پخش مذاكرات علنی مجلس شورای اسلامی یكشنبه،سه شنبه و چهارشنبه از ساعت حوالی 8 صبح تا قبل از اذان ظهر به مدت متغیر

رادیو فرهنگ

پخش مذاكرات علني مجلس شوراي اسلامي

رضاخواه: وزیر ارتباطات ظرف 3 ماه مشكلات كسب‌وكارهای اینترنتی را رفع كند

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به وضعیت اینترنت ثابت در كشور تاكید كرد: این موضوع نیازمند سرمایه گذاری جدی جهت جبران عقب‌ماندگی است.

1401/08/24
|
12:27

مجتبی رضاخواه در جلسه علنی امروز سه‌شنبه مجلس شورای اسلامی در جریان رسیدگی به سوال خود و تعداد دیگری از نمایندگان از وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره علت كاهش شدید سرعت اینترنت در ماه‌های اخیر و اقدامات انجام شده برای توسعه شبكه ملی اطلاعات، گفت: طرح كلان شبكه ملی ارتباطات 37 تكلیف دارد و بنا به گفته وزیر محترم در این زمینه 200 پروژه تعریف شده كه اجرای آنها به 59 درصد پیشرفت رسیده است؛ سوال این است كه شاخص اندازه گیری این پیشرفت چیست؟ چون وزیر قبلی نیز می گفت ما 80 درصد پیشرفت داریم. در این زمینه شما می فرمایید كه در ابتدای دولت سیزدهم اجرای این شبكه 30 درصد پیشرفت داشته است.

وی افزود: البته این را می‌دانم كه از سال 1389 كه تعریف شبكه ملی اطلاعات در قانون برنامه پنجم آمده بود تا سال 1400 شاخص اندازه گیری نداشت اما اینكه آقای وزیر می‌گوید اجرای این شبكه تا الان 59 درصد پیشرفت داشته، بر چه اساس است؟

این عضو كمیسیون برنامه و بودجه مجلس تاكید كرد: یكی از مهمترین زیرساخت‌های اقتصاد دیجیتال شبكه پرسرعت و با كیفیت است كه در واقع برای این باید توسعه ارتباطات ثابت فیبر نوری اتفاق بیفتد، در غیر اینصورت نسل پنجم شبكه تلفن همراه كشور ایجاد نخواهد شد. باید شبكه فیبر نوری را هم در منازل و هم محل استقرار كسب و كارها ببریم اما متاسفانه در طول 10 سال قبل این موضوع دچار عقب ماندگی جدی شده است.

رضاخواه اظهار كرد: دیشب برای مقایسه سرعت اینترنت ثابت و همراه سایت speedtest را بررسی و مشاهده كردم علی رغم اینكه رتبه اینترنت همراه كشور در ماه قبل با 15 پله رشد به رتبه 54 رسیده اما همچنان در بین 170 كشور در حوزه ارتباطات ثابت در رتبه 147 قرار داریم كه این نشان می دهد به جای توسعه اینترنت ثابت، روی اینترنت موبایل متمركز شدیم در صورتی كه در همه جای دنیا برعكس است و تمركز بر توسعه اینترنت ثابت است؛ این موضوع نیازمند سرمایه گذاری جدی جهت جبران عقب‌ماندگی است.

وی با اشاره به گفته وزیر ارتباطات جهت راه‌اندازی 20 میلیون پوشش فیبر نوری در كشور تا پایان دولت از وزیر خواست تا گزارشی درباره وضعیت تحقق این وعده و برنامه‌های خود درباره توسعه نسل پنجم تلفن همراه ارائه دهد.

این نماینده مجلس همچنین از وزیر ارتباطات خواست تا در مورد مركز داده توضیح دهد كه الان میزبان این فضا چه كسی است و آیا در كشور فضای ابری كافی وجود دارد؟

رضاخواه در ادامه با بیان اینكه درباره لایه خدمات پایه ملاحظات و گلایه های خاصی دارم، اظهار كرد: چند ملاحظه درباره شبكه‌های اجتماعی خارجی وجود دارد؛ اولاً در چند هفته اخیر اتفاقاتی در برخی از این شبكه‌ها افتاد كه اگر در برخی كشورهای دیگر رخ داده بود، فعالیت این شبكه‌ها با انسداد مواجه می‌شد؛ فعالیت‌هایی نظیر اقدامات تروریستی، ترویج خشونت، ساخت سلاح و كوكتل مولوتوف، تخریب اموال عمومی و شكنجه طی چند هفته اخیر در این شبكه‌های اجتماعی ترویج شده است.

وی افزود: من برای تحصیلات در آمریكا بودم؛ در سال 2017 در یك اقدام تروریستی در فستیوالی در لاس‌وگاس آمریكا فردی هزار گلوله شلیك كرد كه 60 نفر كشته و بیش از 400 نفر مجروح شدند؛ تصاویر مرتبط با این اتفاق به سرعت در شبكه‌های اجتماعی منتشر شد در گوگل طی چند ساعت هر تصویری كه در آن خون وجود داشت حذف شد؛ این درحالیست كه در كشور ما طی هفته‌های اخیر نه تنها ترویج خشونت شد بلكه حتی شكنجه شهید آرمان علی وردی هم به كرات منتشر شد؛ این یك استاندارد دوگانه است؛ چگونه است كه شبكه‌های اجتماعی برای خودشان حتی عكس خون را هم پاك می كنند اما وقتی به ما می‌رسد شكنجه یك بسیجی را نمایش می‌دهند.

