه‌ریزی و مدیریت این است كه منابع محدود را با نیازها و خواسته‌های نامحدود هماهنگ كنیم.

ذوالنوری تاكید كرد: نكته‌ای كه مكررا مقام معظم رهبری بر روی آن تاكید دارند؛ اصلاح ساختار بودجه است. خب سوال این است كه اصلاح ساختار بودجه از چه طریقی باید صورت گیرد؟

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینكه یكی از راه‌های تبیین اصلاح ساختار بودجه شفاف سازی است، بیان كرد: استحضار دارید كه برخی از موضوعات برای دولتها حیات خلوت محسوب می‌شود، یكی از این دست موارد بودجه سنگین هدفمندی بود كه در بودجه منعكس نمی‌شد و این مسئله به عنوان حیاط خلوت تلقی می‌شد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به اظهارات یكی از مخالفین در رابطه با اینكه بودجه پیشنهادی انبساطی است، گفت: باید تاكید كنم بودجه هدفمندی در سال‌های قبل در لایحه بودجه منعكس نمی‌شد. اما امسال وقتی این رقم كلان به سقف بودجه آمده، حتما سقف را افزایش می‌دهد اما تلقی این است كه بودجه انبساطی است. البته باید به این نكته اشاره كنم كه این مسئله پیش‌تر هم بوده و اما مخفی بوده و شفاف نبوده و اما امسال شفاف شده است.

وی افزود: همچنین یكی از دلایلی كه بودجه امسال انبساطی به نظر می‌رسد این است كه بودجه نیروهای مسلح در سال‌های گذشته در عدد بودجه منعكس نمی‌شد و جداگانه و بر اساس آن تدبیر 5 درصدی كه مقام معظم رهبری تعیین فرموده بودند، به صورت جداگانه واگذار می‌شد، لذا دولت امسال این مسئله را جز بودجه قرار داده است و یك رقم 7 الی 8 درصدی به سقف بودجه كشور افزوده شده است. لذا تلقی می‌شود كه از این طریق بودجه انبساطی شده است. نكته بسیار مهمی كه در لایحه بودجه وجود دارد این است كه سهم بسیاری از دستگاه‌ها به صورت سهمیه‌ای از نفت تعیین می‌شد و خودشان این نفت را به فروش می‌رساندند. لذا وقتی دستگاه‌های متنوع در فروش نفت مستقلاً و بدون مدیریت واحد عمل می‌كنند، شركت‌ها و بسیاری از كسانی كه در این وسط بازیگر بودند، به نان و نوا می‌رسیدند و از آن سقف درآمد كاسته می‌شد.

وی ادامه داد: از این رو یكی از دلایلی كه بنده تصمیم گرفتم به عنوان موافق در این جلسه صحبت كنم بستن این درزگاه‌ها و مسیرهای فرار بود كه باعث می‌شد تا آدم‌های خاص‌ از آن بهره‌مند شوند، بنابراین در نقاط تاریك بودجه امسال نورافكن وصل شده است و این بدین معنا نیست كه بگوییم لایحه بدون ایراد است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینكه بحث امروز ما بحث كلیات است و ایرادهای بودجه را می‌توانیم در فرصت مناسب و با ثبت پیشنهادات برطرف كنیم، بیان كرد: نقطه قوت دیگر بودجه همسان سازی و هم تراز كردن منابع و مصارف است. لذا در لوایح گذشته ما شاهد بودیم بسیاری از منابع كه تعیین شده بود واهی و غیر واقعی بود اما امروز این‌ها پیش‌بینی شده است.

وی با اشاره به نقد بسیاری از نمایندگان در رابطه با انبساطی بودن لایحه بودجه و تورم زا بودن آن ادامه داد: در حال حاضر تورم موجود ما 41 درصد است. همه مسیرهایی كه بودجه طی كرده این است كه تورم به 30 درصد كاهش یابد. به هر حال با منابعی كه داریم كاری غیر از این نمی‌توانستیم بكنیم. امیدواریم مسئولین در اجرا هم همینطور پیش رفته و فردا شاهد بالا رفتن تورم نباشیم.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به توجه بودجه سال 1404 به موضوع حقوق كارمندان و كارگران، قانون جوانی جمعیت و خانواده، بیان كرد: مگر می‌شود این موارد را در لایحه بودجه ندید. اگر قرار نیست قانون اجرا شود، چرا این موارد را تصویب كرده‌ایم و چه جوابی به مردم داریم. طبیعی است كه دولت باید این موارد را ببیند. همچنین منابع همسان سازی در بودجه دیده شده و تكلیف قانونی برای آن روشن شده است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی تاكید كرد: امسال در بودجه در رابطه با مطالبات گندمكاران تعیین تكلیف شده است تا وسط سال دولت «كاسه چه كنم چه كنم» دستش نگیرد. از این رو این موارد اتفاقاً از جمله نكات مثبت بودجه است.

ذوالنوری با بیان اینكه ما دو نوع كسر بودجه داریم، گفت: یك نوع كسری بودجه، كسری آشكار است كه منابع و مصارف با هم همخوانی ندارد و نوع دوم آن كسری بودجه پنهان است. بنابراین كسری بودجه را باید در بستر طولانی برطرف كنیم.

ذوالنوری تاكید كرد: با این حال، ایرادهای ما به بودجه سر جای خودش هست، ولی باید جزئیات را سر وقت خود برطرف كنیم تا كشور و بنگاه‌های اقتصادی بلاتكلیف نباشند بنابراین باید كلیات بودجه را تصویب و جزئیات را با پیشنهادات اصلاح كنیم./
منبع: خبرگزاری خانه ملت

دسترسی سریع
پخش مذاكرات علنی مجلس شورای اسلامی