مستند پژوهشی ترانه باران دوشنبه 26 فروردین در سفر به استان كهگیلویه و بویراحمد، مشاهیر موسیقی و سازهای رایج در كهگیلویه وبویراحمد را معرفی می كند.
مستند پژوهشی ترانه باران هر روز ساعت 6:15 از گروه جامعه پخش می شود. این برنامه در مجموعه جدید خود از به مردم شناسی، فرهنگ مردم ، آداب و رسوم و آواها و نواهای كهگیلویه و بویراحمد می پردازد.
موسیقی در كهگیلویه وبویراحمد جایگاه خاصی در زندگی روزمره دارد. به هنگام شادی و غم وهمچنین در هنگام كوچ چرای گوسفندان هر كدام نوعی موسیقی بكارمی رود. نی به دو شكل كوچك و نی هفت بند از جایگاه ویژه برخوردار است. چوپانان درصحرا و نوازندگان حرفه ای در مجالس و شب نشینیها از نی استفاده میكردند. علاوه بر نی، دهل و نقاره و كرنا و ویلن از دیگر ادوات نوازندگی است و با آن مقامهای مختلفی را مینواختند. برخی این مقامها مثل بره وری (بره بلندشو) در جمع آوری گوسفندان و با نی نواخته میشود. نمونه یا مرثیه خوانی از دیگر مقامهای موسیقی سنتی كهگیلویه و بویر احمد است. این مقام با نی نواخته میشود. در بر انگیختن احساس شنوندگان بسیار مؤثر است. از دیگر مقامهایی كه در عروسی بكار میگیرند دستمال بازی كه به دو پا، سه پا، تركی، یك پا، باباكرم و تركه بازی و اسب سواری است. در بین مردم بویراحمد هنگام شادى و جشن انجام رقصهاى محلى رایج است و مردان معمولاً در رقصهایى همانند رقص چوب شركت مىكنند.
فیض الله افرازی زاده و كوروش رضوانی كارشناسان برنامه درباره مشاهیر موسیقی و سازهای رایج در كهگیلویه وبویراحمد گفتگو می كنند.
ترانه باران به سردبیری و تهیه كنندگی؛ حسین مشفق قاسم آباد از رادیو فرهنگ روی موج اف ام 106 ردیف و ای ام ردیف 585 پخش می شود.