در كنار بلایای طبیعی چون سیل، زلزله، طوفان و یا آتش سوزی، فوران های آتشفشانی نیز گاهی اوقات در برخی مناطق رخ داده و سبب می شود حتّی خانه ها و مراتع سبز و انسان ها نابود شوند. شنیدنی های تاریخ امشب ساعت 22:30 برخی از آن ها را معرفی می كند.
از سال 1600 تا به امروز 278 هزار و 880 انسان به واسطه فعالیتهای آتشفشانی جان خود را از دست دادهاند، و بسیاری از این مرگ و میرها به واسطه فوران اصلی آتشفشان رخ دادهاست. برای مثال در پی فوران آتشفشان تامبورا در اندونزی در سال 1815 جان بیش از 92 هزار نفر در اثر گرسنگی از دست رفت و سونامی ناشی از فوران آتشفشانی در فوران سال 1883 كوه كراكاتوآ جان 36 هزار نفر را گرفت.
از دهه 1980 تاكنون مرگ و میرهای ناشی از فورانهای آتشفشانی محدودتر شدهاند، اما این به دلیل افزایش آمادگی در برابر فورانهای آتشفشانی یا افزایش سرمایه گذاری در بخش مدیریت بحران نیست، بلكه تنها عامل دخیل در این كاهش آماری، شانس است. مطالعات نشان دادهاند فعالیتهای آتشفشانی از آغاز قرن بیست و یكم تاكنون بههیچوجه كاهش نیافتهاند، تنها در اطراف مناطق پرجمعیت رخ ندادهاند و درحال حاضر تنها چند آتشفشان در جهان وجود دارند كه فوران آنها میتواند برای انسانها مرگبار و ویرانگر باشد.
بهروز رضوی گوینده پیشكسوت رادیو امشب در برنامه شنیدنی های تاریخ،شرحی از برخی از مرگبارترین آتشفشان های جهان را روایت می كند.
برنامه "شنیدنیهای تاریخ "به تهیه كنندگی امیرحسین محمودی و نویسندگی مهرنوش محتشمی هرشب ساعت 22:30 از گروه تاریخ و اندیشه رادیو فرهنگ تقدیم علاقه مندان می كند.