فرهنگ و تاریخ قالی بافی در خراسان جنوبی موضوع برنامه پژوهشی گزارشی ترانه باران است كه سه شنبه 21 شهریور از رادیو فرهنگ پخش می شود.
مستند پژوهشی- گزارشی ترانه باران هر روز ساعت 12:15 از گروه جامعه پخش می شود. این برنامه به مردم شناسی، فرهنگ مردم ، آداب و رسوم و آواها و نواهای استان خراسان جنوبی می پردازد.
تاریخچه قالی و قالیچه در منطقه جنوب خراسان به سالهای بسیار دور بر میگردد كه با بررسیهای انجام شده میتوان سابقه ای در حدود 200 سال برای قالیبافی قائل شد.
قالیچه نیز همانند قالی زیرانداز دستبافی است كه قدمت آن به لحاظ نیاز اجتماعی جوامع بشری، امكان سریع نقل و انتقال و بافت آن به قبل از تولید قالی برمیگردد.
دو نوع بافت فارسی و تركی در این استان رایج است كه هر دو دارای بافتهای تقلبی مشابه میباشند كه به آن گرههای جفتی میگویند و این بافت اغلب به لحاظ تسریع در كار بافت انجام گرفته و معمولاً از استحكام و ظرافت قالی میكاهد.
باف تایی (یكی) نیز در این استان رواج دارد كه به لحاظ ظرافت و دقت بافت مدت زمان و هزینه انجام كار را زیاد كرده و به این دلیل كمتر مورد استفاده قرار میگیرد.
علی قلندری (كارشناس برنامه ) درباره تاریخچه و فرهنگ هنر قالی بافی در خراسان جنوبی صحبت می كند.
ترانه باران به سردبیری و تهیه كنندگی؛ حسین مشفق قاسم آباد از رادیو فرهنگ روی موج اف ام 106 ردیف و ای ام ردیف 585 پخش می شود.