نمایندگان مجلس بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی را موظف به واگذاری دارایی های مازاد خود حداكثر تا پایان سال دوم برنامه كردند.
نمایندگان در نشست علنی نوبت صبح امروز (چهارشنبه، 5 مهرماه) مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی جزئیات لایحه برنامه هفتم توسعه، با بند (ب) ماده 8 این لایحه با 140رأی موافق، 7 رأی مخالف و 16 رأی ممتنع از مجموع 208 نماینده حاضر در جلسه موافقت كردند.
براساس بند (ب) ماده 8 این لایحه؛ به منظور شفافیت فعالیت بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی، اصلاح ترازنامه آنها و گسترش اشراف اطلاعاتی بانك مركزی بر شبكه بانكی كشور:
1- بانك مركزی مكلف است ظرف یكماه از تاریخ لازمالاجرا شدن این قانون، «سامانه املاك و مستغلات شبكه بانكی» و «سامانه سهامداری شبكه بانكی» را راهاندازی نموده و دستورالعمل اجرائی مربوطه را به تصویب شورای پول و اعتبار برساند و دسترسی به سامانههای مزبور را برای كلیه بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی فراهم كند.
بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی موظفند اطلاعات مرتبط با املاك و مستغلات تحت تملك خود یا املاك و مستغلاتی كه مدعی مالكیت بر آنها هستند را به ترتیبی كه بانك مركزی اعلام میكند، در «سامانه املاك و مستغلات شبكه بانكی» درج كنند.
همچنین بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی موظفند اطلاعات مرتبط با سهامداری خود در شركتها، اعم از شركتهای بورسی و غیربورسی و اطلاعات مرتبط با سایر سهامداران، املاك، مستغلات، سهام و سایر داراییهای متعلق به شركتهای مزبور را به ترتیبی كه بانك مركزی اعلام میكند در «سامانه سهامداری شبكه بانكی» درج كنند.
بانك مركزی موظف است سامانههای مذكور را به ترتیبی آماده كند كه كلیه اطلاعات موردنیاز در رابطه با املاك، مستغلات و سهام متعلق به بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی دولتی و غیردولتی اعم از این كه مستقیماً در مالكیت بانك یا مؤسسه اعتباری غیربانكی بوده؛ یا با واسطه شركتهایی كه بانك یا مؤسسه اعتباری غیربانكی مالك تمام یا بخشی از سهام آنهاست، به صورت كلی یا جزئی متعلق به بانك یا مؤسسه اعتباری غیربانكی باشد؛ در سامانههای مزبور ثبت شود.
مسؤولیت درج دقیق اطلاعات خواسته شده و بهروزرسانی آن برعهده هیأت عامل بانك یا مؤسسه اعتباری غیربانكی است. هیأت مدیره بانك یا مؤسسه اعتباری غیربانكی در مورد درج صحیح و دقیق اطلاعات خواسته شده با هیأت عامل مسؤولیت تضامنی دارند. كتمان عامدانه داراییهایی كه بیواسطه یا با واسطه متعلق به بانك یا مؤسسه اعتباری غیربانكی است، یا ثبت اطلاعات غلط با هدف پنهان كردن ویژگیهای داراییهای مزبور، موجب انفصال تا سهسال از خدمت در دولت و شبكه بانكی است.
مهلت ثبت اطلاعات مربوط به املاك، مستغلات و سهام مؤسسات اعتباری در سامانههای موضوع این جزء، شش ماه پس از ابلاغ دستورالعمل بانك مركزی در این زمینه است.
پس از انقضای مهلت فوق چنانچه داراییای متعلق به بانكها یا مؤسسات اعتباری غیربانكی كشف شود كه در سامانههای موضوع این جزء ثبت نشده باشد، به شركت مدیریت دارایی شبكه بانكی (موضوع بند «پ» این ماده) منتقل میشود و هرگونه نقل و انتقال یا توثیق آنها توسط بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی فاقد اعتبار و بلااثر است.