رضاخواه تاكید كرد: موضوع دیگر درباره شبكه‌های اجتماعی خارجی اهانت صریحی است كه این شبكه‌های خارجی به ایران، ایرانیان و ایران دوستان كرده است؛ یكی از این شبكه‌های اجتماعی حساب كاربری ایران را به حالت remembering یعنی مرده تغییر وضعیت داده است؛ آیا واقعاً ایران مرده و آیا این اقدام توهین به مردم ایران نیست؟ بنابراین اقدامات این شبكه اجتماعی هم خلاف آزادی بیان و عقیده است و هم خلاف حاكمیت ملی ماست و هم توهین به مردم و هم بر خلاف قوانین خودشان است؛ قوانین خودشان اجازه نمی‌دهد كه ترویج خشونت و ساخت كوكتل مولوتوف و فروش سلاح اتفاق بیفتد، اما در كشور ما در این شبكه‌های اجتماعی این اقدامات در حال وقوع است.

این نماینده مجلس ادامه داد: سوال من از وزیر این است كه با وجود ممنوعیت و محدودیت این شبكه‌های اجتماعی، تكلیف مردم چیست و مردم باید از كدام شبكه اجتماعی استفاده كنند؟ آیا این شبكه‌های اجتماعی داخلی قابل اعتماد هستند؟ آیا داده های شخصی مردم توسط ارگانی قابل استفاده است یا خیر و اینكه آیا حریم خصوصی مردم حفظ می‌شود یا خیر؟ اخیراً می‌بینیم كه برخی كانال‌ها و حساب‌های كاربری در همین شبكه‌های اجتماعی داخلی در حال بسته شدن است و امكان شكایت هم وجود ندارد؛ هر دوی این اتفاقات منجر به بی‌اعتمادی می‌شود.

رضاخواه همچنین با بیان اینكه كسب و كارهای این روزها با مشكلات بسیاری مواجه هستند، اظهار كرد: مردم برای راه‌اندازی كسب و كارهای خود در پلتفرم‌های خارجی سالها زحمت كشیده بودند و با صرف وقت و هزینه آجر روی آجر گذاشتند تا برای خود دنبال كننده پیدا كنند اما حالا به آنها می‌گوییم یك شبه به پلتفرم داخلی بروید؛ این اتفاق مانند این است كه به فردی كه مغازه‌ی دو نبش دارد بگوییم یك شبه به یك دكه برو و در آنجا كار كن.

وی افزود: از دیگر مشكلات كسب و كارهای اینترنتی این است كه باید مجوزهای متعدد بگیرند؛ روز گذشته شاپرك بانك مركزی دستورالعملی را منتشر كرده كه درگاه پرداخت كسب و كارهایی كه اینماد ندارند قطع شود، این درحالیست كه كسی كه روی پلتفرم خارجی كار می‌كند مجوری نیاز ندارد اما حالا كه او می‌خواهد در پلتفرم داخلی كار كند، برای او سنگ اندازی هم می‌شود؛ این توقع حداقل در ابتدای ورود به پلتفرم‌های داخلی توقع بی جایی است.

این نماینده مجلس گفت: در پلتفرم‌های خارجی ممكن بود مردم با اجناس تقلبی مواجه شوند؛ وزیر توضیح دهد كه در كسب و كارهای مردم اعتبار سنجی چگونه انجام می شود و در مجموع چه مزیتی برای مردم و كسب و كارها وجود دارد كه از این پلتفرمها استفاده كنند؟

رضاخواه با تاكید بر لزوم حمایت قضایی از پلتفرم‌های داخلی گفت: اخیرا یكی از پلتفرم‌های داخلی به دلیل محتوای منتشر شده توسط عده‌ای از كاربران مسدود شد؛ باید تفكیكی بین پلتفرم و كاربر قائل شویم و این كار اشتباهی است كه بخاطر عمل اشتباه یك كاربر، كل پلتفرم مسدود شود و این كار منجر به كاهش سرمایه گذاری در این حوزه می‌شود.

وی در پایان عنوان كرد: شبكه‌های اجتماعی خارجی معایبی دارند و هر چند وقت یكبار اقدامی علیه كشور می‌كنند و بسته می شوند و كسب و كار مردم با مشكل مواجه می‌شود؛ از وزیر می‌خواهیم كه این كسب و كارها را به بستری وارد كند كه نه تعطیل شود و نه مردم دچار مشكل شوند. فكر می‌كنم كه تا رسیدن به این نقطه فاصله زیادی داریم.

به گزارش ایسنا، پس از استماع پاسخ‌ها و اظهارات عیسی زارع پور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در صحن مجلس، رضاخواه به صورت مشروط از این پاسخ‌ها قانع شد و گفت: به شرط آن كه آقای وزیر ظرف 3 ماه مشكلات كسب و كارها را رفع كند و در واقع شرایطی را فراهم كند كه ضمن تقویت شبكه ملی اطلاعات امكان فعالیت كسب و كارهای داخلی در شبكه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌های داخلی تسهیل شود، قانع می‌شوم.
منبع: ایسنا

دسترسی سریع
پخش مذاكرات علنی مجلس شورای اسلامی