املاك، مستغلات و سهامی كه پس از انقضای مهلت یادشده به تملك بانكها یا مؤسسات اعتباری در میآید، از حیثالزام به ثبت در «سامانه املاك و مستغلات شبكه بانكی» و «سامانه سهامداری شبكه بانكی»، و آثار حقوقی ناشی از عدم ثبت آنها در سامانههای مذكور، مشمول حكم این جزء خواهد بود.
2- احكام زیر دررابطه با املاك، مستغلات و سهام در اختیار بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی لازمالرعایهاست:
1-2- بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی موظفند آن بخش از املاك، مستغلات و سهام در اختیار خود را كه نگهداری آنها مستلزم انجام حرفه بانكداری بوده و منع قانونی ندارد با ذكر دلیل در «سامانه املاك و مستغلات شبكه بانكی» و «سامانه سهامداری شبكه بانكی» مشخص نمایند.
2-2- سایر داراییهای ثبت شده در «سامانه املاك و مستغلات شبكه بانكی» و «سامانه سهامداری شبكه بانكی» غیر از داراییهای موضوع جزء (2-1)، دارایی مازاد محسوب میشود. بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی موظف به واگذاری داراییهای مازاد خود حداكثر تا پایان سال دوم برنامه میباشند.
3-2- مسؤولیت تشخیص املاك، مستغلات و سهام غیرمازاد بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی برعهده بانك مركزی است و رئیس كل بانك مركزی باید در این خصوص به شورای پول و اعتبار گزارش دهد. در صورت اعتراض بانك یا مؤسسه اعتباری غیربانكی به تشخیص بانك مركزی، هیأت انتظامی بانك مركزی به اعتراض رسیدگی میكند. رأی هیأت انتظامی قطعی است.
4-2- املاك، مستغلات و سهام مازاد متعلق به بانكها و مؤسسات اعتباری از ابتدای سال 1395 یا از زمان تملك درصورتی كه مالكیت آنها پس از تاریخ مذكور به بانك یا مؤسسه اعتباری غیربانكی منتقل شده باشد، مشمول مالیات مذكور در بندهای «ب» و «پ» ماده (17) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی كشور مصوب 1394/2/1 میباشد. سازمان امور مالیاتی موظف است نسبت به تشخیص و دریافت مالیات معوق مرتبط با بندهای یادشده تا پایان سال دوم برنامه اقدام كند.
5-2- در صورتی كه بانك یا مؤسسه اعتباری غیربانكی به هر دلیل ازجمله عدم وجود خریدار، امكان واگذاری املاك، مستغلات و سهام مازاد را نداشته باشد، میتواند داراییهای مزبور را به شركت مدیریت داراییهای شبكه بانكی (موضوع بند «پ» این ماده) واگذار كند. شركت مدیریت داراییهای شبكه بانكی موظف است درصورت درخواست بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی، املاك، مستغلات و سهام متعلق به آنها را با قیمتهای زیر خریداری كند:
- سهام بورسی كه قیمت تابلو فعال دارند، حداكثر به قیمت تابلو
- سهام غیربورسی، حداكثر به قیمت دفتری منهای پانزده درصد (%15)
- املاك و مستغلات، حداكثر به قیمت دفتری منهای پانزده درصد (%15)
6- 2- در صورتی كه بانك یا مؤسسه اعتباری غیربانكی املاك، مستغلات و سهام موضوع جزء (2-2) این بند را تا پایان سال دوم برنامه به شركت مدیریت داراییهای شبكه بانكی یا هر شخص دیگر غیر از بانكها و مؤسسات اعتباری غیربانكی و شركتهای تابعه و وابسته به آنها به صورت قطعی واگذار كند، سازمان امور مالیاتی موظف است اخذ مالیات موضوع بندهای «ب» و «پ» ماده (17) قانون رفع موانع تولید را تعلیق نماید. در صورتی كه به هردلیل، داراییهای مزبور مجدداً به بانك یا مؤسسه اعتباری غیربانكی موردنظر مسترد شود، سازمان امور مالیاتی موظف به اخذ مالیات مذكور خواهد بود. /
منبع: خبرگزاری خانه ملت